Inleiding

Wie al eens een houten tuinwand heeft geplaatst, weet dat je het materiaal periodiek zou moeten behandelen met houtolie of beits. Maar wist je dat je een soortgelijke behandeling kan doen met een betonnen tuinscherm? Ja hoor, hier gebruiken we betonhars voor! Geen zorgen, het onderhoud van een betonnen tuinscherm is bijlange niet zo intensief als die van een houten exemplaar. Laten we even de wondere wereld van het betonhars ontdekken!

Wat is betonhars?

Betonhars is een vloeibaar product waar je betonnen tuinafsluitingen mee kan behandelen. Een beetje zoals je hout behandelt met een olie. Het beton van je scherm heeft van nature al een bepaalde basiskleur, maar in combinatie met de gekleurde betonhars komt de uitstraling nog beter tot zijn recht. Je kan bovendien kiezen tussen verschillende tinten, waardoor je jouw tuinscherm gemakkelijk kan afstemmen op de rest van de tuinomgeving. En ben je klaar met het behandelen van je project? Dan kan je de rest van de hars in de bidon heel lang bewaren, op voorwaarde dat die op een vorstvrije plek staat.

Wat zijn de voordelen van betonhars op beton?

Als je jouw betonnen tuinafsluiting behandelt met een betonhars, krijgt je project verschillende voordelen. Je kiest een betonhars in de eerste plaats omwille van de kleur. Er zijn 16 kleuren om uit te kiezen, van rietgroen tot donkerbruin. Bovendien bekom je met een harsafwerking een betonschutting met een mooie, volle consistente effenheid. Cement is van nature imperfect, waardoor een onbehandelde betonplaat oneffen kan zijn en verschillende kleurschakeringen kan bevatten. Door de platen met betonhars af te werken, werk je de imperfecties weg en krijg je een egale, vaste kleur over heel je project en een prachtig resultaat.

Net zoals olie bij hout, zal een betonhars het materiaal beschermen tegen verschillende weersinvloeden, zoals regen en vorst of tegen groenaanslag zoals mosvorming.

Is een behandeling met betonhars echt nodig voor jouw betonschutting?

Wanneer je bij ons een prachtige schutting in beton bestelt in een specifieke kleur, dan krijg je een neutraal- of antracietkleurige betonplaten- en palen en een bidon kleurhars. Geen paniek als de betonplaten niet meteen de juiste kleur hebben, want het is de bedoeling dat je na de plaatsing je betonplaat zelf kleurt met de meegeleverde hars. De behandeling is dus zeker aangeraden als je jouw tuinschermen volledig wilt afwerken zoals het hoort.


Wanneer moet je jouw betonscherm behandelen?

Wij raden aan om je betonscherm 4 tot 6 weken na de plaatsing voor de eerste keer te behandelen. Door het beton de tijd te geven, verdwijnen eventuele restoliën uit het productieproces. Zonder restoliën komt de gewenste kleur van je tuinscherm een stuk beter tot zijn recht. Daarna kan je een hele poos wachten vooraleer je nog een laagje aanbrengt. Merk je bijvoorbeeld dat het beton wat begint te verkleuren of beschadigingen vertoont? Dan kan een extra laagje hars geen kwaad. Vind je het belangrijk dat jouw scherm altijd zijn kleur behoudt? Dan raden we aan om eens om de vier jaar je betonscherm even in te smeren.

Hoe breng je betonhars aan op jouw betonscherm?

Je kan de betonhars op verschillende manieren aanbrengen op jouw project. De meest eenvoudige en efficiëntste manier is met een spuitpistool, waarbij je de hars op de realisatie spuit. Hiermee gaat dit hele proces bijzonder snel en dit pistool kan je ook blijven gebruiken voor toekomstige behandelingen. In ons assortiment hebben we twee types spuitpistolen: de professionele versie voor regelmatig gebruik, en een goedkopere versie die meer geschikt is voor de doorsnee doe-het-zelver.

Daarnaast kan je de hars ook perfect aanbrengen met een papborstel. In dat geval schilder je gewoon de hars op je betonplaten. Dit zal wel wat extra tijd en moeite kosten dan met een spuitpistool, maar het is wel de meest budgetvriendelijke optie van de twee.

Help! Mijn betonplaten hebben grijswitte strepen!

Soms kan het zijn dat de onbehandelde betonplaten van je tuinscherm grijze of witte strepen krijgen. Nee, deze platen zijn niet van slechte kwaliteit, in tegendeel: deze strepen zijn heel natuurlijke verschijnselen voor beton. Tijdens de productie van je tuinscherm gooien we cement en water bij elkaar, wat een chemische reactie teweeg kan brengen. Bij deze reactie komt salpeterzuur vrij, wat ook de oorzaak is van deze strepen. Geen zorgen, want dit zuur is volkomen onschadelijk. Deze grijswitte strepen verdwijnen ook helemaal wanneer je je tuinwand behandelt met het betonhars. Reden te meer dus om deze stap zeker niet over te slaan!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving