Inleiding

Het is een klassieker binnen ons assortiment: een tuinafsluiting in geïmpregneerd grenen. Tuinarchitecten kiezen ze maar al te graag voor de naturelle uitstraling en de erg degelijke duurzaamheid. Anderen zijn dan weer helemaal overtuigd door de budgetvriendelijke prijs. Hoe dan ook, er zijn wel wat verschillen wanneer je alle opties geïmpregneerde tuinschermen met elkaar vergelijkt. Waar let je dan het best op? En welke factoren bepalen echt de prijs? Laten we een aantal aspecten bestuderen en een aantal schermen met elkaar vergelijken.

Het grootste verschil: geniet of geschroefd?

Bij de meeste geïmpregneerde tuinschermen zitten verschillende lamellen in een kader getimmerd tot een kant-en-klaar geheel. Maar op welke manier zijn deze planken dan aan elkaar bevestigd? Dit maakt op zich al een groot verschil wat betreft de prijs en de duurzaamheid van het scherm. 

De eerste mogelijkheid is om de planken te bevestigen met behulp van nietjes of nagels. Die worden dus netjes in de planken geschoten met een mechanisch pistool. Een groot voordeel hieraan is dat elk scherm heel snel in elkaar wordt gezet in ons atelier. En omdat het ons dus minder tijd kost om elk paneel te bouwen, kunnen we ze ook voor een lager prijskaartje aanbieden. Een voorbeeld hiervan is het tuinscherm “Universeel”.

Daarnaast kunnen je panelen ook geschroefd zijn. In de plaats van nietjes gebruiken we dan echte schroeven om de planken aan elkaar te bevestigen. Deze methode is natuurlijk iets duurzamer en steviger, waardoor je langer zal kunnen genieten van jouw tuinafsluiting. Deze schermen zijn dan wel iets duurder en de schroefkoppen vallen meer op in vergelijking met de nietjes. Je kan denken aan het tuinscherm “Deluxe”.

Ten slotte hebben we nog schermen die beide methoden met elkaar combineren. Dan is het kader bijvoorbeeld geschroefd, maar de lamellen zelf zijn bevestigd met behulp van nagels of nietjes. Zo krijg je een stevig geschroefd kader, maar is de bevestiging van de lamellen met de nietjes minder opvallend. Wie graag zo’n scherm heeft, kijkt best naar het tuinscherm “Elegant” en “Zebra”.


Tel het aantal planken maar!

Wist je dat sommige tuinschermen meer planken hebben dan anderen? Ja, tel ze maar! Wanneer het scherm veel horizontale of verticale planken heeft, dan zijn die planken meestal iets smaller. Zo krijg je een scherm dat over het algemeen eleganter en verfijnder oogt. 

Schermen kunnen ook met bredere planken zijn vormgegeven. Dankzij de bredere planken oogt het geheel wel rustiger, zeker in vergelijking met verschillende smalle latjes die naast elkaar zijn bevestigd. Een groot prijsverschil tussen de brede en de smalle planken is er echter niet.

Wat betreft de privacy is er weinig verschil, aangezien de planken altijd geschrankt zitten. Zo is er weinig inkijk in je tuin mogelijk. We kunnen wel stellen dat dankzij de brede planken iets meer zichtdichtheid wordt verkregen, maar dat is van nog meer factoren afhankelijk (zoals de lichtinval in je tuin).


Niet alle lamellen zijn even dik.

Als we nog dieper inzoomen op de horizontale en verticale planken in een geïmpregneerd tuinscherm, dan merken we toch nog een aantal verschillen. Sommige lamellen zijn wel 15 of 16 millimeter dik, wat zorgt voor een sterker scherm. De planken zullen dus minder makkelijk doorbreken bij hevige windstoten of wanneer je kleine spruit er eens met zijn fiets tegen rijdt.

Je kan ook kiezen voor dunnere lamellen, zoals die van 9 of 10 millimeter dik. Die zijn dan wel iets dunner, maar zullen opnieuw eleganter ogen in de tuin. Bovendien zijn deze schermen iets goedkoper en lichter, waardoor ze gemakkelijker in de tuin zijn te plaatsen.


Het kader rond jouw tuinscherm.

Ten slotte spreken we ook nog over de dikte van het kader rond en tussen de lamellen. Een kader kan zowel rond alle planken, als tussen de planken door zitten. Aangezien dit de fundering is van jouw tuinscherm, bepaalt hier ook de dikte van het kader de stevigheid van je project. Sommige onderbalken zijn 17 of 22 millimeter dik en zijn ook iets budgetvriendelijker en lichter om te plaatsen. 

Andere tuinschermen met een kader rond hebben wel een dikte van 45 millimeter, waarmee je dus een strakkere en duurzamere omkadering krijgt. Houd er in dat geval ook rekening mee dat de gleufpalen die je zou gebruiken ook een gleuf moeten hebben van minimaal 45 millimeter breed. Of kies voor metalen L-ijzers achteraan de schermen voor een volledig onzichtbare bevestiging tegen vierkante palen.


Conclusie

Zoals je kan zien, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden wanneer je een geïmpregneerd tuinscherm kiest: de bevestiging van de houten lamellen, het aantal planken, de dikte van de lamellen en van het kader. Wie graag de kostprijs van zijn tuinafsluiting in het achterhoofd houdt, focust zich best op de bevestiging en de dikte van de gebruikte materialen. Maar ook jouw persoonlijke smaak en de duurzaamheid spelen een grote rol bij deze keuze. In een tuin waar kinderen vaak ravotten, gebruik je best dikkere en stevigere schermen, zodat een voetbal geen schade kan veroorzaken. Welk scherm zal jij uiteindelijk kiezen?

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving