Inleiding

Soms heeft de gevel van je woning wel een nieuw laagje verf nodig, of misschien wel een volledig nieuwe bekleding. Heb je dan een vergunning nodig? En wanneer is de samenwerking met een architect verplicht? In dit blogbericht gaan we even dieper in op alle regels omtrent een vergunningen voor een gevel. Houd er wel rekening mee dat de regels verschillen in Vlaanderen, tegenover Brussel, het Waalse gewest als in het buitenland. We raden dus altijd aan om eerst navraag te doen bij jouw gemeente of stad. 

Heb je een vergunning nodig voor je voorgevel?

Ja, voor de voorgevel van een woning in Vlaanderen en Brussel heb je altijd een vergunning van de gemeente nodig. Jouw woning een nieuwe gevel uit thermowood geven? Een nieuwe bepleistering? Of ga je het schilderen in een totaal andere kleur? Voor al die gevallen is een vergunning verplicht, omdat je dan ook meteen het straatbeeld voor een stuk verandert.

In bepaalde gevallen ben je zelfs verplicht om een architect aan te spreken over jouw project. Dat is het geval bij bijvoorbeeld werken waarmee je de stabiliteit van het gebouw wijzigt en wanneer je extra fundering legt.

In het Waalse gewest zijn de regels iets soepeler, want daar heb je geen vergunning nodig voor je voorgevel als de uitstraling en het buitenaanzicht ongeveer hetzelfde blijven. Een andere houtsoort of profiel kan dan soms wel. Wil je toch de uitstraling veranderen en kiezen voor een volledig andere design? Dan is een vergunning ook hier wel nodig. 

Zijn er uitzonderingen voor een vergunning voor een voorgevel?

Er is één uitzondering waarbij je geen vergunning nodig hebt voor je gevel. Ga je bijvoorbeeld je gevel schilderen of kaleien in dezelfde kleur? Of je gevel impregneren? Dan heb je geen vergunning nodig, want dit wordt gerekend als een onderhoud. Deze uitzondering geldt voor zowel Vlaanderen, Brussel als het Waals gewest.

Wat met de vergunning voor je zij- of achtergevel?

Je zij- en achtergevel vormen meestal een minder groot probleem, omdat ze minder zichtbaar zijn voor de mensen op straat en het straatbeeld nauwelijks verandert. De regels zijn hier minder streng en heb je dus ook meestal geen vergunning nodig voor timmer-, schilderwerken of kaleien, zelfs als je kiest voor een andere kleur.

Ook hier is wel een uitzondering op. Wanneer je woning wordt gerekend als een beschermd stads- of dorpsgezicht, dan zal je ook de werken aan zij- en achtergevels moeten melden aan je gemeente, waarna zij beslissen of de toestemming van het Agentschap Onroerend Erfgoed noodzakelijk is.

Houd er ook rekening mee dat je wel een vergunning zal nodig hebben als er extra stabiliteitswerken aan te pas komen, zoals een extra fundering. In die gevallen zal je ook een architect aanspreken, die meestal de vergunning voor je aanvraagt. 

Heb ik een vergunning nodig voor de gevel van mijn bijgebouw?

Nee, bij een bijgebouw heb je meestal geen vergunning nodig voor je gevelwerken. Meestal staat een tuinhuis, poolhouse of overkapping achteraan in een tuin en deze gevelrenovatie heeft dus geen invloed op het straatbeeld. Dit is natuurlijk wel op voorwaarde dat het een losstaand bijgebouw is, want bij bijvoorbeeld een garage die is gekoppeld aan een woning gelden de normale regels van een voor-, zij- of achtergevel. 

Heb ik een vergunning nodig voor het onderhoud van mijn gevel?

Nee, voor het onderhoud van je gevel heb je meestal geen vergunning nodig. Een onderhoud wordt gezien als werken om het oorspronkelijke materiaal sterk, duurzaam of esthetisch te houden. Dit is het geval wanneer je de gevel een nieuw verflaagje geeft gelijk aan de oorspronkelijke kleur, enkele bakstenen vervangt door nieuwe maar dezelfde soort stenen, wanneer je de gevel impregneert of voegwerken vernieuwt.

Opnieuw geldt hier dezelfde filosofie: bij een onderhoud verander je het straat beeld niet en is een vergunning niet verplicht. 

Hoe vraag ik een vergunning aan voor mijn gevelbekleding?

Gelukkig is een vergunning aanvragen een eenvoudig proces. Doe dit voor je aan de werken begint en vraag je vergunning lang genoeg op voorhand aan. De volgende procedure is van toepassing in Vlaanderen en kan verschillen in vergelijking met Brussel, Wallonië of in het buitenland.

Eerst doe je online een aanvraag bij het omgevingsloket van je gemeente en vul je de gevraagde gegevens in. Daarna wordt je aanvraag gecontroleerd door een bevoegde overheidsinstantie om te kijken of alles goed is ingevuld en ontvankelijk is. Wanneer je dossier voldoet aan hun eisen, beslist de overheid binnen 60 of 105 dagen of je de vergunning krijgt of niet. Geen zorgen, want enkel wanneer een openbaar onderzoek nodig blijkt te zijn, zal je aanvraag 105 dagen duren.

Is je vergunning goedgekeurd? Dan wordt er een mededeling aan de gevel van je project gekleefd om anderen te laten weten wat er met de gevel zal gebeuren. Als er binnen de 35 dagen geen bezwaar komt van omwonenden, dan is de volledige procedure rond en mag je starten met de renovatie.

Is je vergunning afgekeurd? Dan kan je binnen de 30 dagen in beroep gaan tegen deze beslissing of een aangepast voorstel indienen.

Conclusie

Of een vergunning verplicht is voor jouw gevelrenovatie hangt vooral af van de aard en de locatie van je project. Voor een voorgevel zal je bijna altijd een vergunning moeten aanvragen, aangezien je zo meteen het straatbeeld mee bepaalt. Hoe dan ook raden we je aan om voor de aanvang van de werken altijd contact op te nemen met de gemeente om je project goed in te plannen. Als je effectief een vergunning nodig hebt, kan het wel even duren voor je die krijgt, waardoor het project wat vertraging oploopt.

De aanvraag zelf gebeurt meestal heel vlot, waardoor je niet veel zorgen moet maken of je al dan niet een vergunning bemachtigt. Houd er ook rekening mee dat als je aanpassingen wilt doen aan de fundering of de stabiliteit van het gebouw, je verplicht bent om een architect onder de arm te nemen. Die persoon zal je ook helpen met de aanvraag van de juiste vergunning. 

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving