De trendy tuinen van 2024 – volgens groenjournalist Charlotte Teugels

Inleiding

Trends komen en trends gaan, maar EXZO’s nieuwsgierigheid blijft altijd bestaan. We zijn erg benieuwd wat 2024 in petto heeft als het gaat om onze tuin en terrassen. Wat is de toekomst van houten tuinschermen? Welke kleuren zijn trendy? Om een antwoord te krijgen op deze brandende vragen, gingen we opnieuw ten rade bij een expert in de tuin, namelijk groenjournalist Charlotte Teugels. Misschien herken je haar van haar vele artikels bij Libelle? Laten we samen ontdekken wat ons te wachten staat voor het nieuwe jaar.

Een opfrissing van 2023

Voor we overgaan naar de komende trends, moeten we even stilstaan bij de tuin van vorig jaar. Volgens Charlotte waren er een aantal interessante evoluties in 2023. Zo merkten we dat de ontharding van de tuin erg belangrijk is. Weg met een steenvaste, waterdichte ondergrond: regenwater moet goed kunnen weglopen om het grondwater op peil te houden. Daardoor kozen veel klussers voor wadi, groentegels, grasdallen en brede voegen tussen terrasplanken. Ook waterdoorlatende tegels en klinkers op het terras helpen hierbij. Al deze maatregelen zorgen voor een goede drainage na een hevige regenbui en minder plassen in de tuin.

“Het mocht in 2023 ook allemaal heel kleurrijk in de border,” vertelt Charlotte. Vooral felle kleuren zoals fuchsia en tangerine waren erg populair. Er werd ook opnieuw leven geblazen in grootmoeders tuin, met prachtige dahlia’s op elke plek. 

Welke trend uit 2023 nemen we liever niet mee naar 2024?

Hoewel 2023 heel wat positiefs met zich meebracht, zijn er toch een aantal zaken die we liever achterlaten. Een van die zaken is een bloemenweide. “Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote fan van bloemenweides in de tuin,” legt Charlotte verder uit, “maar er zijn veel tuinliefhebbers die er zich wel mispakken en zo eindigen met een overwoekerd lapje onkruid.” Dergelijke tuinen vergen veel tijd en toch wat expertise. Wie dus graag een weelderige, kleurrijke bloementuin wilt, informeert zich best goed. Bezint eer ge begint!

De tuintrends van 2024

Charlotte haalde een nieuwe term aan: ‘Slow gardening’, ofwel ‘langzaam tuinieren’. Klussers willen geen snel resultaat in de tuin, maar eerder een rustige, gecontroleerde aanpak. Ze planten biologische bloemen, zowel zaadjes als bollen, om die rustig te laten groeien tot een bloemenpracht. Door dit nieuwe perspectief, kijken mensen ook op een andere manier naar bijvoorbeeld paardenbloemen en brandnetels. Geen pesticiden, kunstmest of andere chemische middeltjes, want alles in de tuin moet op een natuurlijke manier groeien en bloeien.

Tijdens de lockdowns van de Covid-periode zijn mensen massaal beginnen moestuinieren, maar Charlotte vertelt dat deze trend is geëvolueerd naar iets nieuws: de eetbare tuin. Dit betekent dat je verschillende prachtige bloemen en plantjes in de tuin plaatst waarvan je ook lekker kan smullen. Een echte, vaste siertuin met snoepfactor! De voordelen: minder werk dan een moestuin en een echte streling voor het oog. Denk hierbij maar aan plantjes zoals Oost-Indische kers, lavendel, salie, goudsbloem, rozenblaadjes, dropplant, oregano, en zo voort. De lijst is eindeloos!

En wat met hout in de tuin?

Hout blijft nog steeds een belangrijk element van de natuurlijke tuin, dat bevestigt ook Charlotte. Net zoals in 2023 zal het natuurlijke karakter primeren, zoals bij een tuinscherm uit hazelaartakken of een kastanje hekwerk. Ook overkappingen en muurtjes met houten lamellen zullen een plaatsje veroveren. En vergrijsde terrasplanken en gevelbekleding zal die natuurlijke uitstraling nog meer in de verf zetten. Dit vertaalt zich ook naar organische vormen in de tuin, zonder strak afgelijnde bloemenperkjes.

Het belang van een tuin

Maar is een tuin in 2024 wel nog belangrijk? “Ja zeker!” vertelt Charlotte overtuigd. Mensen verlangen naar een buitenruimte (een tuin, een terras of zelfs een balkon) waar ze rust kunnen vinden tijdens de dagelijkse sleur. Daar kunnen we ontspannen met familie en vrienden.

Daarnaast vormt het milieu en de opwarming van de aarde een steeds belangrijker thema in de tuin. Ook in de toekomst moet een tuin comfortabel zijn, beschermd tegen zomerse hittegolven of overvloedige regen. Denk hierbij maar aan planten die goed tegen de droogte kunnen, opritten uit waterdoorlatende bestrating of bepaalde gazonalternatieven. “En zo’n klimaatbestendige tuin, die hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je denkt!”

Let’s go goth!

Charlotte leerde ons ook een andere nieuwe term: de ‘Goth Garden’. Nee, je hoeft de zwarte eyeliner en harde metal muziek niet boven te halen. We bedoelen vooral tuinen met diepe, rijke kleuren, zoals bordeaux, donkerpaars en zelfs zwart. Een border of bloempot met deze donkere kleuren kunnen een erg stijlvol accent vormen in de tuin, dankzij het grote contrast tussen de zwarte bloemblaadjes en de groene steeltjes. 

Wie toch liever denkt aan een moderne toets in de tuin, raden we de zwarte gevelbekleding en tuinafsluitingen aan. Sommige hebben een behandeling gekregen met een zwarte olie, of probeer jij wat Japanse Shou Sugi Ban? Ook op deze manier breng je die donkere kleuren in de tuin, zonder veel plaats te verliezen aan een bloemenperkje. 

Wie is Charlotte Teugels?

Charlotte Teugels beschrijft haarzelf als een groenjournaliste. Ze schrijft al acht jaar boeiende artikels over alles in en rond het huis: tuinen, duurzaamheid, natuur, dieren en milieu. Je hebt misschien al een artikel van haar gelezen in Libelle of Libelle Nest. En wie niet genoeg krijgt van haar tuinideeën, kan haar eigen e-book lezen met haar beste tips voor een moestuin.

We vroegen ook Charlotte naar haar favoriete projecten in 2023. Zo hielp ze mee aan de ontwikkeling van voedselbossen in Vlaanderen. Ook in haar eigen tuin ging ze aan de slag op basis van de hügelkultur, ofwel tuinieren op verhoogde beddenheuvels. Of heb jij al gehoord van compagnon planting? Dit zijn planten die met elkaar samenwerken en elkaar versterken, zoals bijvoorbeeld tomaat en basilicum. 

Daarnaast zorgde ze ook voor een groei van moestuincoaches in Vlaamse scholen. Een moestuincoach komt komt dan naar de school om een paar uur mee te helpen in de tuin of de moestuin, zodat de leerlingen les volgen in een groenere omgeving.

Conclusie

Het lijkt erop dat 2024 opnieuw een vruchtbaar jaar zal worden. Een natuurlijke tuin is nog steeds enorm belangrijk en tuinliefhebbers houden liever de opwarming van de aarde en het milieu in het achterhoofd bij hun ontwerp. Ook hout blijft een belangrijke rol spelen, maar dient het natuurlijke karakter te onderstrepen. Misschien voeg jij wel wat zwarte en donkere accenten toe? Hoe dan ook blijkt een tuin nog steeds erg belangrijk te zijn, dus deze trends zijn zeker het overwegen waard!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving