Inleiding

Iedereen kent vast de uitdrukking “Op een been kan je niet staan”. Dit gezegde geldt niet alleen voor alcoholische brouwsels, maar ook voor doe-het-zelfprojectjes. Ook Peter en Pascale uit Oostduinkerke konden na hun eerste realisatie niet stoppen. Nadat ze een omheining plaatsten met heidematten, plaatsten ze een hardhouten tuinwand en creëerden ze een dakterras uit ipé. Met veel trots tonen ze ons deze drie projecten en gaan ze dieper in op hun nieuw dakterras.

Video

Elke tuin biedt zo veel kansen om magnifieke projecten te realiseren. Dat weten Peter en Pascale maar al te goed! Zij hebben in de voorbije twee jaar maar liefst drie projecten gerealiseerd om van hun tuin een sfeervolle plek te maken. Eerst hebben ze de haag vervangen door heidematten, daarna versierden ze een stuk van de omheining met een padouk tuinwand en sinds kort plaatsten ze nog een dakterras uit ipé aan hun slaapkamer. Wij brachten hen even een bezoek, waar ze met veel enthousiasme al hun projecten lieten zien.

Bekijk alle terrasplanken Bekijk alle tuinwanden Bekijk alle heidematten

Wie zijn de doe-het-zelvers?

Peter en Pascale wonen al een tweetal jaar samen in een moderne woning met hun twee prachtige honden in Oostduinkerke. Peter is net gepensioneerd en ook zijn echtgenote verblijft nu al een tijdje thuis. Ze hebben dus veel tijd om van hun huis en tuin te genieten. Al toen ze twee jaar geleden het huis kochten, kregen ze enkele ideeën om het exterieur van de woning naar hun smaak in te richten.

Peter en Pascale hebben wel een aantal hobby’s die ze samen doen. Ook klussen doen ze graag met zijn tweetjes. Zo restaureren ze oldtimers en werken ze veel in de tuin en het huis, want daar is altijd wel iets dat je kan aanpakken.


Een omheining met heidematten

Het begon allemaal twee jaar geleden, toen Peter en Pascale hun nieuwe woning kochten in Oostduinkerke. Toen was hun perceel nog omringd met een haag, maar al snel merkten ze dat het onderhoud hiervan erg arbeidsintensief was. De planten namen veel plaats in de tuin in en brachten veel vuil met zich mee. Vooral in de herfst wanneer de bladeren verspreid lagen over hun terras was het telkens een heel gedoe om dit netjes op te kuisen. Daarom zochten ze op het internet naar een oplossing voor dit probleem. Ze ontdekten dat decoratiematten een mooi natuurlijk alternatief vormden voor hun haag. Zo deden ze hun opzoekingswerk rond rieten matten, heidematten en andere alternatieven. Uiteindelijk besloten ze om de volledige haag weg te halen en te vervangen door heidematten. Aanvankelijk hadden ze een aantal heidematten besteld bij een andere doe-het-zelfzaak, maar daar waren ze niet tevreden over. De matten boden te weinig privacy en hadden een belabberde kwaliteit.

Peter en Pascale gaven echter niet op en bleven zoeken op het internet naar een alternatief. Zo kwamen ze al snel bij EXZO terecht. Al van het begin zagen Peter en Pascale dat onze dikke heidematten van betere makelij zijn. Ze begonnen eerst met de achterwand van hun tuin, maar al snel werden ze dolverliefd op de uitstraling van deze heidematten. Daarom besloten ze om ook het andere deel van de afsluiting te bekleden. Door de service en kwaliteit van de producten kozen Peter en Pascale ervoor om ook bij volgende projecten advies te vragen bij EXZO.

Peter en Pascale zouden EXZO zeker tien op tien geven. Dat is absoluut verdiend voor alle informatie, hulp en steun die ze van ons hebben ontvangen. Dat is zeker een tien waard.


De padouk tuinwand

Nu de hele tuin was omheind met heidematten, kregen Peter en Pascale nog een tweede idee. Wat als ze een deel van de omheining van wat extra cachet voorzien door een houten schutting te plaatsen? Om even wat inspiratie op te doen voor het nieuwe project bezochten ze de EXZO-toonzaal, waar diverse houtsoorten tentoongesteld staan. Daar konden ze van harte lust verschillende opties met elkaar vergelijken.

Uiteindelijk viel hun oog op padouk, een tropische hardhoutsoort met een typische koraalrode kleur. Deze bekleding was toen in promotie, waardoor ze deze duurzame houtsoort voor een prikje konden aanschaffen. Toch trokken vooral de unieke houttekening en uitstraling hen over de streep. De felrode kleur van de padouk planchetten is ondertussen egaal vergrijsd onder invloed van verschillende weersomstandigheden, waardoor de houttekening nog meer tot zijn echt komt. Peter monteerde ook nog wat verlichting aan de tuinwand, zodat ze ook ’s avonds van hun creatie kunnen genieten.


Hun meest recente project: een ipé dakterras

Peter en Pascale hadden de smaak van het doe-het-zelven echt wel te pakken. Al snel zagen we hen opnieuw verschijnen in onze showroom in Aalter. Deze keer hadden ze een nieuw projectje in gedachten: een dakterras met ipé terrasplanken aan hun slaapkamer. En op drie namiddagjes tijd was dat klusje geklaard. Met dit extra dakterras hebben ze nu een fijne plek voor hun tweetjes om samen met een glaasje bubbels en een borrelnootje te genieten van de zonsondergang. Laten we wat meer inzoomen op dit prachtig werk.

Hoe hebben ze hun dakterras uitgedacht?
Peter en Pascale wouden een klein dakterras aanleggen, zodat ze recht van hun slaapkamer naar een zonnig terras konden gaan. Voor de vloerbekleding van dit project hebben ze eigenlijk hun inspiratie gehaald uit het terras dat beneden aan het zwembad ligt. Dat is namelijk volledig aangelegd in ipé. Ze vonden het dus een goed idee om in dezelfde stijl te blijven en dezelfde houtsoort te kiezen. Peter en Pascale zagen ook zelf hoe duurzaam deze houtsoort wel is, omdat het terras beneden er ook al tien jaar ligt zonder enige vorm van slijtage of beschadiging.

Onder het motto, meten is weten, nam Peter eerst de maten van het terras om exact te weten hoeveel planken ze nodig zouden hebben. Er was ook een bepaald hoogteverschil tussen het dakraam en het dakoppervlak. Hier moesten ze dus rekening mee houden bij de aanleg van het terras. Met deze maten bij de hand, snuffelden ze door onze webshop om de het juiste terrasplank te vinden. Peter hield vooral ook de stock goed in de gaten, want hij wou niet te lang wachten om aan de slag te gaan. Ze hadden ook nog enkele materialen liggen van vorige projectjes, die misschien wel handig van pas zouden komen bij hun nieuw dakterras.

Hoe gingen ze te werk?
Om een terras te bouwen, heb je altijd een onderstructuur nodig. Meestal gebruiken we hardhouten onderbalken hiervoor, eventueel met verstelbare voetjes onder. Dit was echter geen optie voor Peter en Pascale. Ze hadden namelijk maar een hoogteverschil van 5 à 6 centimeter tussen de schuifdeur en het dakterras. Als ze zouden werken met de dikke balken, zou hun terras veel te hoog uitkomen. Daarom moesten ze wel met hardhouten planken werken van twee centimeter dik. Deze planken liggen in de tegenovergestelde richting van de terrasplanken die erbovenop werden gemonteerd.

Eenmaal dat deze onderstructuur op het terras lag, konden ze beginnen met de planken uit ipé. Met een tafelzaag zaagden ze iedere plank perfect op maat, om vervolgens met een nagelpistool te bevestigen op de onderste planken. Met kaleerblokjes verzekerde Peter zich van een gelijkmatige voeg tussen iedere plank. Peter werkte in wildverband. Zo ging hij door tot het volledige terras was bekleed.

Hoeveel tijd kostte het hen?
Peter verdeelde het werk in drie delen. Eerst moest hij alle benodigdheden ophalen bij EXZO in Aalter. Alle terrasplanken pasten netjes op zijn aanhangwagen. Dit heeft hem een namiddagje gekost. De voorbereiding duurde ook een namiddag en bestond vooral uit het verwijderen van de steentjes en het proper maken van de plek waar het terras ging komen. Die kiezeltjes hebben ze mooi verdeeld over de rest van het dakterras. Het effectieve karwei, de plaatsing van het terras, kostte hen ook ongeveer een namiddag. Ze hebben er dus in totaal drie namiddagen over gedaan om dit hele project voor elkaar te krijgen.

Op naar een volgend project

Er staan zeker nog andere projecten op de agenda voor Peter en Pascale. Ze zullen hiervoor ongetwijfeld hun materiaal opnieuw aankopen bij EXZO. Ze kijken altijd wel eens online naar wat er nog allemaal beschikbaar is en welke nieuwigheden er op de markt zijn. Daarnaast vergelijken ze graag de prijzen tussen verschillende webshops. Toch geven ze aan dat EXZO hun favoriete winkel is om hun materiaal af te halen. Peter en Pascale vinden het heel belangrijk om zeker ook eens ter plaatse te gaan kijken en om advies te vragen. Alleen zo kunnen ze weten wat de ideale houtsoort is voor hun project en hoe ze best te werk gaan. Dit was niet hun eerste aankoop bij EXZO en het zal zeker ook niet hun laatste zijn!

Maar voorlopig klinken we even op hun meest recente werk: het nieuwe dakterras. Santé!

Peter en Ann
Je ziet dat jullie weten waar jullie mee bezig zijn en jullie hebben echt materiaalkennis!
9.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving