Inleiding

De zandbak blijft nog steeds een van de buitenspeeltuigen bij uitstek. Kleine kinderen houden er nu eenmaal van om tijdens de zomer in het zand te ravotten. Maar hoe maak je precies zo'n zandbak op die stevig genoeg is? Geen nood, het is een stuk eenvoudiger dan jij denkt. Wij geven jou alvast mee hoe jij stapsgewijs met dit project aan de slag kan.

Bepaal waar de zandbak komt

Voorafgaand aan de plaatsing loont het de moeite om een plek uit te kiezen die geen overdreven hoeveelheid zonlicht vangt. Kinderen kunnen enorm gevoelig zijn aan UV-straling, dus probeer hier rekening mee te houden. Ook is het plaatsen van een zandbak onder een boom ook geen goed idee. De bladeren kunnen namelijk in de zandbak dwarrelen. Best plaats je de zandbak ook in het zicht, op die manier kan je zien wat jouw kind uitspookt.

Stap 1: grond opgraven en voorbereiden

Plaats eerst en vooral op elke hoek een paal in de grond. Span tussen elke paal een draad, op die manier baken je nauwkeurig het terrein af dat voor de zandbak bestemd is. Start hierna met graven en zorg voor een diepte van 20 cm. Zorg ervoor dat de bodem vlak is en er geen puntige voorwerpen (bv. stenen) aanwezig zijn waar kinderen zich aan kunnen bezeren. Tot slot plaats je een beschermende folie die ervoor zorgt dat het hemelwater doorsijpelt. Let op: deze folie moet ook in staat zijn om gras en onkruid dat omhoog schiet tegen te houden.

Stap 2: houten constructie ineen timmeren

Je voorziet per zijde een 4-tal vloerplanken met dezelfde lengte. Plaatst de zijden tegen elkaar en bevestig ze dan nog eens ze aaneen met behulp van houtblokjes. Op de vier hoeken van de zandbak plaats je de driehoekzitjes. Dit kan door multiplexplaten diagonaal door midden te zagen. Deze zitjes bevestig je dan uiteindelijk op de rand van de zandbak met houtlijm. Om de versteviging compleet te maken, schroef je de zitjes aan de uiteinden best nog eens vast. Wil je dat de zandbak lang meegaat? Dan geef je die best nog een laagje beschermende beits. Een drietal lagen moet volstaan om een optimale bescherming te bekomen. Laat deze goed inwerken.

Stap 3: houten constructie plaatsen

Eens je de constructie een laag beits bezorgd hebt, is het tijd om ze in het uitgegraven gat te plaatsen. Zorg ervoor dat de zandbak waterpas in de grond staat. Is het gat net iets te groot? Dan kan je nog steeds bijvullen met aarde. Zo zorg je voor een optimale stevigheid. Nu kan je de zandbak naar hartenlust vullen, maar probeer de rand niet te raken.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving