Inleiding

Bij EXZO vinden we het altijd spannend om te leren van tuinarchitect en hun denkproces. Waar halen ze hun inspiratie? Hoe starten ze een tuinontwerp? En waar houdt de genieter van de tuin best rekening mee? Vandaag kruipen we eens in het hoofd van Butter Wakefield, een gerenommeerde Engelse tuinarchitect met een aangename kijk op tuinontwerp. Hoe pakt zij een groot project aan in haar zaak?

Wie is Butter Wakefield?

Laten we jullie voorstellen aan Butter Wakefield. Ze groeide oorspronkelijk op in Baltimore in de Verenigde Staten, waar haar familie een klein boerderijtje had. Haar moeder, tante en haar grootouders werkten allemaal zeer graag in het groen en zo spendeerde Butter erg veel tijd in de tuin van haar grootmoeder, terwijl ze de kneepjes van het vak leerde. De passie stroomt dus bijna letterlijk door haar aderen en het is in haar DNA verweven.

Later verhuisde ze naar Engeland en begon ze tuinen voor anderen te ontwerpen. De effectieve aanleg houdt ze aan de specialisten over, hoewel ze ook wel de handen uit de mouwen steekt bij de beplanting. Ze runt zo al 25 jaar haar eigen zaak en ze heeft al verschillende prijzen gewonnen voor haar ontwerpen.

In 2020 kwam ze als winnaar uit de bus binnen de categorieën ‘Hardscape’ en ‘Small Residential’ van de Society of Garden Designers. Dit zijn meteen ook twee belangrijke kenmerken van haar tuinen. Enerzijds zorgt ze voor een perfecte combinatie tussen verharding (zoals tegels, klinkers en steentjes) en groen. Zo hergebruikte ze bijvoorbeeld antieke stenen voederbakken om waterfonteinen te maken in een privétuin in de wijk Notting Hill (Londen). Anderzijds ontwerpt Butter vaak kleine (stads)tuintjes, waar al niet veel plaats is. Opnieuw combineert ze stenen terrassen op verschillende niveaus met de natuur als accent, waardoor je veel diepgang en een optisch groter geheel krijgt. Het hoofddoel en een van de meest typische kenmerken van Butter is dan ook dat ze mensen aanspoort om hun tuin echt te observeren.

Met zo veel ervaring, moesten we wel wat inspiratie halen uit haar filosofie.

De magie van het tuinieren

Voor Butter Wakefield is in de tuin werken een magische ervaring. Wanneer je bomen en struikgewassen plant, komen de vogeltjes erop af. Plant je geurige kruiden of bloemen en de bijen komen regelmatig op bezoek. “Het maakt van een huis echt een thuis,” zegt Butter zelf. Een tuin bruist zo altijd van het leven.

“We leiden tegenwoordig zo’n drukke levens, dat we wel nood hebben aan een plek waar we even kunnen terugtrekken en rust kunnen vinden. Als dat kan in een tuin, dan heb ik mijn werk goed gedaan,” vertelt Butter verder.

Wat inspireert Butter Wakefield voor haar ontwerpen?

Butter heeft enorm veel plaatsen om inspiratie op te doen voor het tuinontwerp, maar het is moeilijk om één bron aan te duiden als de beste. Toch haalt ze veel van haar inspiratie van een unieke bron: de architectuur, zowel in de historische als de nieuwe stijl. De verhoudingen, de symmetrie, de schaal, hoe een gebouw in elkaar steekt, de materialen, het lijstwerk, de deurkozijnen; het zijn stuk voor stuk aspecten waar Butter in het bijzonder haar inspiratie uit haalt.

Die gebouwen inspireren haar om verschillende concepten en elementen te verwerken in een samenhangende tuin. Elke bloem, plank en paal vormt dus een bouwsteen van haar prachtige tuinen.

Op welke uitdagingen botst Butter Wakefield al eens?

Bij tuinontwerp bots je wel eens op wat uitdagingen, dat merkt Butter ook. Zij gaat vaak op zoek naar een perfecte balans tussen een geslaagd ontwerp dat er toch niet te artificieel uitziet. Het geheel moet er natuurlijk spontaan uitzien, alsof het op natuurlijke wijze zo is gegroeid. Als je het geheel te veel uitplant, dan verliest het zijn natuurlijke charme en zal je bovendien veel meer moeite moeten doen om alles netjes te houden.

Wat is de eerste stap bij het tuinontwerp volgens Butter Wakefield?

“Een van de belangrijkste stappen van het proces, is dat de eigenaren van de tuin goed weten wat ze willen,” vertelt Butter. Als tuinarchitecte is het heel belangrijk om die informatie in rekening te brengen bij het ontwerp, maar ook als doe-het-zelver kan die informatie goed van pas komen. Wat wil je doen in de tuin? Wanneer maak je er gebruik van? Zijn er bepaalde periodes wanneer je de tuin nooit gebruikt? Een grote tuin van een gezin met jonge kinderen verschilt erg in vergelijking met een klein terras van een gepensioneerd koppel. Door je eigen wensen goed in kaart te brengen, kan je beter de tuin inrichten en een resultaat bereiken waar je echt van geniet. 

Waar houdt Butter Wakefield rekening mee bij het ontwerp?

Er zijn natuurlijk verschillende aspecten waar je rekening mee kan houden bij je tuinontwerp. Toch haalt Butter er twee belangrijkste aan. Ten eerste mogen bloemen en planten niet ontbreken in haar ontwerp, dus onderzoekt ze eerst de plaatsen van de tuin die het meest of het minst zon krijgen. Op basis daarvan maak je een keuze in de beplanting. Breng die kleuren en texturen vervolgens terug doorheen heel je tuin voor een samenhangend ontwerp.

Ten tweede houdt Butter altijd rekening met de woning bij het huis of de tuinomgeving. Een oud, landelijk huisje met een authentieke, houten bekleding krijgt namelijk een andere soort tuin dan een moderne nieuwbouw. Die laatste heeft dan ook een strakke moderne tuin nodig die perfect past bij het geheel. Door de omgeving in je ontwerp te betrekken, creëer je ook de illusie alsof je tuin groter lijkt.

Conclusie

Wil jij een eigen tuin aanleggen die perfect past bij je woning en je eigen behoeften? Dan heeft Butter Wakefield een aantal belangrijke tips. Houd rekening met de bouwstijl van je eigen woning en haal daar je inspiratie uit. Maar houd rekening met de spontaniteit van de natuur en zorg dat alles nog mooi open kan bloeien.

Butter herhaalt ook nog dat tuinontwerp een proces is van veranderingen en je tuin is ook nooit direct af. Het is namelijk een proces met vallen en opstaan. Het belangrijkste is om nooit op te geven, tot alles goed voelt. Een tegenslag is deel van het proces. En zo kan het wel wat tijd kosten voor je een gazon hebt waar je echt 100% tevreden mee bent. Maar met EXZO kom je vast al een stukje dichter. 

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving