Inleiding

Je hebt er vast al van gehoord: Artificiële Intelligentie, ofwel AI. We kunnen er ons nog moeilijk van verstoppen en ook in onze tuin kan je hem aan het werk zien. Nee, hij zal niet je gras maaien of je terras aanleggen, maar het kan een hulpmiddel zijn bij het ontwerp van je tuin. Upload een foto en al snel verschijnt er een prachtig ontwerp op je scherm om aan de slag te gaan. Maar zijn deze ontwerpen wel bruikbaar? Of teken je best zelf een plannetje uit? Of bestaan er nog betere alternatieven? Wij trokken op onderzoek uit!

Wat is Artificiële Intelligentie in de tuin?

Artificial Intelligence is de mogelijkheid dat computers bepaalde activiteiten uitvoeren die normaal door mensen worden gedaan. Zo kan je denken aan het schrijven van teksten, het maken van erg realistische foto’s of schilderwerken van reeds overleden schilders. Misschien ken je wel ‘ChatGPT’, een gesprek dat je kan voeren met een computer om zo eigen teksten te vormen of een concreet antwoord te krijgen op al je vragen. Je hoeft slechts enkele instructies te geven en de computer gaat aan het werk.

Tegenwoordig kan AI dus ook een handje helpen in je tuin. Je toont hem een foto van je tuin en dan creëert AI op basis daarvan een ontwerp. Hij vraagt welke soort tuin je wenst (een ecologische tuin, een moderne stijl, eentje met avontuur voor de kinderen,…) en gaat aan de slag. Hocus pocus pats, daar staat jouw droomtuin waar voorheen nog niets was!

Waarom AI wel gebruiken in de tuin?

Artificiële Intelligentie kan een magisch hulpmiddel zijn in de tuin en daar zijn verschillende redenen voor. Het verkregen ontwerp kan je gebruiken als inspiratie of om toe te voegen aan je moodboard. Zo doe je meer inspiratie op of kom je op stijlen waar je zelf niet aan hebt gedacht. Misschien is het voorstel van AI wel exact wat jij in gedachten had? Of staat er een tuinset op de foto die jij wel graag zou willen? En als je toch samenwerkt met een tuincoach of tuinarchitect, heb je meteen een concreet voorstel om voor te leggen.

Zit je echt met de handen in het haar en weet je niet wat je nog met de tuin kan doen? Dan kan deze foto een goed startpunt zijn om de bal aan het rollen te krijgen. Daarna gaan de ideeën vanzelf wel komen.

Wie liever geen foto upload, kan wel gebruik maken van programma’s zoals ChatGPT. Zo krijg je snelle en duidelijke antwoorden op al je vragen, zonder uren te Googelen. “Wat zijn de beste planten voor in de tuin voor beginners?”, “Welk houten terras is het meest duurzaam?” of “Hoe onderhoud ik een tuinwand in thermo ayous?” zijn uitstekende vragen om aan ChatGPT te stellen.  

Wat zijn de nadelen van AI?

Jammer genoeg is Artificiële Intelligentie in de praktijk minder magisch wanneer je het toepast op jouw tuin. Zo zal AI vaak een erg gefantaseerd beeld geven dat niet altijd realistisch is en het houdt ook geen rekening met de tuinomgeving, laat staan met je eigen wensen. Hier geven we alvast enkele nadelen aan deze techniek.

AI houdt geen rekening met de tuinomgeving

Elke tuin is uniek, omdat de omgeving rond de tuin een grote rol speelt. Daar houdt AI geen rekening mee. Misschien stelt hij wel een tuin vol vogelhuisjes voor, maar aangezien je tuin vol katten zit, is dat geen goed idee. Het kan ook zijn dat AI bepaalde planten in je tuin zet die veel licht nodig hebben, maar uit ervaring weet je dat je bijna geen zon in je tuin krijgt. Dit zijn stuk voor stuk waar je eigenlijk rekening mee kan houden, maar dit kan AI niet weten op basis van een enkel beeld.

Hoe groot is je tuin?

In deze AI programma’s kan je ook geen afmetingen delen. Zo kan jouw tuin van enkele vierkante meter er plots uitzien als een van meerdere voetbalvelden groot. Of AI stelt voor om een heus tuinhuis te plaatsen, terwijl daar eigenlijk in realiteit geen plaats voor is.

Wat wil je in de tuin?

Als liefhebber en eigenaar van je eigen tuin heb je natuurlijk wat wensen. Een plekje voor een moestuin? Heb je graag een houten terras? Of droom je van een fontein in de tuin? Allemaal niet belangrijk voor AI, want het creëert een eigen ontwerp, los van de behoeften van de eigen klusser. Je kan die behoeften ook voorlopig nog niet toevoegen aan je vraag voor AI.

Wat is je budget voor jouw tuin?

Wat erg opvalt, is dat AI het erg groots ziet, zowel op vlak van ontwerp als op vlak van je budget. Gooi het oude tuinhuis plat, bouw een heuse, automatische poort, met moderne verlichting, voorzie de voorkant van een terras met tuinset en een peperduur kunstwerk op een sokkel. Maar misschien heb jij daar helemaal geen budget voor? Op die manier kan deze hele metamorfose niet alleen intimiderend zijn, maar ook een beetje ontmoedigend.

Zijn er andere factoren waar je rekening mee moet houden?

In een tuinontwerp komen nog verschillende andere aspecten kijken die niet meteen zichtbaar zijn op foto. Moet je een tuinafsluiting delen met je buren, waardoor zij ook moet instemmen met de houtsoort? Huur je een huis waardoor je niets mag verbouwen in de tuin? Of heb je een hond, waardoor geen giftige planten mogen? Dit zijn ook stuk voor stuk aspecten die je in het achterhoofd kan houden tijdens het uitdenken van je tuin, maar die niet zichtbaar zijn in het resultaat van AI.

Zijn er betere alternatieven voor AI?

Gelukkig moeten we nog niet volledig beroep doen op Artificiële Intelligentie om onze tuinen een make-over te geven. Eerst en vooral is het belangrijk dat je zelf een stapje durft te zetten om je droomtuin te schetsen. Ga aan het werk met papier en pen of breng al je ideeën samen in een esthetisch Pinterest-bord. Alleen zo kan je echt een persoonlijk ontwerp maken dat voldoet aan al je eisen.

Daarnaast kan ook wat persoonlijk advies van een mede tuinliefhebber wonderen doen! Zo staan de experts van EXZO altijd klaar om samen met jou de tuin van je dromen te schetsen, afgestemd op jouw wensen en budget. Je kan ons mailen, even telefonisch overleggen of zelfs videobellen waarbij je je eigen tuin eens kan tonen.

Conclusie

Artificiële Intelligentie kan wel een hulpmiddel zijn voor het ontwerp van je tuin, maar neem deze resultaten toch maar met een grote korrel zout. Hoewel Artificiële Intelligentie zeker veel voordelen heeft, blijkt het soms wat te ambitieus te zijn en houdt het geen rekening met de afmetingen van de tuin, de tuinomgeving of je eigen wensen. Deze AI gegenereerde beelden kan je wel gebruiken als eerste inspiratie, om te gebruiken op je moodboard of om een concreet voorstel te hebben voor een professional.

Toch zijn we ervan overtuigd dat er niets gaat boven persoonlijk advies. Samen met een productexpert kan je jouw tuin bespreken en kunnen we rekening houden met jouw wensen en budget. Wij kunnen dan wel geen hyperrealistische foto’s genereren, maar we bieden je wel een stappenplan om jouw droomtuin te kunnen creëren.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving