Inleiding

Wie houdt er nu niet van wat dagdromen door het raam? Leunend tegen het raamkozijn zet je jouw blik op oneindig. Terwijl het gras golft met de wind en de wolken voorbij drijven op hun eigen tempo, dwalen de gedachten af en droom je zalig weg over je volgende project. Misschien een tuinberging? Of een speelhuisje voor je kleine spruit? Een stalen raam kan bij beide projecten een prachtige toevoeging zijn! Ze geven een extra landelijke en romantische toets aan jouw project, waarbij je ook heel mooi kan spelen met de lichtinval. Maar welk raam kies je dan? Wat is het verschil tussen een premium-versie en een budget-versie? Met dit blogbericht helpen we je in elk geval op weg. En wie weet kan jij binnenkort ook zalig wegdromen door het raam.

Premium ramen:
 • Korrelige voegpasta.
 • Meer glasoppervlak.
 • Hoekige vormen in voegpasta.
Bekijk de premium ramen
Budget ramen:
 • Gladde voegpasta.
 • Heel budgetvriendelijk.
 • Verschillende uitstralingen.
Bekijk alle budget ramen

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
 1. Meer glasoppervlak bij stalen ramen.
 2. Korrelige voegpasta bij premium-versies.
 3. Vloeiende hoeken bij een budget-raam.
 4. Lijnen in de voegpasta benadrukken de diepte van premium-ramen.
 5. Keuze van het raam ook afhankelijk van het project.

Waarom zou ik kiezen voor een stalen raam?

Stalen ramen zijn vast bij iedereen welbekend. De laatste jaren zijn ze enorm gestegen in populariteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten, aluminium of pvc-ramen, waar een zwaarder en dikker profiel noodzakelijk is voor de stevigheid, gaan we bij stalen ramen met heel fijne profielen werken. Veel klanten zijn fan van dit fijner profiel, omdat we op die manier het glasoppervlak maximaliseren. Door de mechanische sterkte van het metaal kunnen we toch een stevig en elegant raamkozijn garanderen. Ze zijn bovendien brandwerend en ze bieden een goede akoestische isolatie.

Deze stalen ramen zijn over het algemeen op dezelfde manier opgebouwd. Je hebt altijd een metalen kader, dat een anti-roest behandeling en uiteindelijk ook een zwarte laklaag krijgt. Dit fijne, stalen profiel houdt het glas op zijn plaats en dat glas wordt dan weer vastgezet met een elastische voegpasta of in de moderne stijl met een stalen slaglat. Het is echter deze voegpasta die het raam waterdicht maakt en geen wind doorlaat. Je kan ook zelf kiezen of je enkel of dubbel glas wenst.

Deze stalen ramen zijn ook bijzonder gemakkelijk te plaatsen in de wand van jouw bijgebouw of woning. Je kan ze zowel aan hout als steen vasthechten. Heb je meer hulp nodig met het bevestigen van jouw nieuw raam? Bekijk dan deze handleiding van Timmeren met Timo en je bent snel op weg.


Waar zit het verschil tussen een premium-raam en een budget-raam?

Nu we de opbouw en de eigenschappen van zo’n stalen raam hebben bekeken, kunnen we ook de verschillen tussen een raam van het premium-model en van het budget-model nader gaan bekijken. Het is namelijk net bij de voegpasta dat we drie belangrijke verschillen zien.

Korrelig versus glad
Een eerste verschil kunnen we zien bij de textuur van de voegpasta. Bij de premium-versie gebruikt men de echte, authentieke korrelige opvoegpasta. Dus je ziet als het ware aan het oppervlak een hele fijne korrel verwerkt wat heel mooi past bij de sfeer die het raam uitstraalt. Bij de budget-versie daarentegen zien we eerder een gladde siliconen voeg, zonder korrelige structuur.

Meer glasoppervlak
Ten tweede merken we een verschil bij de hoek waaronder de voegpasta geplaatst is op het glas. Bij de premium-versie probeert men om deze hoek zo scherp mogelijk te maken om dan de pasta op te gaan monteren. De reden daarvoor is om opnieuw het glasoppervlak te maximaliseren en het profiel zo smal mogelijk te houden.

Bij de budget-versie ga je merken dat de hoek waaronder die pasta of siliconenvoeg is geplaatst iets ruimer is. Je krijgt met andere woorden een iets dikkere voeg en dus iets minder glasoppervlak.

vloeiend versus hoekig
Als derde puntje is er een klein verschil in de hoeken van de stalen ramen. Zo merken we dat bij de premium versie de voegpasta heel mooi aansluit op elkaar en een heel scherpe lijn is ingewerkt, waardoor je een veel mooier en chiquer effect verkrijgt. Bij de budget-versie gaan de hoeken meer uitgewerkt worden in een vloeiende beweging, zonder de typische lijn die de diepte van het raam tot uiting laat komen.


Welk raam kunnen we jou dan aanraden?

Of je nu best kiest voor de premium-versie of de budget-versie zal in werkelijkheid meer afhangen van de toepassing en jouw budget. Bij een woning of een luxe bijgebouw, dan raden we je aan om alles in die luxe sfeer te behouden. Dan kies je dus beter voor de premium-versie.
Maar wil je op een eenvoudig bijgebouw een leuk accent gaan brengen? Dan is een budget-raam natuurlijk meer dan voldoende.

Kortom, het grootste verschil tussen een budget-raam en een premium-raam is vooral de textuur en de manier waarop de voegpasta is aangebracht. Zo krijg je een klein verschil in glasoppervlak en op vlak van de algemene afwerking van het raamkozijn.
Is nog niet alles glashelder? Dan ben je zeker welkom in onze showroom waar we de stalen ramen hebben uitgestald. We bespreken dan ook graag met jou welk raam het best past voor jouw project.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving