Inleiding

De oprit van je woning, waar je dag in dag uit de wagen parkeert, of het stijlvolle terras waar je uren met vrienden geniet. Die ondergronden moeten natuurlijk uit een sterk en duurzaam materiaal zijn gemaakt. Veel klussers en doe-het-zelvers kiezen voor natuursteen, omdat ze dan zeker kunnen rekenen op steengoede kwaliteit. Maar niet alle stenen zijn even hard en het is de sterkte die de keuze voor jouw oprit voor een groot deel kan bepalen! Vandaag staan we dus even stil bij de hardheid van opritstenen en hoe we die meten.

Hoe meten we de hardheid van stenen?

Om de hardheid van natuurstenen op te meten, moeten we even kijken naar de wetenschap. Hiervoor maken we gebruik van de schaal van Mohs, wat gaat van 1 (minst hard) naar 10 (hardst). Met behulp van een chemische stof maken we een kras in de steen en meten met een sclerometer de hardheid. Op die manier komen we tot een classificatie van de gesteenten, van zwak naar sterk. Misschien heb je ooit al talkpoeder gebruikt? Die stof behoort tot klasse 1 en is dus het minst hard van alle gesteenten. Diamant behoort daarentegen tot de hardste gesteenten, met een klasse 10. Houd er ook rekening mee dat vanaf klasse 7 een gesteente wordt gerekend als een edelsteen!

Waarom is de hardheid van stenen belangrijk?

Nu kan je wel denken: een steen is toch een steen? Elke harde steen is toch goed genoeg voor een oprit? Nee, het verschil in hardheid is net ietsje belangrijker dan je zou denken. Op het eerste zicht lijkt elke steensoort goed genoeg voor een oprit. Maar houd er rekening mee dat een auto vaak tonnen weegt. Een oprit gebruik je niet alleen als plek om op te rijden, maar ook waar de auto gedurende lange tijd zal stilstaan. Een langdurige druk op een specifieke steen kan dus leiden tot barsten in je oprit.

Ook op een terras staan soms heel zware dingen: denk maar aan een bloempot, vierkante meterbak of een parasolvoet. Ook al deze gewichten zullen je tegels dus moeten dragen. Gelukkig heb je hier minder te maken met het zware gewicht van een wagen.

De hardheid is ook belangrijk voor natuurlijk de duurzaamheid van de gesteenten. Zo zal een oprit uit een materiaal van een hogere klasse (5-7) langer meegaan en minder snel krassen of beschadigingen vertonen na verloop van tijd. Je terras blijft dus nog langer zomers mooi!

Wat zijn de hardste gesteenten voor de oprit?

Er zijn twee gesteenten die echt de topper zijn wat betreft hardheid, vooral voor terrassen en voor een oprit. De eerste is graniet, met een hardheid 6 (en soms zelfs 7) op de schaal van Mohs. Dit gesteente is dan wel iets duurder, maar aan de kwaliteit valt echt niet te tippen, zeker niet met zo’n hoge klasse!

Daarnaast merken we dat basalt ook bijzonder goed is voor een oprit. Deze gesteenten hebben een hardheidsklasse van 6, wat dus ook goed genoeg is voor de bestrating rond je huis.

Een nadeel aan graniet en basalt is dat ze wel een duurder prijskaartje hebben. Deze gesteenten zijn namelijk afkomstig uit het verre China, waar de mijnen voornamelijk in het bezit zijn van de overheid. Hierdoor zijn de kosten vaak hoger en is het ook duurder om de stenen naar ons magazijn in Aalter te krijgen.

Is er een goedkoper alternatief?

Zijn basalt en graniet een beetje te duur voor je budget? Dan hebben we een even kwaliteitsvol en lokaal alternatief: Belgische blauwsteen. Je kent deze misschien ook onder de naam ‘arduin’. Komt deze naam je bekend voor? Ja hoor, ook arduinen sokkels, die je gebruikt voor de basis van je bijgebouw, zijn uit dezelfde steensoort gemaakt. Dit soort gesteente behoort tot klasse 5 en is dus nog steeds stevig genoeg voor jouw oprit of terras. En waar in België halen we deze stenen? In een steenmijn in Zinnik, boven Bergen. Het is mede dankzij de korte afstand die de stenen dus moeten afleggen naar Aalter, dat we ze goedkoper kunnen aanbieden.

En wat met de andere gesteenten?

Er zijn vast ook andere gesteenten waarvan je even de hardheid wilt weten. Daarom lijsten we hier even de meest voorkomende gesteenten op samen met hun hardheid op de schaal van Mohs, gesorteerd van hard naar zacht.

Waar hou ik nog rekening mee bij de keuze van een stenen oprit of terras?

Naast de natuurlijke hardheid van natuursteen, is er ook een ander aspect belangrijk voor de duurzaamheid van jouw bestrating: de ondergrond. Die moet stevig genoeg zijn voor al het gewicht dat erop komt, maar toch zacht genoeg om schokken op te vangen en regenwater te doen wegstromen. Zorg dus voor een stevige basis met stabilisé en steengruis onderaan voor optimale duurzaamheid.

Daarnaast zorg je best dat de stenen of tegels voldoende dik zijn. Steentjes zo dun als papier zullen namelijk niet lang overleven onder het gewicht van een auto. Hoe dikker de steen, hoe groter de duurzaamheid en hoe minder kans je hebt op barsten.

Ten slotte hangt de keuze vanzelfsprekend ook af van jouw persoonlijke smaak. Bestrating kan nogal verschillen van kleur, textuur, patroon en afwerking. Zo kan je verschillende uitstralingen bereiken, van modern en strak, tot landelijk en naturel. Kijk dus naar je woning, je tuinomgeving en haal inspiratie uit andere tuinen om een steensoort en afwerking te kiezen die het best bij jouw wensen past.

Conclusie

Een terras of oprit aangelegd met natuursteen, dat is altijd wel een goed en duurzaam idee. Voor je jouw ideale steensoort kiest, raden we wel aan om de hardheid van de stenen in het achterhoofd te houden. Zeker voor een oprit kijk je best voor een steen van klasse 5 tot 7. Hoe dikker de steen, hoe meer duurzaamheid en hoe lager de kans op barsten als je wagen er uren op staat geparkeerd. De volgende keer vraag je dus zeker naar de schaal van Mohs wanneer je natuursteen voor jouw woning gaat kopen. De medewerkers zullen versteld staan van je kennis over het vak! 

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving