Wat is een groen dak en hoe start je ermee?

Inleiding

Een groen dak, de naam zegt het zelf, is een dak bedekt met planten, gras en/ of moestuin. Zo'n dak ziet er niet alleen leuk uit, maar biedt ook tal van voordelen. Hieronder hebben we alvast even de optelsom gemaakt:

De voordelen

  • De luchtkwaliteit wordt verbeterd
  • In een stad wordt de hitte gereduceerd
  • Verbetering van de levensduur van een dak
  • Een voedingsbodem voor insecten
  • Het zwarte dakenlandschap in steden kleurt groen
  • Extra isolatie, dus energiebesparing
  • Geluiddempende vegetatielaag
  • Rioolontlasting door natuurlijke afwatering

Soorten groene daken

Had je al gehoord van een extensief of intensief groen dak? Vooraleer je van start gaat met jouw groen dak, kies je best wat het doel hiervan is. Bij een extensief groen dak ga je voor een sierdak dat niet belopen kan worden. Een intensief groen dak is een daktuin die je wel kan betreden en dus perfect kan inrichten om te moestuinieren en planten te verzorgen. Voor de intensieve toepassing gelden er heel andere regels in verband met dakbelasting en bouwvergunning.


De administratieve start van een groen dak

Voor sommige groene daken moet een bouwvergunning aangevraagd worden. Voor elk intensief groen dak is dit een must, maar ook voor sommige extensieve groene daken kan je hier niet aan onderuit. Er zijn twee criteria die bepalen of je hiertoe al dan niet bent verplicht. Wanneer het gewicht van het dak, verzadigd met water, meer dan tweehonderd kilo per vierkante meter bedraagt, moet je een vergunning aanvragen. Ook wanneer de dikte van de substraatlaag, speciaal samengestelde daktuinaarde van gebroken kleikorrel en ander organisch materiaal, meer dan twintig centimeter hoog is, bevind je je in hetzelfde schuitje.

In sommige steden en gemeentes bestaan er ook subsidies voor het aanleggen van een groen dak. Door alle eerder opgesomde voordelen zijn groene daken een meerwaarde voor de gehele gemeenschap. Vraag dus zeker naar de mogelijkheden in jouw woonplaats.

De praktische start van een groen dak

Na het werk met de nodige paperassen, kan je aan de slag met het verzamelen van alle benodigdheden. Hierbij denken we aan de eerder vernoemde substraatlaag, het beschermvlies of ook wel de drainagemat genoemd en eventueel een vegetatie- of sedummixmat. Een intensief groen dak wordt het best aangelegd door een professional. De stapjes die je doorloopt om een extensief groen dak aan te leggen, lees je hier onder:

1. De bestaande dakbedekking schoonvegen
2. Een boldraadrooster aanbrengen op het gat van de regenpijp
3. Een grove grindstrook plaatsen rond het rooster
4. De drainagemat uitrollen op het dak en indien nodig op maat knippen
5. Handmatig het substraat verdelen over het dak
6. Een vegetatiemat uitrollen of jonge gewassen in het substraat aanplanten
7. Het substraat licht begieten zodanig er vocht kan worden opgeslagen


Het onderhoud

Een extensief groen dak heeft in se amper onderhoud nodig. Enkele basiszaken die toch worden aangeraden zijn de volgende:

- Tweemaal per jaar ongewenste onkruiden en zaailingen verwijderen uit de grindraden
- De hemelwaterafvoer van tijd tot tijd schoonmaken
- Eenmaal per jaar het dak bemesten met speciaal samengestelde meststof
- Water geven bij een lange periode van droogte of hittegolf

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving