Gevel impregneren? Wat zijn de voor- en nadelen?

Inleiding

Stel: je bent bezig met het opknappen van een huis en de gevel is niet om aan te zien door algen en vuiligheid. En dat is nog niet alles: er is er ook doorslaand vocht aanwezig. Panikeer niet, want in dit geval is het gewoon belangrijk dat je je gevel een impregneerbeurt krijgt. Een grondige onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat je gevel weer jaren verder kan. Toch is het ook belangrijk om te weten dat gevelimpregnatie ook negatieve gevolgen met zich meebrengt.

Wat is impregneren?

Het impregneren of hydrofoberen van een gevel gebeurt door een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur aan te brengen. De vloeistof dringt diep door tot in de poriën van het gesteente en geeft een waterafstotende bedekking af. Vocht kan dus niet meer binnendringen en vuil krijgt geen kans meer om zich vast te hechten aan de oppervlakte. Hiervoor worden reinigingsbedrijven aangesteld. Zij zullen, vooraleer het impregneermiddel aangebracht wordt, ook nog de broodnodige inspectie uitvoeren. Een diagnose van het type muur (vervuild of beschadigd) is cruciaal om te weten welk product er precies nodig is. Daarna komt de reiniging en de herstelling van mogelijke barsten door voegwerk. Ramen en deuren worden nadien met plastic folie afgeschermd van het impregneermiddel dat als laatste aangebracht wordt op de gevel. Wat betreft productkeuze is er maar één regel: hoe beter het product, hoe langer je zal kunnen genieten van de bescherming.

Opwaardering van de woning

Je gevel een behandelingskuur geven heeft vanzelfsprekend zijn voordelen. Zoals hierboven beschreven, is het impregneren van een gevel in eerste instantie de perfecte oplossing tegen doorslaand vocht. Dit brengt ook andere positieve consequenties mee. Hierdoor vermijd je ook schade door vorst. Door de vrieskou is het altijd mogelijk dat er bij niet-behandelde gevels water in de muur trekt en bijgevolg uitzet. Ten tweede zal je voorgevel langer schoon blijven. De algen, mossen en het andere vuil krijgt geen vrij spel meer om zich vast te hechten op het geveloppervlak. En als er toch vuil ontstaat op de gevel, kan dit gemakkelijker verwijderd worden dan bij niet-geïmpregneerde gevels. Ten derde zal je gevel langer meegaan. Ook niet onbelangrijk: een goed onderhouden gevel die bescherming biedt tegen vocht zorgt voor een hogere waarde van je woning.

Toch niet helemaal kostenvrij

Het is van belang dat je het impregneren na een bepaalde periode herhaalt. De kwaliteit van het product waarmee je je gevel behandelt, is doorslaggevend. Ook het klimaat is een bepalende factor. Een dergelijke behandeling gaat ongeveer 10 jaar mee. Bijkomend te weten is dat je eerst reinigings- en herstellingswerken moet doen vooraleer je gaat impregneren. Dit zorgt voor extra kosten. Het is ten slotte ook mogelijk dat het impregneermiddel problemen veroorzaakt bij het uitvoeren van bepaalde kluswerken. Een geïmpregneerde buitenmuur laat zich moeilijk schilderen. Houd er ook rekening mee dat impregnatie niet mogelijk is bij vriesweer. Verder kan impregnatie ook het probleem van opstijgend vocht niet oplossen, waardoor het wel mogelijk is dat er desondanks nog vochtproblemen kunnen opduiken. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving