Inleiding

De grote vakantie is in het land. Dit is de tijd van het jaar om te genieten van de warme temperaturen in een ver exotisch land. Zeker nu corona voltooid verleden tijd lijkt te zijn, nemen velen de auto of het vliegtuig om op reis te gaan. Maar heb je al gedacht aan je tuin tijdens jouw afwezigheid? Je kan immers jouw dierbare plantjes niet voor twee weken aan hun lot overlaten. Wij geven je een paar tips hoe je de tuin het best voorbereidt voor de vakantie.

Hoe bereid ik mijn planten voor op mijn reis?

Hoewel sommige zomers heel nat kunnen zijn, kan ook de zon flink haar best doen. Hierdoor kan het water voor de planten verdampen en drogen ze heel snel uit. Maar hier hebben we een aantal oplossingen voor.

Terracotta bloembakken zijn niet alleen esthetisch heel mooi, het is ook een natuurlijk en ecologisch materiaal. Maar deze bloempotten scoren toch wat minder op vlak van het vasthouden van water. Planten in een bloempot uit terracotta verliezen veel vocht, omdat door de poreuze klei veel water kan verdampen. Gebruik dus beter potten uit kunststof.

Een tweede tip is om een laagje stro, droog gras, wat houtsnippers of bladaarde bovenop de aarde van de plant te leggen. Potgrond dat is blootgesteld aan het zonlicht droogt sneller uit. Dit natuurlijk, beschermend laagje zal al een groot verschil maken.

Om planten toch water te geven tijdens je afwezigheid, kan je simpelweg een systeem van druppelirrigatie installeren. Dit betekent dat de aarde rond de plant druppel per druppel water krijgt. Hier heb je geen ingewikkelde of dure toestellen nodig, alleen een plastic fles. Prik enkele gaatjes in de dop, vul de fles met water en schroef de dop er terug goed op. Leg de fles omgekeerd naast de plant om de wortels druppelsgewijs water te geven.

Laat het gras niet groeien

Voor je de deur uitgaat, maai je best nog eens het gras. Maai het zeker niet korter dan een drietal centimeter, om verschroeiing door de zon te voorkomen. Op die manier kom je later niet terug in een jungle van gras. Een uitzondering hierop is als het al enkele weken heel droog is. Laat in dat geval het gras met rust. Lang gras is namelijk beter bestand tegen sterke droogte.

Ook onkruid of ongewenste planten kan je gemakkelijk uittrekken nu ze nog klein zijn. Aan het einde van je reis kunnen ze wel eens enorm gegroeid zijn. Bovendien zuigen ze het water op voor de planten die je juist wel wilt behouden. Haal ze dus tijdig weg!

Haal onnodige spullen uit de zon

Tijdens jouw reisje heeft de tuin geen nood aan de parasol of de barbecue. Heb je en tuinhuis of tuinberging? Of misschien een garage of kelder? Bewaar die tuinmeubels dan in de schaduw en de droogte. Weer en wind kunnen deze tuinmeubelen namelijk beschadigen.

Als je geen plaats hebt om deze spullen even tijdelijk te bewaren, dan kan je ze beschermen met een hoes. Barbecues en kamado’s bijvoorbeeld komen soms met een beschermende hoes. Een zeil kan ook al wonderen doen voor het tuinmeubilair. De parasol kan je afdekken met een parasolhoes of een plastic (vuilnis)zak, zodat vuil of vocht er niet aankan. Ook je zwembad, jacuzzi, hottub of zandbak dek je best af met de cover.

Het spreekt misschien voor zich, maar haal tafellakens, dekens, kussens, speelgoed en hangmatten weg. Je weet nooit dat het stormt tijdens je reis en dat ze wegwaaien. Bovendien kan door de langdurige blootstelling aan zonlicht het textiel gaan vervagen en verkleuren.

Vergeet de vijver niet!

De vijverplanten moeten geen water krijgen, maar vul het waterniveau van de vijver toch even bij. Bij grote droogte tijdens jouw afwezigheid blijft er nog genoeg water in de put. Haal draadalgen ook weg, zodat de vijver mooi openblijft en waterplanten voldoende licht krijgen. Let op, laat de planten die je zojuist uit de vijver hebt gehaald even als de oever liggen. Zo kunnen insecten hun weg gemakkelijk terugvinden naar het water. Zij zijn onmisbaar voor de gezondheid van de vijver. Ook de filter kan je nog even uitkuisen voor je vertrek.

Beter een goede buur dan een verre vriend

Kom je goed overeen met (een van) je buren? Dan kan je hen ook vragen om even op je tuin te letten. Zeker als je meer dan een week weg bent, is het aangeraden van een helpende hand in te schakelen. Ze vragen om het gras af te rijden, kan misschien te veel gevraagd zijn. Maar ze kunnen wel de planten water geven, de vissen voeren of even kijken of er niets staat uit te drogen.

Maak het je buur gemakkelijk: zet de planten die zeker water moeten hebben samen en verzamel alle benodigdheden (tuinslang, gieter, eventueel plantenvoeding, vissenvoer, en zo voort) in een doos. Je kan ook vlagjes prikken in de planten waar ze vooral op moeten letten of die het meeste water nodig hebben.

Hoewel een vijver wel een tijdje alleen kan worden gelaten, schakel je toch best de hulp in van een buur, en liever iemand die zelf een vijver heeft of wat kennis heeft ervan. Zijn jouw buren geen experts op vlak van vijvers? Leg hen dan duidelijk uit waar ze op moeten letten en hoeveel voeding ze moeten geven aan de vissen. Een maatbeker kan hier goed van pas komen en onthoud dat iets te weinig eten geven beter is dan iets te veel.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving