September, klusmaand in je tuin!

Inleiding

De zomer zit er bijna op, maar dat wil niet zeggen dat doe-het-zelvers nu hun spullen moeten pakken. Integendeel! De mooie nazomer die september ons biedt, is ideaal om te klussen. Wij geven je enkele goede redenen waarom.

De perfecte temperatuur!

Het zachte weer in september is een ideale balans tussen zomer en winter. De gure herfst- en wintertemperaturen zijn nog ver weg, en de zomer laat een streepje warmte en licht achter. Als je thuiskomt van het werk of van school, heb je zo nog de nodige energie en zin om aan de slag te gaan in huis en tuin.

En dat aan de slag gaan wordt letterlijk makkelijker. Doordat het kwik een tikkeltje daalt en de vochtigheid iets stijgt, wordt aarde en grond zachter en makkelijker bewerkbaar. Zo zullen palen of funderingen bijvoorbeeld vlot in de grond raken.

Winter is coming!

De negende maand van het jaar is ook een prima moment om je huis en tuin voor de bereiden op de winter. De winter is voor velen een donkere en kille periode. Door de koude en het weinige daglicht is een gevoel van veiligheid erg belangrijk. In september maken veel klussers en niet-klussers dan ook gebruik van het zachte weer om in hun tuin nog een afsluiting of toegangspoort te plaatsen.

Je oogst wat je zaait!

Daarnaast kan je ook de haag voor de laatste keer van het jaar snoeien, wat gras zaaien op kale plekken in je gazon, of in je tuin alvast voorjaarsbollen planten. Ook najaarsbloemen zoals hibiscus of ridderspoor staan mooi vanaf september. Zo houd je toch dat zomerse gevoel nog even hoog.

Ook in de moestuin valt er in september nog heel wat te beleven. Zo kan je koolsoorten als bloemkool en rode kool in je serre of kas zaaien, ijsbergsla of winterspinazie planten, en onder meer aardappelen, courgette of broccoli oogsten.

Tijd voor actie!

Geniet dus van die nazomer en gebruik de laatste streepjes zon en daglicht om de handen uit de mouwen te steken! Klop die afsluiting in de zachte grond, plant die bollen, bloemen en gewassen, en omgeef jezelf met een veilige poort of omheining. Klussen maar!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving