Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Je houdt ervan of je houdt er niet van. Composiet is een materiaal dat in meer en meer tuinen aanwezig is. Onder meer in schuttingen, vlonders en hekkens vind je het materiaal terug. Het aanbod aan toepassing breidt steeds meer en meer uit. In tegenstelling tot hout is het een kunstmatiger product, maar het bevat ontzettend veel voordelen. Hieronder een uiteenzetting van het product.
Composiet dateert al van het Oude Egypte. Op de graftombes hebben wetenschappers beschilderingen gevonden die aantonen dat de Egyptenaren bakstenen vervaardigden uit een samenstelling van modder en stro. Heel wat eeuwen later werd het materiaal officieel ontdekt in de Verenigde Staten wanneer plots een wetenschapper bakeliet op zijn kledij morste. De bakeliet was hard geworden en onmogelijk weg te werken. Nadien werden de eerste experimenten op grotere schaal uitgevoerd.
Het woord composiet slaat letterlijk op het samenbrengen van verschillende bestanddelen uit verschillende materiaalfamilies, namelijk kunststof in combinatie met hout- of bamboevezels. Ook zijn er samenstellingen met natuursteen mogelijk. De positieve eigenschappen van 2 grondstoffen worden zo samengebracht. Deze composities bieden een waaier aan voordelen. Zo is het materiaal niet vatbaar voor rotten, splinteren en op een vergelijkbare manier te verwerken als hout. Insecten kunnen het materiaal ook niet aantasten. Het materiaal zal onder de aanwezigheid van zonlicht nauwelijks verkleuren. Na 1 of 2 jaar bereikt het materiaal meestal zijn doelkleur, die bijna niet afwijkt van de oorspronkelijke startkleur bij aankoop. Verven is dus niet nodig. Je hoeft de materialen ook niet te oliën, zoals bij hout. Wat betreft vormvastheid is composiet uitzonderlijk hoogwaardig materiaal. Door de houtvezels aanwezig in het materiaal is er kans op uitzetten onder invloed van vocht of warmte, maar tegenover hout hoeft het qua stabiliteit absoluut niet onder te doen, integendeel. Op esthetisch gebied is er vanuit de productie een continue optimalisatie aan de gang. Hoewel composiet niet 100% lijkt op hout, benadert het toch al vrij goed de uiterlijke karakteristieken ervan. Tot slot valt het materiaal goed te recycleren, wat de natuur ten goede komt.
De voordelen zorgen ervoor dat het composiet in diverse toepassingen verwerkt kan worden. Onder namen als PVC of WPC duiken ze meer en meer op in tuin-en plankenschermen, voortuinhekkens of terrasplanken. De diverse mogelijkheden die het materiaal kenmerkt zorgt voor een stijgende populariteit. In Duitsland maakten deze materialen reeds een opmars, en deze materialen lijken meer en meer hun plek op te eisen in de Belgische en Nederlandse tuinen. Voornamelijk het onderhoudsvriendelijke aspect, zoals de behoorlijke kleurvastheid en de afwezigheid van dergelijke tussentijdse behandeling, charmeert de consument. Des te minder zorgen, des te beter.
Hoewel je minder werk hebt aan het onderhouden van een composietscherm, valt minimaal onderhoud niet altijd uit te sluiten. Krassen verwijder je bijvoorbeeld met schuurpapier in de richting van het vezelverloop. Lang vastzittende vogelpoep kan voor een verkleuring op het oppervlak zorgen. Het is aan te raden om geen oplosmiddelen of kalkhoudende reinigers te gebruiken omdat ze door het oppervlak heen kunnen dringen. Zo vermijd je gevaar voor verkleuring. Overblijfsels met betrekking tot de productie, zoals schuurstof of plantaardige of natuurlijke stoffen, worden door snelcondenserend water of regen opgelost en kunnen vlekken nalaten. Verwijder ze met huishoudelijke reinigingsmiddelen op azijnbasis. Gebruik warm water en een harde schuurborstel. Wrijf daarbij altijd in de vezelrichting van de profielen. Tot slot spoel je uitvoerig af met proper water.
Of je nu hout of composiet prefereert, op zich zijn beide materialen perfect om mee aan de slag te gaan. Mits goed geplaatst kan je met beide materialen uitzonderlijke resultaten bekomen. Het uitzicht speelt voor veel consumenten nog steeds een rol, maar over smaken, geuren en kleuren kan er altijd gediscussieerd worden.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2025 EXZO