Inleiding

Bij de keuze van de gevelbekleding van je project houd je natuurlijk rekening met een aantal factoren, zoals de kleur, duurzaamheid, de uitstraling en misschien de ecologische impact. Maar hou je ook rekening met de brandreactieklasse van het hout? Dat zou wel moeten, want sinds 20 augustus 2024 zijn de regels rond brandveiligheid van houten gevelbekledingen wat verstrengd. Laten we de belangrijkste aandachtspunten en veranderingen even samen overlopen. 

Waarom is de brandreactieklasse van een houten gevelbekleding belangrijk?

De brandreactieklasse van je gevelbekleding is zeker een belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je een houtsoort kiest. Aangezien we hout vaak gebruiken om een vuurtje te stoken, weten we dat hout een erg brandbaar materiaal is. Voor de veiligheid van de bewoners en de omgeving is het dus belangrijk om deze brandbaarheid onder controle te houden.

Als je woning of bijgebouw ooit vuur zou vatten, dan is het belangrijk dat het vuur zich langzamer verspreidt en geen brandende stoffen laat vallen, zodat alle inwoners veilig kunnen ontsnappen. Deze brandregels zijn met andere woorden ingevoerd om jouw veiligheid te garanderen.

De situatie voor de veranderingen

Voor deze veranderingen werden ingevoerd, moest het hout van je gevel voldoen aan de zogenaamde CWFT-criteria, ‘Certified without further testing’. Elke houtsoort die binnen de volgende voorwaarden viel, waren dus zonder enige test goedgekeurd als gevelbekleding:

  • De gevel moet gesloten zijn na de afwerking;
  • De bekleding moet een minimale dikte hebben van 18 millimeter. Blokprofielen moeten bovendien minimaal 12 millimeter dik zijn op hun dunste deel;
  • Het hout moet een minimale densiteit hebben van 390 kg/m³.

Dit was dus de maatstaf om de meeste houtsoorten te beoordelen op brandveiligheid, maar dit is op de dag van vandaag niet genoeg. Afhankelijk van de aard van het hout, zal jouw bekleding meer testen moeten ondergaan.

Voor wie gelden deze veranderingen in de regelgeving van brandreactieklasse?

Deze veranderingen voor brandreactieklasse van gevelbekleding gelden niet voor iedereen. Enkel eigenaars van gebouwen lager dan 10 meter moeten deze veranderingen volgen. Ze gelden niet voor eengezinswoningen of industriële gebouwen, of constructies die volgens de wet niet worden erkend als gebouwen (zoals watertorens en silo’s van boerderijen en industrie).

Wat zijn de regels voor de brandreactieklasse van houten gevelbekleding na 20 augustus 2024?

De aangepaste wet maakt allereerst een onderscheid tussen onbehandeld en behandeld hout. Hout dat niet werd geïmpregneerd, niet thermisch is behandeld, op geen enkele manier chemisch werd veranderd en geen oppervlaktebescherming kreeg zoals olie, verf of vernis, moet enkel voldoen aan de bovenstaande CWFT-voorwaarden. Deze regel was altijd al geldig, nog voor de veranderingen in 2024 en blijft dus ook gelden voor alle onbehandelde houtsoorten.

Behandelde houtsoorten moeten wel altijd getest worden of ze minimaal voldoen aan de brandreactieklasse D-s3,d1, of beter. Laten we deze code eens bestuderen.

De hoofdletter aan het begin vertelt ons hoe snel het materiaal vuur kan vatten, ofwel de brandklasse gaande van ‘A’ tot ‘F’. Hout heeft dus een klasse D, wat betekent dat het  een hoge brandbijdrage heeft en dus redelijk brandbaar is. Tot deze klasse behoren de meeste veelgebruikte houtsoorten, zoals diverse naald- en loofhoutsoorten, OSB-platen, spaanplaten, MDF en multiplex platen. De ‘s3’ in de code staat voor een hevige en onbeperkte rookproductie wanneer het materiaal in brand staat. S2 (matige rookproductie) en s1 (weinig rookproductie) zijn natuurlijk beter, maar is moeilijker te verkrijgen in hout.

Tot slot staat de ‘d1’ aan het einde van de code voor de aan- of afwezigheid van brandende druppels wanneer het materiaal in lichterlaaie staat. Bij jouw houten gevelbekleding mogen er dus geen druppels optreden wanneer het hout in brand staat.

Wat als je houten gevel hoger is dan 10 meter?

Behoort jouw project of woning tot de middelhoge (hoger dan 10 meter) of hoge gebouwen (hoger dan 25 meter)? Dan moet de bekleding minimaal voldoen aan brandklasse B-s3, d1, of beter. Hoe hoger het gebouw, hoe meer je moet opletten dat het volledige gebouw niet meteen als een kaartenhuisje ineen stort als het vuur vat. De hoge brandklasse is met andere woorden om te garanderen dat het gebouw minder snel afbrandt, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen worden gered en zo veel mogelijk van het gebouw kan gespaard blijven tijdens en na het blussen.

Conclusie

Hoewel factoren zoals de uitstraling, duurzaamheid en afwerking van je houten gevelbekleding erg belangrijk zijn, houd je best ook de brandbestendigheid van je materiaal in het achterhoofd. Vanaf 20 augustus 2024 moet behandeld hout minimaal voldoen aan klasse D-s3,d1 of beter. Bij volledig onbehandelde houtsoorten kan je nog steeds gebruikmaken van de CWFT-criteria. Op die manier garandeer je een brandveilige gevel, volledig volgens de wet. Maar laten we eerlijk zijn, het enige vuur dat we willen zien, is de vurige passie voor je tuin!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving