Zijn terrasplanken met ribbels echt antislip?

Inleiding

Terrasplanken vind je tegenwoordig in verschillende diktes, breedtes en houtsoorten. Ook de keuze voor het al dan niet leggen van een vlonderplank met ribbels aan de bovenzijde behoort tot de mogelijkheden. Op esthetisch gebied zorgt het al dan niet voor een unieke uitstraling en sommigen zeggen dat het voor meer grip zorgt. Alleen valt dat laatste misschien te betwisten, want anderen beweren dat net voor extra gladheid zorgt.

Minder glad?

Het antwoord? Terrasplanken met ribbels zorgen niet noodzakelijk voor minder gladheid of meer grip. Integendeel. In de ribbels blijft regen- en ander water langer staan, omdat de zon het minder snel doet opdrogen. Daardoor verzamelen zich na verloop van tijd vochtdeeltjes en vuil tussen de ribbels. In die opstapeling van vocht en vuiltjes is de kans op de vorming van mos en algen groter. Daardoor kunnen de planken dus juist gladder worden. Laat je dus zeker niet van de wijs brengen wanneer iemand jou vertelt dat het een soort antislip is.

Eenvoudige oplossing

Is het kwaad al geschied? Dan hoef je je allerminst zorgen te maken. Je kan de algen en mossen heel eenvoudig bestrijden, gewoon met wat je al in huis hebt. Pak je schuurborstel erbij op een zonnige dag en schrob erop los, eventueel nadat je eerst wat zand hebt gestrooid. Dat geeft een extra schurend effect. Je kan ook met een mengeling van water en azijn proberen (verhouding 1 op 1). Nog iets beter voor het milieu is schuren met groene zeep en soda. Dan voeg je ongeveer 5 eetlepels groene zeep (zeep met natuurlijke ingrediënten) en 5 eetlepels soda in 10 liter warm water. Spoel na gebruik van de azijn of zeep je terras na met schoon water en laat het opdrogen in de zon.

Als je in plaats van de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes liever een kant en klaar schoonmaakproduct gebruikt, dan is dat natuurlijk prima. Er zijn sproeimiddelen en ontmossers op de markt die algen bestrijden en gladheid voorkomen bij regenweer. Vermijd echter je houten terras te behandelen met een hogedrukreiniger. Op het eerste gezicht zal alles er dan heel netjes uitzien, maar doordat je je planken kan beschadigen met die hoge druk, zal het vocht -en dus de algen- alleen maar sneller terugkomen.

Men zegt wel eens dat de infrezing van ribbels in een terrasplank voorkomen dat de plank gaat schotelen, dat de randen omhoog komen. Dat risico heb je echter altijd bij een houten terras, met of zonder ribbels. Hout is namelijk een levend product is dat recht uit de natuur komt. Met de juiste houtsoort voor jouw toepassingsgebied en de juiste bevestiging van je terras, kan je dat kromtrekken echter vaak beperken. De keuze voor een ribbel is dus gewoon een kwestie van smaak. Of je nu voor een geribbelde of vlakke terrasplank kiest: met een regelmatige veeg- of schuurbeurt is er niets aan de hand!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving