Houtbouw in de architectuur, de toekomst?

Inleiding  •  Grondstof  •  Prefab  •  Licht gewicht  •  Droog  •  Vuurvast  •  Milieuvriendelijk  •  Zelf aan de slag?

Inleiding

We weten het allemaal: de Belg staat bekend om de baksteen in zijn maag. Dat betekent dat hij graag bouwt, verbouwt en renoveert. Het liefst van al doet hij dat ook allemaal zelf. In België en omstreken wordt de laatste jaren zelfs zo veel gebouwd, dat hier en daar ‘betonstops’ worden ingevoerd. Uit plaatsgebrek, of omdat de natuur in het gedrang komt. Wist je echter dat de bouwwereld niet alleen om stenen, cement en beton hoeft te draaien? Integendeel, jouw nieuwe woonproject kan zelfs helemaal vrij zijn van die zware en vervuilende materialen. Benieuwd hoe dan? Het antwoord is houtbouw: de toekomst!

De naam zegt het zelf natuurlijk al: houtbouw is een bouwtechniek waar geen bakstenen aan te pas komen. Een nieuwbouw wordt volledig opgetrokken in houten balken, planken en platen, meestal in combinatie met natuurlijke isolatiematerialen zoals katoen of gipskarton. Maar is houtbouw dan niet fragiel? Slecht voor de bossen? Gevaarlijk voor brand? Met andere woorden: waarom zou je je huis in ’s hemelsnaam in hout bouwen?

Grondstof

Houtbouw heeft ten opzichte van traditionele bouw eigenlijk een heel pak voordelen. Ten eerste is de belangrijkste grondstof, hout, een vrijwel onuitputtelijke bron. Je kan hout namelijk relatief snel laten ‘aangroeien’, in vergelijking met bijvoorbeeld grind, leem of klei, dat je nodig hebt om bakstenen en cement te produceren. Mits de bossen verantwoordelijk beheerd worden, zijn bomen – en dus hout – een oneindige grondstof.

Prefab

Een bouwproject in hout is bovendien snel klaar. Naast het feit dat een houten ruwbouw al na enkele weken gebouwd is, worden veel onderdelen ook nog eens grotendeels geprefabriceerd in ateliers. Veel voorbereidend werk is dan al gebeurd nog vóór de bouwwerf opengaat. Bovendien is houtbouw ook minder weersafhankelijk. Dankzij de prefabricatie moeten de werken namelijk niet stilgelegd worden als het weer tegenzit.

Licht gewicht

Hout is bovendien, in vergelijking met stenen en beton, een licht materiaal, waardoor de fundering van houtbouw minder robuust moet zijn, en je dus geld kan uitsparen. Op die manier is het ook mogelijk om een verdieping in hout te bouwen bovenop een bestaande woning of laagbouw, zonder dat de originele fundering daarbij gevaar loopt. Voor vaklui is het natuurlijk ook aangenaam en makkelijk werken met lichte en geprefabriceerde materialen.

Droog

Naast licht is houtbouw ook droog, terwijl traditionele bouw dat niet is. Wil dat dan zeggen dat een metselaar de bakstenen eerst nat maakt voor hij er een muur mee bouwt? Welnee. Veel bouwmaterialen zoals cement, mortel en pleister worden vervaardigd met water. Een pas gezette nieuwbouwwoning bevat zo eigenlijk duizenden liters vocht, die eerst moeten drogen alvorens je de woning kan afwerken of kan verhuizen. En dat drogen kan makkelijk enkele maanden duren. Als een woning niet helemaal droog is wanneer je erin trekt, dan heb je naast kans op schimmels en schade aan je constructie, vaak ook kans op nefaste gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je echter met hout bouwt, heb je dat probleem niet. Als een houten ruwbouw er staat, kan je vrijwel meteen aan de afwerking beginnen en snel het huis of pand in gebruik nemen. Bovendien heb je in een houten huis altijd een stabiele luchtvochtigheid. Je leeft dus zonder vocht- of gezondheidsproblemen.

Vuurvast

Houtbouw heeft niet alleen voor en tijdens het plaatsen voordelen. Ook eens je houten huis recht staat, heeft het niets dan pluspunten! Ten eerste, geloof het of niet, is een houten constructie goed bestand tegen vuur! Zelfs nog beter dan een gewone constructie met traditionele bouwmaterialen. In geval van brand zal het hout namelijk aan de buitenkant verkolen door de vlammen. Die koollaag beschermt de kern van het hout tegen doorbranden. De kans op ergere schade en instorting is dus kleiner. Bij een houten woning hoef je je dus niet onnodig zorgen te maken over brandgevaar. Niet mis, toch?

Milieuvriendelijk

Ten slotte is houtbouw ook enorm duurzaam. Op voorwaarde dat het materiaal op de juiste manier is vervaardigd en de constructie correct en door vakmensen geplaatst is, kan je aan een houten huis minstens even lang plezier beleven als aan een huis van bakstenen.

Een ander voordeel is de milieuvriendelijkheid van houwbouw. Dat begint al bij de productie. Voor het produceren van hout en andere natuurlijke bouwmaterialen is er nagenoeg geen uitstoot van CO2 of stikstof. Bij de productie van bijvoorbeeld beton, staal en kunststof worden die vervuilende stoffen dan weer wél volop in onze lucht uitgestoten. Bovenop een ‘schone’ productie van hout komt dan nog eens de mogelijkheid tot emissievrij bouwen. Dankzij het lichte gewicht van houtmaterialen, kunnen de kranen en bouwwerktuigen volledig elektrisch draaien.

Ook als jouw houten huis klaar is, blijft het milieuvriendelijk. Het hout haalt namelijk een pak CO2 uit de lucht, en slaat het op. Daarnaast is het energiezuinig. Hout isoleert namelijk erg goed op een natuurlijke manier, waardoor je woning in de zomer lekker koel en in de winter warm blijft, zonder al te veel te moeten stoken of verkoelen. Met een houten woning kunnen de energie-uitstoot en -factuur dus relatief laag blijven.

Als je een houten woning later wil verbouwen of renoveren, dan gaat dat ook makkelijker dan met stenen en beton. Hout is flexibeler, recyclebaar, en bovendien makkelijk te verplaatsen.

Samengevat is houtbouw dus in heel wat opzichten positief. De grondstoffen zijn vrijwel oneindig en ook duurzaam te verkrijgen en verwerken, het is snel klaar, je kan met de lichte materialen emissievrij bouwen, het is droog en gezond om in te leven, het is vuurvast én milieuvriendelijk. Daarbovenop komt nog eens dat wonen in hout voor veel mensen een gevoel van rust en warmte uitstraalt, en esthetisch mooi is.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving