Cortenstaal, het charmevolle roestmetaal

Inleiding

Trends komen en gaan, maar misschien blijft het cortenstaal bestaan. Dit materiaal vind je steeds meer en meer terug in tuinomgevingen, wat wijst op een hoge mate van populariteit. Een schot in de roos voor menig tuin- en metaalhandel. Toch is het belangrijk rekening te houden met een aantal factoren wanneer je dit roeststaal in huis haalt.

Wat is cortenstaal

Cortenstaal, ofwel roeststaal, kan worden beschouwdals een legering van metaal die bestaat uit ijzer met toevoeging van fosfor, chroom, nikkel, koper en silicium. Het woord "corten" kan opgedeeld worden in het gedeelte "cor", dat staat voor corrosiebestendigheid. Het gedeelte "ten" staat voor de term treksterkte "tensile strength". In de jaren '30 werd cortenstaal in de VS gepatenteerd. Vanaf 1959 startte de productie ook in Duitsland en begon cortenstaal bekendheid te verwerven in heel Europa.

Roest dat spoedig rust

Dergelijk roeststaal bezit een solide oxidelaag. Daardoor raakt het onderliggende materiaal afgeschermd van zuurstof. Bijgevolg bezit het staal een langzaam oxidatieproces, wat gepaard gaat met het uitregenen van de roest op de terrasvloer. Deze aftekening is iets wat mensen vaak vervelend vinden. Geen nood, de termijn hiervan bedraagt een jaar tot anderhalf jaar. Het staal roest in dit proces tot op een bepaald niveau. Van zodra het staal een donkerbruine tint begint te krijgen, nadert het cortenstaal zijn eindkleur. Dat kan beschouwd worden als het eindpunt van het trage corrosieproces. Het langzame roestprocedé zorgt er ook voor dat het materiaal niet gaat doorroesten. Uiteindelijk is het eindresultaat het wachten waard. Tot slot nog een interessant weetje: cortenstaal bezit een uitstekende krasbestendigheid. Het materiaal is dus opgewassen tegen een bepaalde mate van vandalisme.

Originele veelzijdigheid

Het staal kenmerkt zich als de perfecte materie om bloembakken, vuurschalen, brievenbussen, barbecues, vuilbakken en zitbanken mee vorm te geven. Ook zijn tuinschermen uit cortenstaal, die zich onder andere in het gamma van Traumgarten bevinden, in opmars. Eén ding is zeker: het past in iedere tuinomgeving, of het nu een strakke of landelijk stijl betreft. Trendy, modern, duurzaam en authentiek zijn hier de sleutelwoorden om het cortenstaal van de nodige omschrijving te voorzien.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving