Met welke olie kan je hout behandelen tegen vergrijzing?

Inleiding

Iedere houtsoort vergrijst na een tijdje. Dat is nu eenmaal de vaststelling wanneer je hout buiten plaatst in een omgeving waar zonlicht op het hout schijnt. De ene persoon vindt dat storend, de andere houdt van het natuurlijke effect. Dit is opnieuw een kwestie van smaak. Hieronder een overzicht van de behandelingsmogelijkheden die je op het hout kan aanbrengen om het vergrijzen (mogelijks) tegen te gaan en hun gradaties. Let wel: het ene werkt net iets efficiënter dan het andere.

Transparante olie

De minst doeltreffende manier om de vergrijzing tegen te gaan, is door het hout transparant te oliën. De laag die je op het hout aanbrengt, is volledig kleurloos en beschermt volledig tegen vocht en uv-straling, maar toch zal het hout snel zal vergrijzen. Beter is om een olie met een zekere graad van pigmentatie te gebruiken, zoals een halftransparante olie, want dan kan je de originele kleur beter benaderen.

Halftransparante olie

Deze olie is licht getint, maar ook nog steeds doorzichtig. De remming tegen uv-stralen en zon blijft dezelfde, maar dit behandelingsproduct bezit een pigmentatie die vaak genoemd is naar de naam van een houtsoort zoals mahonie, eik, teak... Zo kan je toch de originele kleur van je houtsoort benaderen. Meer nog: op die manier is het zelfs mogelijk om goedkoop of minder duurzaam hout een eerder prijzige look te bezorgen. Deze semitransparante olie zorgt voor remming van het vergrijzingsproces. Het treedt dus nog op, maar verloopt veel trager. Veel doe-het-zelvers bedekken het hout al vanaf het begin met een halftransparante olielaag om de vergrijzing zo hard mogelijk af te remmen na plaatsing, anderen beitsen vanaf een bepaald punt in het vergrijzingsproces, omdat ze een subtiele grijstint wel kunnen appreciëren zonder daarvoor een compleet vergrijsde plank te bekomen.

Dekkende olie

Deze olie bedekt het hout volledig en bevat een witte, groene, blauwe, bruine of zwarte kleur. De volle kleur verbergt de houtstructuur compleet en beschermt daarnaast veel beter dan een transparante olie doordat het meer pigment bevat. Dit is misschien eerder een goede oplossing voor goedkopere houtsoorten waarvan het uitzicht gerust verdoezeld mag worden.

Vernis

Een glanzende vernislaag beschermt zowel tegen vocht als vergrijzing. Je kan zo'n laag vergelijken met een omhulsel dat het hout verhindert te 'ademen'. Het is het ademproces, wat zeer eigen is aan hout, dat ervoor zorgt dat hout gaat vergrijzen. Door dat stelsel te omhullen met vernis, treedt het niet in werking. Dit laagje is ook transparant, maar het omhullend effect zorgt voor de ultieme barrière tegen vergrijzing.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving