Inleiding

Het overkomt de beste van ons wel eens. Je begint enthousiast aan een nieuw project en ondanks je nauwkeurige berekeningen heb je te weinig terrasplanken gekocht. Of misschien was een plank toch iets donkerder bruin dan de andere, dus die wou je niet gebruiken. En zo begint de gekke sprint naar onze website om meer hout te kopen. Het is om die reden dat we alle doe-het-zelvers aanraden om meer materiaal te kopen dan dat ze, in eerste instantie, denken nodig te hebben. Maar waarom is dit zo belangrijk? En hoeveel meer bestel je dan? Er zijn verschillende redenen waarom het extra materiaal handig kan uitkomen. In dit blogbericht geven we alvast wat duidelijkheid over deze regel en wat inspiratie wat je kan doen met dat extra hout.

Hoeveel extra materiaal moet je bestellen?

Hoeveel extra hout je zou moeten bestellen voor jouw project, is afhankelijk van verschillende factoren. Meestal raden we aan zo'n5 à 10% extra materiaal aan te kopen, vooral in het geval van tuinwand- en gevelbekleding en terrasplanken. Dan zul je ruimschoots voldoende hebben om het project netjes af te werken.

Laten we hier even een voorbeeld bijnemen. Als je een gevel van twintig vierkante meter wilt bekleden met Douglas Color Pine planchetten, dan heb je 38 planken van vier meter nodig. Om eventuele beschadigingen op te vangen en zeker te zijn dat je jouw project netjes afwerkt, bestel je dus volgens deze regel best nog twee à drie planken bij.

Is deze regel altijd van toepassing? Nee, dat niet. Bij het bestellen van een bouwpakket voor een tuinhuis, moet je geen 10% tuinhuis bijbestellen. Ook bij palen of poorten moet je geen rekening houden met deze regel. Maar voor materiaal dat je koopt per vierkante of lopende meter, zoals terrasplanken of bekleding voor jouw gevel of tuinwand, hanteer je best deze richtlijn.

Gaat er zo veel hout verloren?

Wanneer je aan jouw project werkt, verzaag je zeker bepaalde stukken die je niet verder kan gebruiken. Dit staat bij ons ook wel bekend onder de naam “verzaagd verlies”. Hoeveel hout je uiteindelijk verliest, hangt af van jouw project en de oppervlakte waar je het materiaal plaatst.

Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:
1. Hout is een natuurlijk product dat imperfecties kan tonen. Zo kan je bijvoorbeeld scheuren, lokale verkleuringen of uitzettingen zien in jouw plank. Je kan deze stukken mooi afzagen, maar dit draagt wel bij tot het totale verlies aan materiaal aan het einde van de rit.
2. Sommige planken kunnen ook meer knopen bevatten dan je verwacht, of een lokale verkleuring vertonen. Je kan er dan voor kiezen om die volledige planken, uit esthetische overwegingen, niet te gebruiken.
3. Moet je de kopse kant van een terrasplank uitsnijden naar de exacte vorm van het uiteinde van je terras, zoals een scherpe hoek of een specifiek figuur? Dan zal je de overschot niet meer kunnen integreren in jouw project.
4. Wij zorgen altijd dat onze materialen goed verpakt ons magazijn verlaten. Helaas is het altijd mogelijk dat bepaalde planken worden beschadigd tijdens transport. Het zijn spijtige foutjes, die je dus ook kan opvangen als je extra materiaal bestelt.

Zoals je kan zien zijn er meerdere oorzaken voor verspilling van stukken hout. Soms kan je het verzaagd verlies nog hergebruiken bij andere projecten, maar soms zijn deze stukken ook niet meer bruikbaar.

Wat als ik geen extra materiaal bestel?

Als je geen extra materiaal bestelt, kan het zijn dat je aan het einde van je project planken of stukken tekort komt. Je kan dan nog proberen om extra materiaal bij te kopen, maar dan loop je het risico dat we niet meer exact dat product of die afmetingen op voorraad hebben. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

Wat doe ik met de overige planken?

De planken die je niet hebt gebruikt bij een realisatie, kan je gemakkelijk verwerken in een nieuw project. Heb je bijvoorbeeld een volledige tuinwand bekleed met padouk planchetten? Misschien kan je dan nog een tuinpoortje toevoegen, door een metalen poortkader te bekleden met dezelfde planchetten . Of versier een plantenbak voor een bijpassend accent in de tuin.

Nog een voorbeeld: Kristof uit Ieper had nog wat steigerhout over nadat hij het dak van zijn schuur had versierd. Daarom besloot hij ook dit materiaal te hergebruiken voor deuren en kasten. Dit geeft zijn schuur een prachtig accent en hierdoor oogt zijn project als een samenhangend geheel. Bekijk de prachtige reportage over dit project hier!

Bovendien zijn er ook verschillende kleine, leuke projectjes die je kan aanvatten om deze planken toch te verwerken. Wat dacht je van een voetbankje? Een schoenenrek? Een (paar) boekenplank(en)? Pinterest staat vol van de goede ideeën! Onze eigen collega Jeff bijvoorbeeld maakte een aantal zeshoekige decoratiestukken met restjes thermo ayous.

En hier is nog een leuk en creatief idee! Heb je dunnere plankjes over? Nagel ze aan de muur en plaats letters op deze plankjes als binnen- of buitendecoratie. Een uniek decoratiestuk, maar ook een leuk speeltje voor de kinderen!

Als je het materiaal toch niet wilt gebruiken voor andere projecten kan je ze ook altijd nog even stockeren in een afgesloten ruimte, zoals een garage, kelder of tuinberging. Je weet nooit dat jouw tuinwand een beschadiging oploopt, waardoor je een plank of twee moet vervangen.

Conclusie

Zoals je kan zien zijn er verschillende redenen waarom het aangeraden is om extra hout te bestellen. Zo kan je jezelf verzekeren dat je voldoende materiaal hebt om jouw project perfect af te werken en voorkom je heel wat problemen of stress in de toekomst. Je kan de extra planken, nadat je het project keurig hebt afgewerkt, hergebruiken voor nieuwe (kleinere) projecten of opbergen voor toekomstige reparaties aan je realisatie. Zijn jouw terrasplanken al gelegd voor het volgende spaghettifestijn?

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving