Inleiding

Sinds de pandemie is er een nieuwe trend op komst die het internet overspoelt: cottagecore. Cottagecore is een levensstijl waar je teruggrijpt naar landelijkheid en het simpele leven. Lees verder om te weten wat cottagecore is en hoe je deze unieke stijl kan verwerken in jouw interieur en exterieur.

Hoe is cottagecore ontstaan?

Droom jij soms ook van een pittoresk paviljoentje, in de natuur en volledig weg van de drukke stad? Totaal in harmonie met de natuur waar je in alle rust kunt genieten van de buitenlucht? Dat is cottagecore in een notendop. Dit is ook wel bekend onder de namen ‘farmcore’ en ‘countrycore’. Het is een trend waarbij men op een geromantiseerde manier kijkt naar een leven zonder stress, op de boerenbuiten, zonder al te veel technologie. Er wordt ook vaak nadruk gelegd op het zelfstandig leven, waar je groenten kweekt in eigen tuin, eigen brood bakt en je eigen kledij naait of breidt. Vaak is ecologie hier heel belangrijk: men kiest voor meubels en gebruiksvoorwerpen van duurzaam en natuurlijk materiaal, tweedehands spullen en een bewuste omgang met de wereld en onze invloed erop.

Wat begon als een kledingstijl, groeide al snel uit naar een levensstijl van simpeler, bewuster en ecologisch leven. Cottagecore wordt tegenwoordig toegepast op verschillende aspecten van het leven: hobby’s, mode, interieur, exterieur, verschillende gerechten, en zo voort.

Een van de redenen waarom deze beweging zo populair werd, was de coronapandemie. We brachten elke dag thuis door, tussen die vier muren, en konden geen reisjes meer maken. Veel mensen zaten ook met stress en angst. Om te ontsnappen aan deze dagelijkse stress, bood cottagecore de ideale vluchtroute uit de realiteit. Het is alsof je woonde in een wereld van Jane Austen, helemaal zonder zorgen.

Hoe kan je cottagecore bij je thuis toepassen?

Je kan op verschillende manieren de stijl van cottagecore in jouw woning verwezenlijken. Aangezien tuinieren een belangrijk kenmerk is, kan je een serre of moestuinbak installeren om jouw eigen groenten, fruit en kruiden te kweken. Met planken aan je gevel creëer je ook de illusie dat je leeft in een boomhut of een knus chaletje in Frankrijk. Ten slotte brengt een picknickbank de familie dichter bij elkaar.

Nee, je hoeft dus niet te verhuizen naar Frankrijk of je helemaal af te zonderen van de buitenwereld om van cottagecore te kunnen genieten. Je kan op subtiele manieren deze stijl in je interieur of exterieur verwerken. We zetten even een aantal ideetjes op een rij.

Groentjes kweken is een must!

Een belangrijk element van cottagecore is het kweken van eigen gewassen in de tuin. Als je doorheen het jaar wilt kunnen genieten van verse groentjes, dan kan je kiezen voor een serre. Een met een victoriaanse nokversiering geeft een landelijke en klassieke uitstraling aan je tuin. Het is alsof je door de Koninklijke Serres van Laken dwaalt!

Geen plaats of budget voor een heuse serre? Dan kan een moestuinbak ook al volstaan. Kweek je eigen kruiden voor heerlijke dipsauzen, of wat dacht je van wat peterselie in je brood te verwerken? De kleinste beetjes kunnen al een groot verschil maken! Meestal wordt de natuur ook doorgetrokken naar de rest van het huis. Aarzel dus niet om wat nieuwe kamerplanten in huis te halen.

Een gevelbekleding als een blokhut

Je kan op verschillende manieren de indruk creëren dat je in een landelijke blokhut woont in de bossen. Wat als je jouw gevel eens bekleed met alternatieve planken? Barnwood bijvoorbeeld kan een erg rustieke en mooie afwerking geven aan je gevel of muren. Die rustieke charme is niet te evenaren! Dit zijn planken die letterlijk gerecycleerd zijn uit oude houten schuren. Het toppunt van cottagecore, als je het mij vraagt! Ook de ‘Sapporo’ uit ons assortiment van gebrand hout heeft een warme, aangename kleur die jaren lang meegaat en niet vergrijst.

Door dunnere planken vast te timmeren aan de muur, kan je ook de illusie creëren dat je het gebinte van je huis kan zien. Dit zorgt voor een rustieke en landelijke stijl, precies een vakantiehuisje in Tirol!

We gaan er eens bij zitten

Zonder alle sociale media en andere moderne technologie die ons wel eens afleidt, is er meer tijd en ruimte om te ontspannen in de buitenlucht. Een zitbank is dan een prachtige toevoeging voor je tuin. Deze vergrijzen ook heel mooi, waardoor je vertrouwde bank een unieke plek wordt voor jou. Wat meer is: met een boombank omarm je letterlijk de natuur en kan je lekker ontspannen met een goed boek terwijl de schaduw van de boom je koel houdt.

Een picknickbank krijgt alle familieleden direct aan tafel. Je kan zalig genieten van moeders culinaire kunsten op een tafel uit douglas, bekleedt met een geruit tafelkleed. En met de eigen groenten en kruiden uit de tuin smaakt het nog zo veel lekkerder!

Conclusie

Zoals je kan zien, is cottagecore een heel veelzijdige stijl en je hoeft niet naar een blokhut in de bossen te verhuizen om deze rustgevende uitstraling ook in jouw tuin of interieur te krijgen. Telkens als ik naar foto’s of video’s kijk, kom ik spontaan tot rust en droom ik dat ik op die plaatsen volledig kan ontspannen. Ik heb de laatste maanden ook gemerkt dat deze stijl in huis halen heel simpel is met kleine dingen: bloemen in de tuin en in de woonkamer, eigen brood en zoetigheden bakken, of af en toe een uitstapje maken naar het bijgelegen bos. Breng ook wat van deze levensstijl bij jou thuis, je zult me dankbaar zijn!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving