Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Het is duidelijk dat veel mensen fan zijn van wat hout in hun tuin. Misschien heb jij wel een terras uit bankirai, een tuinafsluiting uit padoek of een klein bijgebouwtje met eiken bekleding? Maar hoe weet je dan of dat hout niet illegaal gekapt is? Is het hout dat wij aanbieden wel eerlijk gewonnen? Wij kunnen verzekeren dat al het materiaal in ons assortiment wel legaal is gewonnen en ingevoerd, mede dankzij de EUTR-wetgeving. Maar wat houdt deze wetgeving precies in? En hoe houden wij hier rekening mee? Laten we even de details van deze wetgeving bestuderen.
EUTR is een afkorting die staat voor ‘European Union Timber Regulation’. Het is met andere woorden een wetgeving van de Europese Unie om de verdeling van hout te reguleren. Die is in het leven geroepen in 2010 om te vermijden dat mensen illegaal hout kappen in andere landen en op de Europese markt brengen. Andere termen die je ook kan horen zijn ‘houtverordening’ en ‘De Europese verordening 995/2010’.
Deze wetgeving is zeker van toepassing op iedereen die handelt in producten uit hout, zoals bijvoorbeeld EXZO, maar ook handelaars in houten meubels, papier of leveranciers van hout naar de Europese markt.
Om te voldoen aan deze wetgeving van de Europese Unie, moet je kunnen aantonen dat de herkomst van jouw houten producten legaal is. Dit doen we in drie verschillende stappen, ook bekend onder de naam ‘het Stelsel van Zorgvuldigheidseisen’.
Dit zijn de drie stappen:
1) De toegang tot informatie: eerst verzamelen we de gegevens van waar het hout vandaan komt. Hierin bekijken we de verdeler van het hout, het land en de regio waar de bomen groeien en zelfs de kapconcessie.
2) Een risicobeoordeling: op basis van deze gegevens voeren we vervolgens risicoanalyses uit. We onderzoeken met andere woorden of de kans bestaat dat het hout in dit land illegaal gekapt is of niet.
3) Beperking van het onderkende risico: in de laatste stap nemen we maatregelen tegen eventuele onwettelijke kappingen. Zo zijn we zeker dat we geen illegaal gewonnen hout invoeren in Europa en verkopen aan doe-het-zelvers in België of Europa.
Er zijn echter ook uitzonderingen op deze wetgeving: gebruikt hout en -producten die hun levenscyclus hebben voltooid, en die anders bij het afval zouden terechtkomen, moeten niet aan deze voorwaarden voldoen. Die uitzondering is in het leven geroepen om zo veel mogelijk onnodige verspilling van hout te vermijden.
Ja hoor! Om de regulering in goede banen te leiden, kunnen we een beroep doen op toezichthoudende organisaties, ook wel bekend als ‘Monitoring Organisations’ of ‘MO’. Deze organisaties controleren dus of alles volgens het boekje verloopt. Er bestaat een hele lijst aan MO’s in Europa, zoals de Control Union Certifications in Nederland en Le Commerce du Bois in Frankrijk. Geen zorgen, er zijn ook welbevoegde autoriteiten die via controles deze MO’s goed in de gaten houden en kijken of zij zich daadwerkelijk voldoen aan alle richtlijnen en regels.
Er zijn erg strenge sancties voor zij die de EUTR-wetten overtreden. Allereerst wordt er natuurlijk een boete opgelegd, evenredig aan de milieuschade, de waarde van het illegaal gewonnen hout, en de economische last die zij hebben veroorzaakt. Daarnaast neemt men het illegale hout in beslag en worden alle vergunningen van de handelaar geschorst zodat die geen handel meer kan drijven. Zoals je kan zien zijn er dus heel verregaande gevolgen!
Gelukkig zal men het in beslag genomen hout niet zomaar vernietigen. Deze materialen worden dan voor algemeen belang gebruikt of aangewend.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO