De voordelen van kokos in tuin- en bouwtoepassingen

Inleiding  •  Ecologisch  •  Duurzaam  •  Akoestisch  •  Vochtbestendig

Inleiding

Kokosnoten zijn heel nuttige vruchten. Naast het feit dat ze heel lekker zijn in een cocktail of een bounty, wordt de olie ook gebruikt in shampoos, crèmes en conditioners. Waar veel mensen dan weer niet bij stil staan is dat de kokosbast en -vezels uitstekend materiaal zijn voor het vervaardigen van een tuinscherm of -afscheiding. Bovendien wordt het gebruikt in heel wat isolatieproducten. Wil je te weten komen welke voordelen kokos op dit vlak biedt? Lees dan zeker verder!

Ecologisch

Kokosnoten groeien in grote getale in exotische landen als India, de Filippijnen en Sri Lanka. Kokos is dus een hernieuwbaar materiaal en daardoor een zeer ecologisch product. Schaarste lijkt dan ook niet snel de kop op te steken. Een kokosnootbolster bestaat bovendien ongeveer uit dertig procent vezels en zeventig procent lignine-rijk merg.

Duurzaam

Een kokosvezel is een lange holle cellulosevezel met veel lignine. Deze lignine zorgt ervoor dat kokos stug en sterk is in tegenstelling tot andere cellulosevezels zoals katoen of vlas. Door gebruik te maken van deze specifieke eigenschappen en de sterkte van de kokosvezel kunnen zeer sterke isolatieplaten gemaakt worden. Ook voor het vervaardigen van een tuinscherm is kokos een zeer geschikt materiaal. Door de sterkte van de vezels en de basten gaan kokos schanskorven en schermen geruime tijd mee en zijn ze goed bestendig tegen weer en wind.

Akoestisch

Het akoestische aspect van kokos is de reden waarom het zo vaak als isolatiemateriaal wordt gebruikt. De kokosvezels worden tijdens het productieproces in stromend water gelegd. Daardoor zwellen ze op en worden ze soepeler. Op die manier kan je ze los weken van de bast. Nadien gaat men de vezels hekelen om ze te verontreinigen van vetten en cellulose. Hierdoor verkrijg je elastische vezels die heel nuttig zijn als akoestische demper. Om die reden worden er veel platen en stroken in kokos geproduceerd. Ook voor een tuinscherm kan dit aspect een groot pluspunt zijn. Denk maar aan mensen die dichtbij een spoorweg of autostrade wonen en zo een fraai geluidsscherm kunnen plaatsen. Meestal worden in zo'n geval de schermen nog overgroeid door klimop of andere plantaardige begroeiing.

Vochtbestendig

Een toepassing die door de vochtbestendige eigenschap van de kokosvezels zeer convenabel is, is het afdichten van openingen rond ramen en deuren. Kokos strips kunnen tegen een regenvlaag en zijn daardoor zeer degelijk opvulmateriaal. Het is een goed alternatief voor het traditionele en veel minder ecologische PUR.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving