Hoe waardeer je jouw buitenhout het best op?

Inleiding  •  Beitsen  •  Lakken  •  Oliën  •  Vernissen

Inleiding

Om jouw houten omheining, weide- of tuinafsluiting op te waarderen, is het onderhoud ervan cruciaal. Hierbij kan je kiezen tussen beitsen, lakken, oliën of vernissen. Wat voor jou de beste optie is om jouw buitenhout op te waarderen, is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt.

Beitsen

Beitsen doe je om de houtvezels te beschermen tegen weer en wind. Ze hebben een vochtregulerende werking en bieden een UV-bescherming. Het grote verschil met lak of vernis zit hem in het feit dat beits gedeeltelijk in het hout dringt. Er zijn natuurlijk heel wat verschillende beitsen op de markt. Best bekijk je dus op voorhand goed welke beits het meest geschikt is. Er zijn namelijk soorten op basis van water, olie en alcohol. Iedere houtsoort kan wel worden gebeitst.

Lakken

Om jouw omheining of eender welk houtwerk buiten te beschermen, kan je ervoor kiezen om te lakken. Om het hout tegen alle weersinvloeden te beschermen, is het aanbrengen van een dekkende laklaag zeer geschikt. Het toffe aan lakken, is dat je door het aanbrengen van lakverf jouw omheining of weideafsluiting kan voorzien van een fris en fruitig kleurtje. Voor de eindlagen kies je hierbij best voor solventgedragen producten. Deze zijn beter bestand tegen weer en wind. Breng hierbij wel in rekening dat watergedragen producten minder schadelijk zijn voor het milieu.

Oliën

Buitenhout kan je perfect onderhouden met olie. Het grootste voordeel van deze optie om jouw omheining of tuinafsluiting op te waarderen, zit hem in het feit dat de olie volledig in het hout dringt zonder een film te leggen. Het is bovendien erg makkelijk verwerkbaar en laat het hout zijn natuurlijke uitstraling behouden. Voor de iets grotere karweien is het een pluspunt dat door gebruik te maken van olie er minder voorbereiding en schuurwerk dient te gebeuren dan met lakverf of beits. Geolied hout moet echter wel minstens één keer per jaar onderhouden worden. Olie beschermt het hout immers meer tegen vuiligheid dan tegen weersinvloeden.

Vernissen

Vernissen en lakken zijn vrij gelijkaardige methodes om jouw buitenhout te beschermen. Vernis wordt in de volksmond daarom ook wel eens blanke lak genoemd. Als je kiest voor vernis voorzie je het hout van een licht glanzende, ondoordringbare laag. Het zorgt daardoor voor een heel goede bescherming van het hout. Door te vernissen blijft de nerfstructuur van het hout zichtbaar. Bij lak is dat niet het geval. Op die manier kan je het naturelle in jouw omheining of tuinafsluiting benadrukken. Belangrijk hierbij is om informatie in te winnen over welk vernis er het best pas bij jouw houtsoort.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving