Nieuwe poort voor je oprit? Bekijk zeker de checklist!

Inleiding

De winter kan letterlijk koud aanvoelen, maar ook figuurlijk. Die ijskoude dagen, die bevroren handen, tenen en oren, die wolkjes warme adem die je in de buitenlucht kan blazen, die donkere ochtenden en avonden met amper daglicht. Dat alles kan je een kil en onveilig gevoel geven. Veilig thuis zitten voor de haard doet wonderen, maar tegelijk zijn de vlammen en die warme choco in je handen ook niet alles. Vaak hoor je dat het kille gevoel van onveiligheid een groot stuk kan worden verholpen met een toegangspoort. Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt en je een goed afgesloten tuin- of villapoort achter je dichttrekt, voel je je meteen heel veilig. Dat geeft een warm gevoel, waardoor je die kille winter heel even vergeet. Om je gevoel van veiligheid zo groot mogelijk te maken, kan je een toegangspoort helemaal hebben zoals jij die wil. Eentje die perfect past bij en aan je huis, tuin of oprijlaan. Om je op weg te helpen, zetten wij even een aantal dingen op een rij waarop je het best let als je een poort bestelt.

Video en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
  1. Welke houtsoort kies je het best?
  2. Let best op het kader, de bekleding, het afdekprofiel, de achterkant, het slotkast en de poortstop.
  3. Voeg extra's toe, zoals verlichting, een cijferpaneel of een grondgrendel.
  4. Voel je helemaal veilig achter je persoonlijke poort!

Het kader van je poort

Een poort bestaat ten eerste uit een kader. Meestal is dat een rechthoek bestaande uit balken, met soms een middenbalk of schuine steker voor extra steun. Dat kader kan je bekleden met hout, bijvoorbeeld met planken of planchetten. Verder hangt een poort meestal aan palen, of soms ook rechtstreeks aan de muur, met behulp van scharnieren. Kort gezegd zijn dat de belangrijkste delen van een poort, waar de meeste mensen op letten. Er zijn echter een heleboel details die invloed hebben op de keuze of afwerking van jouw poort. We delen die details op in zes groepen.

1. Voorzijde

De voorzijde van een poort is de kant die naar buiten gericht is, meestal gaat dat om de straatkant. Daar is het eerste wat te zien is, de planken of planchetten in de houtsoort van jouw keuze. Vaak gaat dat om hardhout, zoals padouk, iroko, afromosia en eik, of zachthout zoals geïmpregneerd grenen. Bovendien heb je de keuze om de houten planchetten verticaal of horizontaal te monteren. Je kan ze eveneens aan elkaar doen aansluiten, of met een tussenafstand bevestigen. Een andere keuze die je moet maken, is of je van de voorzijde het kader zichtbaar wil laten of niet. Je kan met andere woorden de planchetten op het kader monteren, zodat je dat niet meer ziet, of in het kader, zodat het wel zichtbaar is. Die keuze heeft een invloed op hoe de bovenzijde van je poort eruit zal zien.

2. Bovenzijde

Hoe de bovenzijde van je poort eruit ziet, hangt deels af van de voorzijde. Als je de planchetten in het kader gemonteerd hebt, dan zal de bovenste balk van het kader een verstevigende functie hebben. Als je er echter voor kiest om de planchetten van de bekleding op het kader te timmeren, en het kader aan de voorzijde dus niet meer ziet, dan kan het kader die verstevigende functie niet vervullen. In dat geval moet er nog een extra afdekprofiel boven aan het kader gemaakt worden. Zo wordt de bovenkant van de planchetten toch beschermd.

3. Achterzijde

De achterzijde van de poort is meestal de kant die naar je huis of tuin gericht staat. Aan de achterkant zie je het kader en de achterstructuur van de poort, met vaak een middenbalk of schuine steker. Die zorgen voor extra stevigheid van de poort. Als je er niet van houdt dat het kader aan de achterkant zichtbaar is, dan kan je gerust ook de achterzijde bekleden met dezelfde planken als vooraan. Je moet dan alleen vermijden dat de stevigheid van de poort niet in het gedrang komt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er door de bekleding niet genoeg plaats is voor een stevige midden- of schuine balk. Bij de producent van jouw poort vraag je het best altijd eens na of het mogelijk is om de achterkant te bekleden, of niet.

4. Zijkant

Als we het hebben over de zijkant van een poort, dan gaat het meestal over de scharnieren. Wij raden altijd aan om de scharnieren te gebruiken die de producent van de poort voorstelt, ook al vindt niet iedereen dat de mooiste of meest esthetische optie. Zo werken we bij EXZO meestal met L-vormige scharnieren, omdat die de poort goed dragen en de meeste steun geven. Zo kunnen we ook garanderen dat de poort na verloop van tijd niet zal gaan doorhangen.

Waaraan zitten die scharnieren dan bevestigd? Dat is meestal aan palen, natuurlijk. Het is altijd aangeraden dat je stevige poortpalen gebruikt van minimaal 15x15 cm dikte. Als jouw poort breder dan 3 meter is, dan gebruik je zelfs het best palen van 20x20 cm dik. Ze moeten bovendien zeker een meter diep in de grond zitten en eventueel gefixeerd worden met stabilisé of beton. Alleen zo is jouw poort in goede handen, … euh palen.

Als je jouw poort zal monteren tussen twee muren, dan is het echter niet nodig om ook nog eens palen te plaatsen. In dat geval kan je op de stenen of betonnen muur een houten muurlat of L-vormige sluitlat monteren. Daartegen zal je dan de scharnieren van de poort bevestigen.

5. Andere zijkant

De andere zijkant van een poort is dan de kant waar meestal de klink zit. Als het gaat om een dubbele poort, is dat meestal het midden. Voordat je een klink en eventueel een slot plaatst, moet je jezelf de vraag stellen of je jouw poort wil automatiseren, al dan niet op lange of korte termijn. Als je poort automatisch open en dicht gaat, dan is het namelijk helemaal niet nodig om ook nog een klink te hebben. Voor een klink en een slot moet je bovendien gaten frezen in de poort voor het klinkgat en de slotkast. Als je je poort zal automatiseren, geef je beter door aan de producent om die gaten niet te maken.

Wanneer jouw poort dubbel is, is het overigens ook interessant om in het midden van de poort ook een slaglat te monteren. Daartegen kan de ene helft van de poort letterlijk tegen de andere helft dicht ‘slaan’.

6. Onderkant

De onderkant van je poort lijkt misschien op het eerste gezicht niet belangrijk, maar dat is hij wel. Het is namelijk interessant om rekening te houden met zowel een stopblokje als grondgrendels. Als de poort dicht is, zorgt een stopblok of poortstop ervoor dat de poort niet kan overslaan of in de verkeerde richting openwaaien. Grondgrendels zorgen dan weer voor een stevige bevestiging in de grond, als de poort dicht is, maar ook wanneer hij openstaat. De combinatie van de stopblok en de grendels beschermen de poort dus. Zo is hij altijd bestand tegen rukwinden en andere weersomstandigheden.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving