Inleiding

De ultieme manier om langer groenten en planten buiten het seizoen te laten doorkweken, is het plaatsen van een serre. Daarnaast is het de perfecte aanvulling op een woonst en biedt het een leuke variatie binnen een tuinomgeving. Wil je op zoek gaan naar een eigentijdse serre? Dan grasduin je best grondig in het aanbod van diverse producenten. Hieronder toch 4 leuke ideeën die je helpen om jouw serre te realiseren volgens de meest recente tendensen.

1. Een zee aan licht en ruimte

Ontzettend populair is maximaal gebruik van grote glaselementen in een hedendaagse serre. Hoe meer licht er binnenkomt, hoe beter. Enerzijds komt er ontzettend veel licht binnen, anderzijds zorgt het ook voor een visuele uitbreiding van ruimte. Daar horen bij voorkeur strakke omlijningen bij in combinatie met dunne vensterramen. Probeer in ieder geval niet te overdrijven met het aantal venster- en glaselementen, want less is more. Vouw- en schuifwanden zijn hier zeker en vast ook een meerwaarde.

2. Aluminium als eigentijds element

Welk materiaal je wil combineren met de glaselementen, is een persoonlijke keuze. Een opkomende trend is het gebruik van fijne aluminium om de glaselementen te ondersteunen. Aluminium biedt grote voordelen, waaronder het onderhoudsvrije karakter. Een combinatie tussen hout met een aluminium coating is in veel gevallen ook een modieuze keuze die bescherming biedt. Zo krijgt het hout geen kans om aangetast te worden door regen. Anderzijds blijft er toch ook nog een groep fervente voorstanders van de orangerielook over, wiens interesse dus eerder uitgaat naar de klassieke combinatie van hout en smalle ruitjes. Smaken, geuren en kleuren zullen altijd verschillen.

3. Warmtevaste broeiplaats m.b.v. isolatie

Naar de toekomst toe blijft het voor de fabrikanten een uitdaging om de warmte in de serres maximaal te kunnen behouden om zo ecologisch te werk te kunnen gaan. Hierbij speelt isolatie dus een rol. Dubbele beglazing en materialen in polycarbonaat worden ook steeds belangrijker. Op die manier kan de doe-het-zelver meer en meer genieten van zijn activiteiten in de winter. Conclusie: de serres moeten ook op ecologisch vlak uitmunten.

4. Relaxhoek zonder traditionele gewassen

Is een serre uitsluitend geschikt als plek om te telen? Niet noodzakelijk. De functie van de serre zal vermoedelijk uitbreiden naar een zithoek waar ook gewoon gerelaxt kan worden zonder per se aan het kweken van gewassen te hoeven denken. Uiteraard zal er nog gekweekt worden, maar dan zullen de originele gewassen zoals tomatenplanten en sla vervangen worden door meer speciale planten en vruchten zoals bananen. Niet alleen zal de serre dus een onderhoudsplek worden voor gewassen, een goed boek lezen met een warme kop koffie in de hand behoort tot de mogelijkheden.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving