Inleiding

Wist je dat je bij de plaatsing van een nieuwe gevel wel eens een premie kan ontvangen? Dit geeft voor vele klussers grote financiële voordelen! Er is slechts één belangrijke factor waar je rekening mee moet houden: vaak is de isolatie van de buitenmuur allesbepalend voor je premie. Laten we even alle maatregelen overlopen, zodat je exact weet wanneer je beroep kan doen op een premie. Let wel op, want de wetten die we hier beschrijven gelden in België en niet noodzakelijk in Nederland.

Komt de gevel van mijn bijgebouw in aanmerking voor een premie?

Of jouw bijgebouw in aanmerking komt voor een premie, hangt af van jouw project en het soort bijgebouw. Enkel buitenmuren van ruimtes die direct of indirect worden verwarmd, kunnen een vergoeding krijgen. De gevel van een woning of van een bijgebouw met verwarming kan zo een financiële steun krijgen. De gevelrenovatie van onverwarmde ruimtes of van bijvoorbeeld een vrijstaande garage of tuinhuis komt dan weer niet in aanmerking.

Het is bovendien belangrijk dat je kan aantonen dat de muur zelf goed geïsoleerd is. Kan je dat niet aantonen, dan zul je eerst de gevel beter moeten isoleren, voor je eventueel beroep kan doen op zo’n premie. 

Welke gevelwerken komen in aanmerking voor een premie?

Isolatie is een van de belangrijkste redenen waarom eigenaren een gevel willen vernieuwen. Gelukkig is een premie in de meeste gevallen wel toegelaten. Voor het aanvullen met isolatie van een bestaande muur, voor het plaatsen van nieuwe isolatie aan de buitenkant of de binnenkant van een buitenmuur krijg je allemaal een premie.

Is er al voldoende isolatie aanwezig? Dan kan je misschien nog steeds beroep doen op een premie. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van een asbesthoudende bekleding, wanneer je de buitenmuren wilt behandelen tegen optrekkend vocht of een bepaald product in de muur wilt spuiten die het geheel waterdicht maakt. Ook voor de behandeling van de muren tegen kelder- en huiszwam krijg je een premie. En wil je borstweringen of balustrades afbreken of plaatsen? Dan is een premie zeker mogelijk!

Soms kan je ook niet anders dan een nieuwe isolatie aanbrengen. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer je een volledige buitenmuur zal afbreken en een nieuwe plaatst met isolatie. Werk je een buitenmuur af met gevelsteen, gevelbekleding of bepleistering, in combinatie met isolatie? Dan komt je project in aanmerking. Dit geldt ook voor een natte of droge bepleistering van de binnen-of buitenkant van een buitenmuur met isolatie. Let hier wel op, want als je een spouwmuur enkel hebt geïsoleerd (en niet vernieuwd), dan komt de afwerking van de muren niet in aanmerking.

Heb je een wachtmuur aan een kant van jouw woning? Dan komt dit deel van de gevel wel in aanmerking voor een premie.  

Voor wie is deze premie bestemd?

Ook de klussers die een aanvraag willen doen voor een premie, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Enerzijds komt elke eigenaar of investeerder in aanmerking die een spouwmuur aanvult of een buitenmuurisolatie wil aanbrengen. Dat geldt ook wanneer je gelijktijdig een asbesthoudende gevelbekleding wilt verwijderen.

Deze premie is ook bedoeld voor mensen die het financieel niet breed hebben. Daarom kunnen mensen uit de middelste of laagste inkomstencategorie of verhuurders van een sociale woning ook deze premie aanvragen. Dit is wel enkel het geval als de buitenmuur al voldoende is geïsoleerd.

Woon je in een appartementsgebouw met gemeenschappelijke ruimtes? Dan gaat de premie voor isolatie en asbestverwijdering uit naar de investeerder van het volledige appartementencomplex. In het geval van een vereniging van mede-eigenaars, gaat de premie naar hen. 

Welke werken komen niet in aanmerking voor een gevelpremie?

Helaas zijn er ook een aantal gevallen waarbij een gevelrenovatie niet in aanmerking komt voor een vergoeding. Dit is bijvoorbeeld in het geval van een gemeenschappelijke muur van een gesloten of halfopen bebouwing, waar langs beide muren al gebouwd is.

Ook onderhoudswerken zoals gevelreiniging en de vernieuwing van een voegwerk zonder een nieuwe gevelbekleding of isolatie komen niet in aanmerking. Bij het aanbrengen van zuiver nieuwe gevelbekleding, bepleistering bij een bestaande isolatie of bij een nieuwe spouwmuurisolatie krijg je geen premie.

Conclusie

Een premie kan voor vele tuinklussers een financiële hulp zijn, maar dat is niet bij elk project gegarandeerd. Vaak moet de isolatie al naar behoren zijn of moet je die eerst aanpakken. Ook asbestverwijdering kan een doorslaggevende factor zijn. Hoe dan ook raden we aan om eens navraag te doen bij een digitaal loket om je te informeren. In sommige gevallen kan Fluvius je proactief contacteren. Wie weet valt er dan binnenkort wel goed nieuws uit de bus en kan je jouw gevel vernieuwen met een fikse korting!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving