Verschillende mogelijkheden om kruiden te kweken in je tuin.

Inleiding

Verse koriander in je curry, tijm voor je spaghetti of een kop verse muntthee (of een Mojito)? Er is altijd een manier om verse kruiden te oogsten, recht uit de verse aarde. Maar hoe doe je met een kleine tuin of terras? Of enkel op het balkon van een appartement in de stad? Dan zijn er toch nog verschillende manieren om kruiden te kweken. Hier inspireren we je alvast een aantal leuke ideeën die zowel geld als plaats besparen.

Een vierkante meterbak

De populariteit van de vierkante meterbak stijgt de laatste jaren enorm. Gelukkig variëren deze houten bakken in afmetingen voor elke tuin. Sommigen zijn letterlijk een kubieke meter, anderen nemen even veel plek in als een stoel. Je bouwt ze gemakkelijk zelf met wat planken via onze handleiding van timmerman Timo, of je kan een bouwpakket bestellen die je zelf als een IKEA-meubel in elkaar steekt. Daarna moet je enkel de bak nog vullen met aarde en je favoriete kruiden en je bent al snel voor een aantal maandjes zoet (of gekruid)!

Een hele muur vol!

Er is ook een manier om kruiden en plantjes te kweken tegen de muur. Daarvoor gebruiken we een étagière: een houten rekje dat je aan een verticaal oppervlak bevestigt. Je kan een étagière zowel aan de muur als aan een omheining vasthangen. De schapjes vul je vervolgens met een worteldoek en wat aarde om je plantjes de perfecte groeibodem te geven. 

Zo’n rekje heeft twee bijzondere voordelen. Ten eerste moet je niets op de grond plaatsen en bespaar je op die manier kostbare oppervlakte. Ten tweede hangen je kruiden boven elkaar: al het overtollige water stroomt dus van de bovenste rij naar beneden, zodat elke plant voldoende water heeft gekregen. Alle kruiden zijn heel gemakkelijk te bereiken en krijgen elk evenveel zonlicht. Handig toch? Zeker voor zij die op een appartement met balkon wonen! Het enige wat je nodig hebt is een stevige muur of tuinafsluiting. 


Een plantenbak met verdiepingen.

Je hebt aflevering 13 van Timmeren met Timo vast al gezien waarbij hij een bloemenbak maakt uit steigerhout. Hij gebruikt een aantal planken steigerhout, gezaagd op verschillende afmetingen, om een speelse bloembak te maken met drie verdiepingen. Hiermee kreeg hij wel zes verschillende bakken waarin hij allerhande kruiden en plantjes kan doen groeien. 

Bij zo’n plantenbak bouw je in de hoogte, waardoor je ook opnieuw oppervlakte bespaart op je terras. Volg de handleiding en je zult zien dat het geheel bijzonder simpel is om te bouwen. Je hoeft zelfs geen steigerhout te gebruiken: ook lariks of grenen planken kunnen een mooie bak vormen. Eik en robinia behoren ook tot de mogelijkheden, maar die zijn wel wat aan de duurdere kant. Het hangt allemaal een beetje af van jouw eigen persoonlijke smaak en je budget. 

Wie het toch wat strakker wilt, kan ook kiezen voor een tropische hardhoutsoort, zoals padoek, tali of bakirai. Hiermee krijg je een heel strak resultaat wat perfect past bij een moderne tuin of balkon. Ben jij eerder op zoek naar het perfecte evenwicht tussen kwaliteit en je budget? Dan raden we je aan om bankirai, itauba of massaranduba te gebruiken voor jouw project.

Zoek het soms niet te ver

Wie graag kruiden kweekt, moet het soms niet al te moeilijk maken. Een goede plantenbak kan soms al wonderen doen. Zo kan je kiezen voor een plantenbak die je op de grond plaatst of zelfs modellen die aan de balustrade hangen. Daarin plant je jouw favoriete kruiden met wat verse grond en al snel kan je genieten van je eigen lekkere specerijen. Simpel maar bijzonder effectief!

Conclusie

Er is officieel geen excuus meer om geen verse kruiden te kweken in je tuin of op je balkon. Er zijn verschillende manieren om een bloembak te plaatsen, zonder veel oppervlakte te moeten opofferen. Een vierkante meterbak is een compacte oplossing, maar wie het nog compacter wilt, kan kiezen voor een étagière, een bloembak met verdiepingen of gewone bloembakken aan de railing. Kortom, kruiden geven zo veel meer smaak, zowel aan je gerechten als je tuinleven. 

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving