Vlekken of strepen op je sokkels? Geen probleem!

Inleiding

Heb je onlangs buiten in je tuin een bijgebouwtje of overkapping geplaatst? Dan heb je de balken waarschijnlijk op sokkels gezet, want dat beschermt sommige houtsoorten tegen opstijgend vocht en aarde. Je hebt wekenlang gezwoegd om je constructie tot in de puntjes af te werken, en dan zie je plots lelijke strepen en vlekken op je sokkels. Help!

Weg met de regen

Als je de strepen ziet verschijnen, hoef je je alvast geen zorgen te maken. Je hebt niets verkeerd gedaan, en je sokkels of balken zijn al zeker niet verdrietig. Het uitlopende looizuur is een natuurlijk fenomeen. Als je sokkels buiten staan, dan moet je alleen even geduld hebben. Als de strepen verschijnen, zullen ze namelijk ook vanzelf weer weggaan. De regen spoelt ze na verloop van tijd letterlijk weg.

Bestand tegen vlekken

Wist je trouwens dat arduin of blauwsteen relatief bestand is tegen vlekken in het algemeen? Houd je bijvoorbeeld een barbecue onder het dak van je bijgebouw en komt er een spatje olie of ander vet op de sokkels? Geen zorgen, want vetvlekken dringen niet door tot de blauwsteen, in tegenstelling tot vele andere stenen. Je kan vetvlekken dus normaal gezien ook prima verwijderen met een natuursteenreiniger.

De oplossing!

Het kan ook zijn dat jouw sokkels niet blootgesteld worden aan regen of andere weeromstandigheden, bijvoorbeeld als ze gedeeltelijk binnen of onder het dak van je bijgebouw staan. In dat geval kan je de sokkels proberen behandelen. Ook als je liever niet geduldig wacht tot de vlekken door de regen verdwijnen, kan je een behandeling proberen.

Daarvoor is echter geen eenduidig product of aangewezen oplossing. Wat wél vaststaat, is dat je absoluut ontkalkingsmiddelen en zure schoonmaakproducten moet vermijden. Blauwe sokkels zijn namelijk gemaakt van blauwsteen of blauwe natuursteen, die rijk zijn aan kalk. Een ontkalker is dus uit den boze, want het kan de sokkels erg beschadigen. Ook andere zure schoonmaakmiddelen met een hoge pH-waarde, die bijvoorbeeld azijn of citroen bevatten, kan je beter achterwege laten. Wel kan je een niet-bijtende reiniger voor natuursteen of blauwsteen proberen, verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf- of schoonmaakzaken. Gebruik zo’n producten altijd verdund in water. Lees daarvoor altijd de instructies op de verpakking van het product. Dep voorzichtig een gedrenkte doek op de vlekken.

Een andere mogelijke oplossing is de sokkels licht schuren met een schuurmachine. Ook een zachte schimmelreiniger zou zijn werk goed doen.

Geen paniek!

Samengevat zijn vlekken op blauwe arduinen sokkel dus niets om je zorgen over te maken. Ze gaan er vanzelf uit door de regen of zijn eventueel te behandelen met een natuursteenreiniger.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving