Inleiding

Voor deze reportage stapten Jeff en ik in de auto om de realisatie van Kristof te gaan bewonderen in Ieper. Hij begon samen met zijn gezin aan de renovatie van hun schuur in de zomer van 2020. Door de vele uren vrije tijd die vrijkwam door de coronapandemie, leek het hen een goed idee om de schuur eens op te kuisen. Op dat moment hadden ze echter geen idee aan wat voor een heus project ze waren begonnen. Anderhalf jaar later realiseerden ze een luxe schuur met projectiescherm en een kleine bar. Kristof vertelt je graag meer over zijn realisatie en waarom hij specifiek voor steigerhout heeft gekozen. Puik werk, Kristof!

Video

Iedereen had vast een heus corona-project in de voorbije twee jaar. Dat ene creatieve werk om je bezig te houden terwijl het land in lockdown was. Kristof begon samen met zijn gezin aan een erg ambitieus project: het volledig renoveren van hun schuur tot een prachtige plek voor ontspanning. Ze gebruikten onder andere oude, steigerhouten planken die perfect passen bij de landelijke uitstraling van de schuur. Daarmee bekleedden ze niet alleen het dak, maar Kristof gebruikte ook de reststukken om deuren, kasten en een bar mee te maken. Zo toverde hij op anderhalf jaar tijd een oude opslagschuur om tot de ideale plek om met een pintje in de hand op groot scherm voor hun favoriete elftal te supporteren.

Bekijk hier alle steigerhout

Klussen als afwisseling van zijn job

Kristof is een joviale, 47-jarige man uit Ieper. Daar woont hij in een gerenoveerde boerderij op het platteland, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Hij werkt bij het automerk Toyota in de kwaliteitsafdeling te Evere.

Klussen is voor Kristof vooral een uitlaatklep. Hij voert zijn functie bij Toyota vooral zittend uit, dus in zijn vrije tijd probeert hij toch de nodige beweging te halen door te klussen. Op die manier kan hij ook de mentale stress van de dag een beetje van zich af werken door te timmeren, te schroeven en te zagen.

Van corona-idee tot heuse renovatie

In het begin van de coronapandemie kregen Kristof en zijn gezin plots meer vrije tijd. Toen kwam het idee om een oude schuur, die toen nog als opslagplaats werd gebruikt, eens op orde te zetten. Ze begonnen dus eerst met opruimen, maar het project groeide uiteindelijk uit naar een heuse renovatie van de schuur.

Kristof en zijn gezin streefden vooral naar een landelijke uitstraling voor hun nieuwe schuur. Hun woning bevindt zich namelijk op het platteland. Om die reden kozen ze ook vooral voor natuurlijke materialen en gerecycleerde stukken van de oude schuur. Zo is bijvoorbeeld de onderstructuur van het dak gezandstraald en hergebruikt voor het dak. Steigerhout was het ideale hout voor hun landelijke atmosfeer! Het is namelijk geen nieuw hout, maar deze planken worden oorspronkelijk gebruikt voor steigers van metselaars. Na ongeveer twee jaar op de steigers, vervangen ze die planken en de oude krijgen dan een tweede leven als decoratie bij mensen thuis.

Daarnaast heeft Kristof de schuur nog wat aangevuld met leuke extra’s. Met een projector en een groot wit doek kan het gezin genieten van elke wedstrijd, serie of film met kwaliteitsvol geluid via muziekboxen. Kristof installeerde ook een dartsbord voor extra entertainment. In de bar kunnen ze heerlijke hapjes bereiden voor bezoekers en een fris pintje halen uit de koelkast. En er is een toilet voorzien voor wie even een kleine of grote boodschap moet doen.


Waarom kozen ze voor steigerhout?

Steigerhout hadden ze dus vooral gekozen voor het rustieke karakter. Dat is echt geleefd hout met bepaalde gebruikssporen. Dat zie je bijvoorbeeld in het dak: op bepaalde planken zijn er vlekken en schijfsporen die door het gebruik van de metselaars op het materiaal zijn gekomen. Ze hebben dan ook bewust ervoor gekozen om die vlekken niet weg te halen, omdat dit een charmante uitstraling geeft aan de planken. Kristof vindt ook dat dit iets is wat je mist in nieuw steigerhout, wat meer gebaseerd is op nieuwere planken die vervolgens worden verouderd met een behandeling.

Eerst begonnen ze met het maken van een nieuwe onderstructuur die iets meer effen was dan de structuur die er oorspronkelijk lag. Zo hadden ze een mooie basis om op te werken. Daarna konden ze met kleine nageltjes en een luchtdrukpistool alle steigerhoutplanken mooi bevestigen aan het dak. Dat ging relatief makkelijk, omdat de planken een mooie, rechte vorm hadden.

Na dit grote werk had Kristof nog steeds niet genoeg van dit unieke materiaal. Met de planken en het verzaagd verlies die hij aan het einde over had, timmerde hij deuren en kasten om de schuur gestroomlijnd af te werken.


Een werk van lange adem

Het duurde wel een tijdje vooraleer het project uiteindelijk af was. Ze hebben er ook niet continu aan gewerkt. Tijdens corona konden ze zelf wel veel vooruitgang boeken, omdat er in het weekend niet veel anders te doen was. Ze hebben toch een beetje moeten wachten op bepaalde aannemers om bijvoorbeeld de gladde, betonnen vloer te plaatsen, dus dan lag het project even stil. Er was bovendien weinig druk om het project af te werken, aangezien ze er niet in wonen en alle rommel van de werken gemakkelijk konden verstoppen door de poort van de schuur te sluiten.

Uiteindelijk zijn ze er een jaar tot anderhalf jaar aan bezig geweest. In de zomer van 2020 waren ze gestart, en anderhalf jaar later was alles af.

Het uitgebreide aanbod van EXZO

Kristof had EXZO gevonden via het internet. Door onze website te bekijken, merkte hij dat we gedoubleerde steigerhoutplanken in ons assortiment hadden en dat er meer variaties in afwerking bestaan dan ze dachten. Het ruime assortiment bleek toch wel voor Kristof heel handig te zijn, omdat ze dan al hun benodigdheden voor dit project konden bestellen via hetzelfde bedrijf.

Kristof heeft ook contact gehad met een van onze collega’s om extra advies te vragen. Hoe komen die planken aan die vlekken? Waarom zijn die gedoubleerd? Ze wouden zeker zijn dat ze wisten waaraan ze zouden beginnen en dat het materiaal die zou toekomen geschikt zou zijn voor het geplande project.

Het advies dat ze uiteindelijk kregen van EXZO bleek heel nuttig te zijn. Ze kregen niet alleen een heel snel antwoord op de vragen, maar de reactie was ook bijzonder professioneel. Dat vindt Kristof toch wel belangrijk. “Ze verkopen niet alleen een houten plank, maar ze hebben ook kennis van wat er moet gebeuren om die plank te bevestigen en waar je op moet letten.” Aldus Kristof. Het was dus snel beslist om hun bestelling bij EXZO te plaatsen.


Het laatste woord van Kristof

Kristof had bovendien nog twee gouden tips voor andere doe-het-zelvers. Enerzijds raadt hij aan om realistisch te zijn. Als je denkt dat je iets op een uur gedaan krijgt, reken er twee uur voor. Die fout maakt Kristof ook nog soms, maar hij probeert er toch op te letten.
Zijn tweede advies was duidelijk: win het advies in en doe het dan!

Kristof is altijd trots op zijn projecten. Hij vindt zijn realisatie niet perfect en zijn volgende uitdaging zal nog beter gaan, maar hij is altijd trots op de resultaten die hij bereikt heeft.

Kristof
EXZO heeft geleverd wat ze hadden beloofd en ze hebben me goed geholpen als ik om advies vroeg. In dat opzicht was dus alles naar wens!
10.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving