Inleiding

Wat is de ideale tuin? Is dat een gazon met veel gras, of juist een met een zalig plankenterras? Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wat de beste tuin is voor iedereen. Toch brengen we graag even in kaart waar mensen, anno 2023, belang aan hechten tijdens het aanleggen van de eigen tuin. Wij van EXZO toetsten trends en bevindingen af met Evelien Bauduin, creatieve tuincoach bij “Ik ben in de tuin”.

Van blanco canvas tot kleurrijk schilderij

Het startpunt van een droomtuin is meestal niet wat je denkt. Soms begint het met een braakliggende lap grond of met een verwilderde stadstuin, maar meestal is het een tuin waar gewoon weinig leven in zit. Een saaie grasvlakte met langs de zijkanten een paar struiken en als je geluk hebt wat bloemen die nog leven. Maar dat is niet hoe Evelien het ziet, want zij ziet door haar roze tuinbril een wereld aan mogelijkheden. Het doet haar spontaan denken aan een jong koppel uit Destelbergen waarmee ze afgelopen jaar samen een heel fijn project realiseerde. “Ze hadden juist een nieuw huis gebouwd en zochten naar inspiratie om hun kleine tuin groter te doen lijken en tot leven te wekken. De tuin was volledig leeg. Er was zelfs geen sprietje groen te bespeuren.”, vertelt ze.


Ook bij EXZO zien we vaker klanten die van zo’n blanco canvas vertrekken. Door de stijgende vastgoedprijzen is een afgewerkte tuin immers regelmatig niet meer inbegrepen bij de aankoop. “Eigenlijk vind ik zo’n totale metamorfose het leukst. Met de juiste ingesteldheid en bakken energie kan je een tuin op korte tijd volledig onder handen nemen”, gaat Evelien verder. Zo kon het jong koppel uit Destelbergen al na een seizoen genieten van een groene tuin met gezond gras, kleurrijke bloemenperkjes en een praktisch tuinhuis om alles in op te bergen. Een heel fijne plek om te ontspannen die groter aanvoelde dan voordien. “Ik ben zeker dat er in die gezellige stadstuin nog veel barbecuefeestjes zullen worden georganiseerd.”, besluit Evelien.

Een tuin vol natuurlijk leven

Als er een duidelijke rode draad is die zowel bij tuincoach Evelien als bij EXZO bijna door elk tuinproject loopt, is het wel ruimte voor natuurlijk leven rond de woning. Mensen houden van veel bloemenpracht waar insecten en vogels van kunnen genieten.

“Het is opmerkelijk dat veel klanten vinden dat de natuur elk seizoen mag gezien worden. In de herfst en winter willen ze ook van hun tuin genieten.”, merkt Evelien op. Daarbij is ecologie en biodiversiteit erg belangrijk voor een gezonde tuin. Ook de weelderigheid van de natuur speelt een belangrijke rol. Door de juiste keuzes te maken en dan gewoon de bloemen en planten hun gangetje te laten gaan, krijg je een erg romantisch resultaat waar je dus ook het hele jaar door van kan genieten.

Hoewel iedereen verlangt naar een natuurlijke en weelderige tuin, is het opvallend dat er ook zo min mogelijk onderhoud wordt nagestreefd. “Mensen krijgen soms schrik als hun nieuwe plantvakken, gazon of terras wel wat werk vereisen om netjes te houden. Het is dus vaak zoeken naar een balans tussen een natuurlijke tuin en het onderhoudsgemak ervan.”, stelt Evelien.


Foto gemaakt door Tim De Backer.

Een perfecte tuin is onbetaalbaar, of toch niet?

Er wordt vaak gezegd dat Vlamingen een baksteen in de maag hebben en in de meeste gevallen hoort daar zeker een tuintje bij. Er is in Vlaanderen altijd al belangstelling geweest voor tuinaanleg, al is het sentiment net iets anders in 2023 door de economische perikelen. Er is hoe dan ook minder budget om de tuin onder handen te nemen. Als je de gasrekening moeilijk kan betalen, dan is het normaal om niet onmiddellijk te denken aan een investering in je tuin.

Toch is een investering in een mooi gazon, een terras of een fleurig bloemenperk meer dan ooit de moeite waard. “In het dagelijkse leven zijn we allemaal zo veel zichtbaarder, en zeker met sociale media. Veel mensen hebben daardoor nood aan een plekje waar ze in alle privacy kunnen genieten en tot rust komen. ”, vertelt Evelien. En zeg nu zelf, kan jij daarvoor een beter plekje bedenken dan je eigen tuin? Een eigen coconnetje, waar je samen met het gezoem van de bijtjes even kan uitzoomen, je terugtrekken van de wereld en ontsnappen aan alle ogen.

"Zo'n droomtuin aanleggen hoeft trouwens absoluut geen fortuin te kosten. Met elk budget kan je wel iets realiseren in de tuin. Wees dus zeker niet bang om kleine stapjes te ondernemen, want die kunnen al een groots verschil maken.", tipt Evelien.

Natuurlijk, rustgevend en aards

Samen met Evelien kijken we toch even in de glazen bol. Mensen verlangen veel naar een tuin waar de natuur overheerst en daarbij zijn natuurlijke materialen uiteraard noodzakelijk. Op die manier kunnen we het ecologische en weelderige karakter van je tuin verder onderstrepen. “Vooral hout en natuursteen komen erg van pas bij deze tuinstijl, want deze materialen leunen erg aan tegen de natuurlijke oorsprong van de tuin.”, vult Evelien aan.

En wat dan met de kleuren in de tuin? Daarbij zijn aardse tinten heel belangrijk: bruin, groen en terracotta. Gedaan met de felle kleuren, want mensen verlangen naar zachte tinten die perfect passen bij de natuurlijke uitstraling van hun tuin.

Waarom is de natuur hier zo belangrijk? “Een tuin moet rust uitstralen, want je moet er volledig tot stilstand kunnen komen.”, stelt Evelien. Mensen hebben het al erg druk op het werk en in het dagelijkse leven, en de tuin moet in die zin een soort toevluchtsoord zijn om even te ontsnappen aan de heisa van het dagelijkse leven. En dat kan volgens Evelien het best op een plaats waar de natuur overheerst.

Wat doet tuincoach Evelien?

Het is natuurlijk belangrijk dat je tuin een plek is waar je zelf trots op kan zijn, en daar zitten zowel EXZO als Evelien Bauduin op dezelfde golflengte. Wij voorzien wel al het materiaal voor de doe-het-zelvers, maar Evelien helpt met het ontwerp van de tuin en de planning vanuit haar eigen stekje in Kruishoutem. Met haar tuinbedrijf ‘Ik ben in de tuin’ wil ze mensen die het graag zelf willen doen, helpen om hun droomtuin vorm te geven. “Ik luister naar de wensen van de inwoners van de tuin, geef een antwoord op al hun tuinvragen, help mee om de juiste planten te kiezen en teken een ontwerpschets zodat ze meteen zien hoe hun tuin er in de toekomst uit kan zien als ze mijn tuinadvies volgen.” beschrijft Evelien.

“Ik lig niet echt wakker van wat de volgende trend is, maar ik vind het juist belangrijk om een tijdloos ontwerp te bedenken voor mijn klanten! Een tuin waar je trots op blijft, welk seizoen of welk jaar er ook aankomt, dat is pas waardevol!”, aldus Evelien.

Het is onze missie om iedereen creatief aan de slag te laten gaan met hun tuin. Daarbij is dan ook alle hulp welkom. Daarom dat Evelien met een eigen tuinpodcast begint! “Zo kan ik mijn eigen tuinavonturen en bijhorende tips en tricks voor een weelderige en gezellige tuin in iedereen hun oren fluisteren.”, lacht ze. Dat klinkt als groene muziek in onze oren!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving