Welke tuinschermen zijn het meest geluidswerend?

Inleiding

Sommige woningen zijn wat ongemakkelijk gelegen. Heb je bijvoorbeeld een autostrade of een vliegveld vlak bij je tuin? Of zijn de buren soms net een tikkeltje te luid? Dan kan een tuinafsluiting de oplossing bieden om te genieten van wat meer rust. En wist je dat er heel wat schermen ook geluidswerend zijn? Hier geven we je een aantal mogelijkheden, van meest naar minst geluidswerend. Op die manier kan je de decibels toch een stukje verlagen.

Absorberen of terugkaatsen?

Voor we je alle mogelijkheden uitleggen, is het belangrijk om even het verschil te duiden tussen geluid absorberen versus geluid weerkaatsen. In het geval van een tuinafsluiting is het beste als je materiaal het geluid absorbeert. Dit betekent concreet dat de geluidsgolven worden opgeslorpt door de materie, waardoor niets of een stil geluid aan de andere kant van het scherm hoorbaar is.

Geluid kan ook worden weerkaatst. Dit betekent dus dat het geluid als een pingpongbal wordt teruggekaatst tegen de materie. Dit is vaak het geval bij materiaal met een heel hoge dichtheid. Zowel het absorberen als de weerkaatsing van geluid is zeker positief voor een geluidswerende tuinafsluiting.

Kokosschermen

Misschien heb je de kokosschermen al gezien? Tuinafsluitingen uit kokos zijn gemaakt uit pvc-buizen met daarrond gewonden kokosvezels. Maar naast de leuke uitstraling, vangt dit exotisch en uniek materiaal geluid het beste op. In tegenstelling tot andere materialen zal kokos het geluid absorberen en niet terugkaatsen, waardoor je een bijzonder goede akoestiek krijgt.

Beton schutting

Daarnaast kunnen we ook denken aan een betonnen schutting. Dit zijn stijve, massieve platen met een hoge dichtheid. Hier geldt wel de regel: hoe dikker en dichter het paneel, hoe meer geluid het zal weerkaatsen. Maar aangezien er geen spleetjes of gaten zitten in dit soort paneel (wat wel vaak het geval is bij andere materialen), heeft geluid geen kans om door de tuinwand te komen.

Tuinwand (hout of composiet)

Ja hoor, ook een tuinwand uit hout of composiet kan geluidswerend zijn. Hout en composiet zijn beide materialen die geluid deels absorberen en weerkaatsen. Hier gelden wel een aantal extra regels om de afsluiting geluidswerend te maken. Zo gebruik je best planken van minimaal twee centimeter dik. Net zoals bij de betonschutting is de dikte en de massa van het materiaal hier doorslaggevend. Ook bekleding aan beide zijden van de palen zal al meer geluid tegenhouden dan wanneer je maar een kant bekleedt.

Het spreekt ook voor zich dat een gesloten tuinafsluiting meer geluid tegenhoudt dan een open afsluiting. Zorg dus voor geen spleten of kieren tussen de planken onderling of tussen de planken en de palen. En wil je 100% gerust zijn dat er amper geluid door je tuinafsluiting kan? Dan kan je akoestische isolatieplaten toevoegen voor nog meer geluidswering. Dat soort isolatie kan je volledig onzichtbaar in je project verwerken en dan is dergelijke houten tuinafsluitingen eigenlijk even goed (en in sommige gevallen nog beter) dan de kokosschermen.

Steenkorven

Zijn betonschermen niet volledig je ding, maar wil je toch een tuinafsluiting uit steen? Dan kunnen we ook de steenkorven aanraden. Steen is op zich al een erg massief en compact materiaal zoals beton, waardoor het ook geluid goed zal kunnen weerkaatsen. Bovendien hebben de steenkorven vaak een dikte van ongeveer 20 centimeter, wat dus veel dikker is dan de meeste andere tuinafsluitingen.

Het enige nadeel is dat deze stenen allemaal los op elkaar gestapeld zitten in de korven, waardoor er toch nog wat spleten en kieren tussen de stenen zitten. Langs deze spleten kan het geluid zo toch ontsnappen, maar de stenen houden op zich al veel geluid tegen.

Plankenschermen

Plankenschermen in hout of composiet zijn meer geluidswerend dan kant-en-klare tuinpanelen. Een plankenscherm bestaat uit planken tot maximum 2,8 centimeter dik, wat best wel stevig is. Bovendien weten we al dat composiet en hout zowel het geluid absorberen als weerkaatsen. Een plankenscherm bestaat uit tand- en groefplanken die volledig gesloten in mekaar worden geschoven, daardoor heb je ook geen spleetjes en komt het geluid minder sterk je tuin binnen.Alleen kan je een dergelijke tuinafsluitingen een stuk moeilijker isoleren dan een tuinwand in hout of composiet. Ze hebben geen spouw waar je de geluidsisolatie kan tussen plaatsen. Bovendien is een plankenscherm een ideale gedeelde tuinafsluiting die meestal op een perceelsgrens wordt geplaatst. We kunnen ons voorstellen dat geen van beide buren graag op de geluidsisolatie kijkt.

Tuinpanelen

Daarnaast hebben we ook kant-en-klare tuinpanelen. Toch merken we dat deze, in vergelijking met de plankenschermen, vaak minder geluidsisolerend zijn. Ze bestaan meestal uit dunnere planken van 1,5 centimeter dik en zitten vaak ook geschrankt. Er zijn dus wel wat spleten en kieren en een dergelijke tuinafsluiting laat het geluid met andere woorden redelijk goed door.

Draadomheining

Soms heb je al een draadafsluiting staan, zoals een uit tennisdraad of een gelaste draad. Deze afsluitingen zijn heel erg open, dus veel isolerende waarde hebben ze niet. Om toch het geluid iets op te vangen, kan je wel gebruik maken van de dikste heidematten. Ook deze zullen het geluid deels absorberen. Wil je echter een meer geluidsisolerende tuinafsluiting, dan raden we aan om de draadafsluiting te vervangen door een van bovenstaande opties, die beter het geluid weerkaatsen.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving