Inleiding

Bij Exzo zijn we "trots op ons werk" en laten dat graag zien aan de buitenwereld. Als een van onze doe-het-zelvers iets moois realiseert met ons hout en onze bouwmaterialen, dan zetten we dat project graag in de kijker. Vandaag gingen we op bezoek in Sint-Gillis-Waas, waar doe-het-zelver Lothar zijn eigen blokhut met overdekt terras bouwde.

Video

Een familieman wenst maar één ding: een plek om gezellig samen te zijn. Lothar liep al sinds hij zijn woning in Sint-Gillis-Waas kocht rond met het idee om er ooit een netjes afgewerkte tuinconstructie te plaatsen. Ben je ook benieuwd om te zien hoe hij zijn idee in de praktijk heeft omgezet? Kijk dan zeker naar de reportage.

Bekijk alle triple blokprofielen Bekijk alle overkappingen Bekijk alle tuinmeubelen

Hoe ben je op het idee gekomen om een blokhut te bouwen in je tuin?

Toen we in 2016 hier in Meerdonk kwamen wonen, wisten we dat we een tuinhuis nodig hadden. Het liefst een met overdekt terras, waar we tijdens de zomer de hele avond in de zon kunnen zitten. Een opbergruimte in combinatie met een plaats om te genieten, dus. Het nuttige aan het aangename koppelen, zoals men zegt!

Ik deed inspiratie op bij een collega van mij, die een gelijkaardig project had uitgevoerd. We zijn daar eens gaan kijken en hebben zelf nagedacht over hoe en wat we wilden bouwen. Vorig jaar, in 2020, zijn we na lang nadenken en voorbereiden dan begonnen met de realisatie.

Alvorens de funderingen te leggen, heb ik een beroep gedaan op een vriend van mij die landmeter is. Hij is de hoogtes en afmetingen komen bepalen. Daarna konden we beginnen met het leggen van de fundering. Daarbij is de planning het belangrijkst. Je moet ervoor zorgen dat je ongeveer klaar bent met de funderingen wanneer het hout van de constructie en de bekleding beschikbaar is of wordt geleverd.

Voor welke materialen heb je gekozen voor het balkwerk en de bekleding?

Het gebinte of balkwerk bestaat uit zes opstaande eiken balken en zeven eiken ring- of randbalken. Eik is erg kwaliteitsvol en duurzaam, én ik vind het er mooi uitzien. Dat was dus voor mij de beste optie voor het gebinte, omdat dat zichtbaar is. Daarnaast gebruikte ik constructiebalken in douglas of lariks voor het kader tussen het gebinte. Douglas is een goedkoper alternatief voor eik, en ik vind het persoonlijk minder mooi dan eik, maar het is wel even duurzaam. Daarom heb ik gekozen voor douglas als constructiehout voor het binnenkader.

Je plaatst dus zo'n constructiebalk onder de randbalken, aan de opstaande balken en op de onderste borduur. Dat is het kader. Daartussen schroef je verticale constructiebalken, in mijn geval elke 40 cm, en bekom je een stevig 'skelet' waar de planken en planchetten van de bekleding op worden geplaatst. Met eik en douglas vormde ik dus een duurzame, mooie én betaalbare constructie.

Wat de bekleding betreft heb ik gekozen voor thermisch hout: planchetten in thermowood en planken in thermo ayous met triple blokprofiel.

Waarom thermisch behandeld hout?

Voor mij is het zeer belangrijk dat ik na het harde werk optimaal kan genieten van mijn realisatie. Ik ben geen man van onderhouden, oliën of beitsen. Ik wilde een houtsoort die stabiel is, een lange levensduur heeft en quasi onderhoudsvrij is. De keuze voor thermisch behandeld hout was dan snel gemaakt.

Je gebruikte twee verschillende thermische behandelde houtsoorten, gewoon thermowood en thermowood ayous. Waarom?

Mijn vriendin kwam eigenlijk met het idee om de gevel te bekleden met fijne latjes. Om dat idee te realiseren, kwamen we al snel uit bij de plankjes met triple blokprofiel om het idee van afzonderlijke fijne latjes na te bootsen zonder al te veel plaatsingswerk. Persoonlijk vonden we het tropische thermo ayous in het triple blokprofiel prachtig qua kleur en uitzicht, dus we waren bereid om wat meer neer te tellen voor de zichtzijde van ons terras en blokhut. Voor de achterkant, het plafond, en de niet-zichtzijde van het gebouw gebruikten we de planchetten in gewoon thermowood, want die hebben een prima prijs-kwaliteit. Die planchetten hadden ook een vierzijdige tand-groefverbinding, zodat ze langs alle kanten perfect in elkaar passen. Dat was heel handig voor het plaatsen, zeker in een plafond, dus dat is een aanrader. Zowel thermowood als thermo ayous vergrijzen ook prachtig na verloop van tijd. Beide zijn ook, zoals ik al zei, onderhoudsvrij.

Heb je cruciale tips voor andere doe-het-zelvers die een bijgebouw willen plaatsen?

De afmetingen van de funderingen zijn zeer belangrijk. Nadat de hoogtes waren bepaald door de landmeter, moesten we ervoor zorgen dat de zes putten voor de betonpoeren op de juiste plaats werden gegraven. De afstand tussen de betonpoeren is namelijk dezelfde als de afmeting van de ring- of randbalken, want die komen horizontaal tussen de opstaande balken. Bovendien is het naast de afstand tussen de poeren natuurlijk ook belangrijk dat die allemaal op dezelfde hoogte staan, anders staat je gebouw scheef, en dat wil je niet, hé. Je moet dus de gegalvaniseerde buis in je fundering van stabilisé of beton vastzetten, en wanneer je daar de poeren of sokkels over schuift, moet je die, opnieuw door middel van stabilisé of beton, allemaal even hoog plaatsen.

Daarna boor je met een klokboor of gatzaag onder in de opstaande balken en plaats je die over de sokkels met de gegalvaniseerde buizen.

Om de materialen vast te zetten aan elkaar raad ik een combinatie van spijkers en schroeven aan. Voor de randbalken bijvoorbeeld zijn schroeven handig, omdat je die er terug uit kan draaien als je een foutje maakt. Dat geldt ook voor de onderste planken van de gevelbekleding. Als die niet waterpas zouden liggen, dan kan je de schroeven nog aanpassen. De rest van de gevelplanken kan je dan weer met een spijkermachine of tacker vastmaken, terwijl je naar boven toe werkt.

Wat het gereedschap betreft raad ik zeker aan om te lenen van vrienden, kennissen en collega's. Je hoeft niet per sé alles zelf aan te kopen. Persoonlijk heb ik een cirkelzaag en reciprozaag vaak nodig gehad, vooral voor het verzagen van de balken. Ook een gatzaag en een vlinderboor waren nuttig voor de gaten in de opstaande balken. Ik denk dat ik zelf een paar honderd euro aan materiaal heb neergeteld, maar dat is nog steeds peanuts in vergelijking met je project laten bouwen door een aannemer.

Hoe ben je bij EXZO terechtgekomen voor je materialen?

Ik heb via het internet verschillende houthandels vergeleken. Bij EXZO merkte ik al gauw een erg overzichtelijke website en duidelijke vermeldingen van de prijzen op. Bij veel andere houthandels in de buurt zie je geen prijzen en moet je meteen een offerte aanvragen. Op jullie website kon ik aan de hand van de prijs per vierkante meter, lopende meter of per stuk zélf de berekeningen doen of materialen vergelijken.

Daarna ben ik eens ter plaatse in jullie showroom en magazijn komen kijken naar de materialen en opties en werd ik vlot verder geadviseerd via e-mail en per telefoon. Ik ben na bestelling de betonpoeren voor de fundering zelf komen halen, en het hout voor de constructie is nadien bij mij thuis geleverd, want dat kon ik als particulier niet vervoeren. Achteraf bekeken is alles verlopen zoals afgesproken, zowel de hoeveelheden als de levertermijnen. Ik geef jullie minstens een dikke 8 op 10 voor goede service en samenwerking!

Tot slot: kan een doe-het-zelver alles alleen doen?

Je kan veel alleen doen, maar er zijn zeker een aantal dingen waar je hulp voor nodig hebt. De eiken ringbalken van het gebinte bijvoorbeeld, die kan je onmogelijk alleen de lucht in krijgen. Ik heb dus soms wel hulp gekregen van vrienden en kennissen, die me trouwens ook gereedschap konden uitlenen, omdat ik niet alles zelf heb. De meeste hulp heb ik echter gekregen van mijn ouders. Zij zijn beide 50-plussers, maar dat lukt prima, hoor. Dacht je dat er op doe-het-zelven een leeftijd stond? Dan heb je het mis!

Lothar
Doe-het-zelven is niet zo moeilijk, je moet gewoon durven het zelf te doen!
8.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving