Lente? Tijd voor een bloesemboom!

Inleiding

Fruitbomen zijn fantastisch, en de lente klopt momenteel aan de deur. Dus waarom niet eens een bloesemboompje planten? Niet alleen het eindresultaat is overheerlijk, denk maar aan de appels, kersen en peren, maar ook het moment waarop de bloesems in volle bloei komen te staan, zorgt voor een feeëriek uitzicht. Je hoeft hiervoor niet eens naar Haspengouw of de Betuwe te trekken, want zo'n boom planten kan je zelf. Hieronder bieden we jou toch het nodige advies om goed van start te gaan.

Denk aan het resultaat

Een bloesemboom kan diverse vruchten voortbrengen, maar daarom is nog niet iedere fruitsoort eetbaar. Zo zijn er appels die je perfect kan opeten, maar ook veel kleinere sierappels die helemaal niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Denk dus op voorhand na welke versie je verkiest. Vele bloesembomen kan je gebruiken om een boomgaard mee te bezetten, andere kan je in een pot op je terras plaatsen. Er zijn zelfs fruitbomen die je als leiboom langs een muur kan laten groeien. Een andere keuze die je kan maken, is of je de bloesemboom in de vorm van halfstam, hoogstam of patioboom wenst. Jij bepaalt het resultaat!

Aandachtspunten bij de aankoop

Toch zijn er bepaalde aandachtspunten waar je best rekening mee houdt wanneer je een bloesemboom aanschaft. Eerst en vooral is het noodzakelijk dat je een boom kiest die stevig en degelijk geworteld staat. Daarnaast is het geen overbodige luxe om te kiezen voor een plant zonder slakken, luizen of rupsen. Vraag desnoods raad bij een boomkweker. Zorg er ten slotte voor dat je over een gebalanceerde verhouding beschikt tussen vertakking, bouw en eventueel potmaat. Zo kom je al een heel eind verder!

Verzorging is alles

Het loont de moeite om je bloesemplant de nodige verzorging toe te dienen. Zo is het belangrijk dat je ze in de zon plaatst, maar ook af en toe wat schaduw kan gunnen. Zoek hiervoor de beste plekjes in de tuin op. Zorg er ook voor dat je plant diep genoeg in de grond staat. Je bemest je boom best tweemaal per jaar met organische meststof hem gezond te houden. Beschik je over een appel- of perzikboom? Dan snoei je best in maart of april, meteen na de winter. Een pruimenboom geef je best een snoeibeurt wanneer de oogst voldaan is, in de nazomer dus.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving