Handige tips om zelf een moestuin te starten!

Inleiding

Tuinieren in de moestuin, oftewel 'moestuinieren', wordt de laatste jaren steeds populairder. Meer en meer mensen zeggen nee tegen de pesticiden en manipulatie van fruit en groente uit de supermarkt en kiezen voor vitamines uit eigen tuin. Kriebelen jouw handen ook om beter te doen voor jouw gezondheid en voor het milieu? Wij geven je enkele weetjes en tips over moestuinieren.

Kies voor een moestuinbak

Waarom een moestuinbak en niet rechtstreeks in de grond? Is zo'n bak wel een 'echte' moestuin? Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen je plantjes in een moestuinbak te kweken.

Ten eerste is je moestuinbak mobiel: je kan hem makkelijk verplaatsen en hij hoeft niet eens in de tuin te staan, op je balkon of terras staat hij ook prima. Doordat een bak is afgeschermd en losstaat van de gewone grond of aarde, kan je de omstandigheden veel beter beheren. Zo zijn alle voedingsstoffen die je aan je plantjes geeft, ook echt bestemd voor je plantjes en niet voor de rest van de tuin. Je merkt dan ook al snel dat plantjes veel beter en sneller groeien in een bak.

Ook zullen ongewenste tuinbewoners zoals slakken meer wegblijven van een moestuinbak dan van een gewone moestuin, ze vinden het namelijk te lastig om de opstaande rand van de bak te trotseren. Tot slot is een moestuinbak simpelweg veel minder werk dan een gewone moestuin. Je hoeft niet de hele tijd onkruid te wieden, urenlang om te spitten en de grond te bemesten. Veel beginnende moestuinders geven al snel op bij het zien van dat zware werk.

Maak jouw groene vingers donkergroen en kies voor de voordelen van een moestuinbak. Zelf je moestuinbak bouwen? Bekijk hier onze how-to-video en stap-voor-staphandleiding.

Kies de juiste grond

Ga in de eerste plaats voor potgrond of potaarde in plaats van gewone aarde uit je tuin. Gewone tuingrond bevat namelijk veel onkruidzaden en is van nature minder vruchtbaar doordat er vaak al bomen, gras of andere planten in de buurt staan. Er bestaan verschillende soorten en variëteiten van potgrond aangepast aan iedere soorten moestuin. Zo is er grond met veel of weinig voedings- en meststoffen, grond speciaal voor jonge plantjes of om te zaaien, grond met bodemverbeteraar, en noem maar op. In tuincentra vind je ze allemaal. Laat je adviseren en ontdek welke grond past bij jouw mostuinidee.

De basis voor planten

Licht

De 'big 5' die alle moestuinders en plantenkwekers hanteren, is meteen alles wat jouw plantjes eigenlijk nodig hebben. Ten eerste, licht. Zet je moestuinbak op een natuurlijk belichte plaats, met direct of indirect zonlicht. Dat is dus niet op je zolderkamer, maar op je terras, balkon, of, als je moestuinbak binnen staat, aan je keukenraam. Je plantjes hebben niet de hele dag nood aan de zonnestraaltjes, gemiddeld is zo'n zes uur zonlicht per dag genoeg voor je moestuin.


Water

Groentegewassen en kruidenplantjes hebben natuurlijk ook dorst. Die les je door ze regelmatig water te geven. Vermijd om water te geven op een onregelmatige basis, bijvoorbeeld de ene dag meer of minder water te geven dan de andere. Zo vermijd je een tegenvallende oogst of een bittere smaak bij sommige groenten. Zoek dus het best op voorhand uit welke gewassen hoeveel water moeten krijgen, en maak voor jezelf een schema, zodat al je plantjes de aandacht krijgen die ze verdienen.


Lucht

Een ander belangrijk aspect is lucht en verluchting. Zorg voor een goede balans tussen beschutting en frisse lucht voor je plantjes. Jonge plantjes worden bijvoorbeeld vaak binnen, onder glas of in een verwarmde serre gezet. Ook in de winter hebben sommige planten het graag lekker warm. Genoeg afwisseling tussen directe buitenlucht en warmere beschutting is echter aangeraden.


Voeding

Hoewel jouw moestuinplantjes met wat water en aandacht al heel goed zullen groeien, is het soms goed om ze een extra zetje te geven. Je kan je planten heel wat extra voeding geven, van vloeibare plantvoeding tot heuse meststoffen. Laat je niet te veel afschrikken door alles wat je wordt aangeboden. Met een eenvoudige bodemverbeteraar ben je bijvoorbeeld al veel. Je mengt die eenvoudigweg onder je potgrond, en de rest gaat vanzelf. Sommige soorten potaarde bevatten standaard ook bodemverbeteraar. Als je er toch voor kiest om een andere meststof te gebruiken, dan zijn mestkorrels een goede optie. Ga steeds op zoek naar de organische variant van iedere voedings- of meststof die je gebruikt, zo garandeer je dat jouw moestuin helemaal biologisch en milieuvriendelijk blijft.


Ruimte

Wil je graag veel verschillende gewassen tegelijk uitproberen? Houd dan zeker rekening met de noden van elke plant. Sommige planten groeien namelijk sneller dan andere, en daarbij is de ruimte die ze nodig hebben cruciaal. Zo zijn munt en aardpeer bijvoorbeeld overheersende gewassen: ze groeien zo snel dat ze andere planten kunnen overwoekeren. Je zet zo'n planten dus het best apart. Erwten en pompoenen hebben dan weer verschillende vakken van je moestuinbak nodig om iets op te brengen, en spruitjes of asperges zullen de aarde erg lang bezet houden.

Plantencontact

Tot slot zijn planten net als mensen: ze leven en zoeken graag contact met anderen. Planten sluiten als het ware graag vriendschappen, en hebben ook vijanden. De ene plant vindt het leuk om lekker te zonnebaden, terwijl de andere liever de koude opzoekt. Vermijd dus vijandelijkheid tussen planten en ga op zoek naar complementaire gewassen: planten die elkaars groei kunnen bevorderen als ze bij elkaar in de buurt staan. Wortel en bieslook voelen zich bijvoorbeeld goed bij elkaar, net zoals komkommer en dille of tomaat en basilicum. Die soorten trekken telkens nuttige insecten aan of versterken elkaars groei of smaak. Daarnaast houd je beter aardbeien uit de buurt van kolen, en zijn spinazie en uien of prei geen goede vrienden van elkaar.

Om het voor jezelf allemaal een beetje overzichtelijk te houden, kan je een schema maken met daarin de noden voor elke plant die je graag op je bord ziet. Zo weet je wanneer je elk gewas het best zaait, plant en oogst, hoeveel water en ruimte het nodig heeft, en naast welke andere plant het zich thuis voelt. Hoewel je moestuin dus aan het begin misschien wel wat plannings- en opzoekwerk vergt, zal je er al snel letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving