Handleiding | Hoe plaats je de verschillende soorten clips ?

Inleiding

Een stijlvolle entrée maken in jouw tuin? Dat kan met een stevige, metalen tuindeur bekleed met planchetten. Hier kan je bijzonder creatief mee omgaan en jouw poort volledig afstemmen op de rest van je tuinwand of terras. Een poort zetten is kinderspel, zeker met deze metalen poortkaders! En Timo toont je graag hoe hij te werk gaat. Het metalen poortkader is zeer stevig en biedt je de mogelijkheid om jouw tuin volledig af te stemmen naar jouw stijl. Wij maakten hier gebruik van planchetten uit thermowood, die vooral bekend staan voor hun duurzaamheid en mooie warme bruintint en die plaatsen we verticaal. Je kan echter nog kiezen voor verschillende andere houtsoorten, soorten planken, afwerkingen of een horizontale plaatsing.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Terrasplanken met clipuitfrezing
  • clips (B-fix, D-deck of profix)
  • Hardhouten onderbalken
  • Schroefmachine
  • Schroeven
  • Houtboor of slangenboor
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: de bevestiging met clips

Stap 1: de bevestiging met clips

Na het bevestigen van je onderstructuur leg je de eerste plank haaks op de onderbalken, tegen een muur of aan het einde van je terras. Deze eerste plank schroef je best vast langs bovenaan zoals uitgelegd in stap 2. Deze eerste plank bevestigen we niet met clips, omdat je anders dit clipje zou zien zitten in de afwerking. Zo zorgen we ook voor een extra stevig begin.

Vervolgens schuif je een clip in het groefje van de plank en boor je de onderbalk even voor met een kleine slangenboor. Nadien maak je de clip losjes aan de onderbalk vast met een schroef (deze worden ook geleverd bij de clips). Schroef de clip nog niet volledig vast!

Daarna leg je de volgende plank ernaast, tot het clipje mooi in de andere groef past. Nu mag je de schroef volledig vastmaken in de onderbalk tussen de planken heen. Door de manier waarop de clipjes zijn vormgegeven, zit er automatisch een kleine voeg van 75 millimeter tussen iedere strook parket. Dit is ideaal om de planken te laten uitzetten en inkrimpen bij alle weersomstandigheden.

Herhaal dit voor de rest van je terras. De laatste plank schroef je best ook vast zoals je met de eerste plank hebt gedaan.

Let op! Welke clips je gebruikt bij welke plank, hangt af van de vorm van het uitgefreesde sponning. Niet elke clip is dus universeel! Op onze website kan je zien welke clips bij welke terrasplanken horen, dus hoef je je geen zorgen te maken dat je de verkeerde bestelt.
Tip van Timo

Wil je graag het terras later demonteren? Of een deel ervan verwijderen om toegang te krijgen tot de onderstructuur? Met deze clips kan je de terrasplanken gemakkelijk weer verwijderen, zonder het materiaal te beschadigen.

Stap 2: de bevestiging met schroeven

Stap 2: de bevestiging met schroeven

Zijn jouw terrasplanken niet voorzien van een groefje aan de zijkant? Dan raden we aan om de planken aan de onderstructuur te bevestigen met schroeven door de plank. En door de schroeven te verzinken zullen ze niet uitsteken boven de terrasplank. Zorg wel even dat je voorboort, zodat de plank niet splijt. Je bevestigt de plank best met twee schroeven aan iedere kruising met een onderbalk. Zo krijg je een heel stevig terras waar je nog veel zomers van geniet.

Bij het bevestigen van de volgende plank, laat je best een tussenruimte van ongeveer 75 millimeter. Zo kan de plank voldoende uitzetten en inkrimpen bij verschillende weersomstandigheden, zonder dat die krom trekt. Hiervoor kan je best een kalleerblokje of afstandshoudertje gebruiken, zodat deze afstand altijd mooi gelijk blijft. Je kan kalleerblokjes gemakkelijk zelf maken: zaag een restplankje gewoon in verschillende stukjes en gebruik deze stukjes om een gelijkmatige voeg te behouden.

Herhaal dit proces tot je hele terras is bedekt.
Tip van Timo

Je kan ook gebruik maken van pluggen om de schroefkoppen te verbergen. Met het boorsetje dat je met de pluggen kan bestellen, gaat de bevestiging van deze pluggen gemakkelijk en snel. Zo heb je ook een bijna onzichtbare bevestiging, weliswaar met kleine houten plugjes.

Een andere oplossing is om zaagsel van het hout te vermengen met houtlijm en te kneden tot de textuur van klei. Deze klei kan je dan ook gebruiken om de gaten op te vullen en de schroefkoppen te verstoppen

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving