Inleiding

Een tuin, dat is echt de plek om te ontspannen je te laten verwennen. En waar kan je beter in ontspannen dan in een hottub, een sauna of een lounge aan de vijver? Vandaag tonen Ewoud en Jeff al hun zelfgemaakte creaties. Ze nodigden ons uit in hun tuin en gaven graag meer uitleg over alle projecten: de tuinwand, de saunabarrel, de hottub, het terras en de vijver. Afsluiten doen we zoals altijd met een glaasje bubbels, gezondheid!

Video

Deze keer trokken Jeff en Maarten naar Buggenhout om de fantastische wellness tuin van Ewoud en Jeff te aanschouwen! Zij hebben hun oude tuin volledig omgebouwd tot een tuin vol ontspanning, met een saunabarrel, een hottub, een nieuwe tuinwand, een vijver, een terras en zo veel meer! Leun achterover en geniet van deze ontspannende en verzorgende reportage bij Ewoud en Jeff!

Bekijk alle saunabarrels Bekijk alle houten tuinwanden Bekijk alle bamboe terrasplanken

Wie zijn Ewoud en Jeff?

Laten we jullie voorstellen aan onze klussers van vandaag: Ewoud en Jeff, een hecht koppel uit Buggenhout. Ewoud is 25 jaar en werkt bij Engie Electrabel. Daar is hij verantwoordelijk voor de exploitatie van warmtekracht, vooral in de haven van Antwerpen. In zijn vrije tijd klust hij wel eens graag, maar soms vind je hem ook op de mountainbike of op het volleybalveld.

Zijn vriend Jeff is 22 jaar en werkt bij Howden Maintenance Partners, waar hij instaat voor het onderhoud en de vlotte werking van alle ronddraaiende machines. Ook Jeff heeft een aantal hobby’s: hij is een grotduiker en werkt ook al eens graag aan de techniek bij hem thuis.

Wat begon als een oude, verloederde tuin

De tuin had al wat leven gezien voor Ewoud en Jeff er hun creativiteit op loslieten. Als eerste stond er een houten speeltoren met wel drie verdiepingen, voor een totale hoogte van ongeveer acht meter! Deze speeltoren had echter al vele speeluurtjes meegemaakt en was dus in zeer slechte staat en volledig instabiel. Naar de speeltoren toe liep een groot pad uit kiezelsteentjes, meer specifiek dolomiet. “Dus heel veel steentjes”, lacht Ewoud.

Er stonden ook al twee andere tuinafsluitingen, maar deze waren net zoals de speetoren in slechte staat en volledig overgroeid met klimop. Ewoud vertelde nog dat die klimop bijzonder moeilijk te verwijderen was. Ook achteraan de tuin was alles wat verwilderd met grote bamboestruiken.

Wat doen Ewoud en Jeff vooral in de tuin?

Voor het koppel is de tuin erg belangrijk. Soms zitten ze samen in de vijver, maar hun favoriete plekje is natuurlijk de hottub en de sauna, waar ze gezellig iets kunnen drinken. Ze koken ook wel eens graag op de barbecue. Een barbecuefeestje vindt bij hen regelmatig plaats, zowel in de zomer als in de andere seizoenen. Naast die op hout, heeft Jeff ook een Green Egg waar hij al eens graag op grilt. Toch heeft Ewoud ook graag eens wat eten van een hout gestookte barbecue.

En een moestuin!

Ze hebben nu ook een moestuin achteraan, maar dat is meer Jeff zijn bezigheid. Jeff vertelde enthousiast verder hoe de moestuin tot stand kwam. De vierkante meterbakken stonden er al, maar waren overgroeid met onkruid. Toen de tuinafsluiting al grotendeels af was, begonnen ze met het omploeteren van de grond met behulp van een gehuurde graafmachine. Dan hebben ze ook besloten om de bakken wel op dezelfde plaats terug te zetten als voorheen, maar dan wel nieuwe grond en beter onderhouden. En dat is een groot succes! Op dit moment kweken ze er bonen, erwten, verschillende soorten wortelen, bieten en drie soorten tomaten.

Een tuinwand in wildverband

Een van de projecten van Ewoud en Jeff was een nieuwe tuinwand aan weerszijden van de tuin. Nadat ze de klimop en de oude tuinwand hadden weggehaald, plaatsten ze een nieuwe afsluiting met verticale latjes in wildverband. “De tuinwand hebben we vooral geplaatst voor de privacy”, vertelt Ewoud. In de tuin staat natuurlijk een hottub en een sauna en dan is het toch wel leuker om een beetje afgescheiden te zitten. Je wilt op dat moment natuurlijk geen inkijk van de buren! De kat durft wel al eens de tuinwand op klimmen, maar dat vinden ze niet zo erg.

De bovenkant van de tuinwand start wel hoog bij de woning, maar gaat lager naar de achterkant van de tuin toe. Op die manier kunnen ze genieten van optimale privacy vooraan, maar behouden ze het prachtige uitzicht naar de open weide achteraan.

Waarom in wildverband?

Ewoud had expres gekozen om de latjes in wildverband te plaatsen. Hij vindt dat namelijk mooier qua stijl en ook iets speelser. Ook wat betreft verzaagd verlies aan het einde van je project heeft het veel voordelen. Als je telkens de latten in een specifieke lengte moet verzagen, dan heb je veel meer verzaagd verlies. Bij wildverband heb je dat probleem niet en kan je reststukjes wel nog verwerken in de volgende rij. 

In de schijnwerpers!

De tuinwand is ook voorzien van verlichting, zodat je ’s avonds nog kan genieten van de prachtige tuinwand. Jeff heeft die zelf geïnstalleerd, want hij heeft veel kennis over elektriciteit en kon die gemakkelijk zelf aanleggen.

De ronde saunabarrel

De tuin van Ewoud en Jeff is niet voor niets een wellness tuin, want er staat een echte hottub en sauna in! Het viel ons op dat de saunabarrel een ronde vorm heeft. Ewoud lichtte dit even toe: “Dat hebben we gekozen, omdat dat veel beter past in een tuin en we vinden dat mooier. Maar dat is een kwestie van stijl natuurlijk. Anders ziet het er een beetje uit als een tuinhuis.”

Jeff verkiest ook een sauna en hottub dat je met hout opstookt. In het geval van de hottub bijvoorbeeld, moet je er op tijd aan beginnen, anders heb je koud water. Je hebt het allemaal zelf in de hand en dat vinden ze iets leuker in vergelijking met een thermostaat die je met een druk op de knop aanzet. 

Het bamboe terras in plaats van steentjes

Het wellness gedeelte is ook omgeven met terrasplanken, meer specifiek uit bamboe. Die bestaan uit samengeperste bamboestrengen die nog eens thermisch behandeld zijn. Als basis gebruikten ze gelaagde hardhouten balken en ook nog eens een eigenlijke fundering uit betonbalken die ze zelf ter plekken hebben gegoten. De beplanking is nagenoeg onzichtbaar bevestigd met behulp van clips aan de zijkant van de planken.

De rand van het terras is volledig afgewerkt met cortenstaal. Deze metalen platen hebben op het einde een hoek van 90° die je over het terras passen. Op die manier kan je onvolmaaktheden van je zaagsneden wegsteken en de zijkant mooi afwerken. Er is zelfs nog een extra voordeel: als je die platen goed in de grond steekt, dan heb je meteen iets waar het gras tegen kan groeien en niet verder kan gaan onder het terras. 

Een vijver vol leven

Ook de vijver is een speciale plek voor Ewoud en Jeff. Zo hebben ze er een klein terrasje aan gebouwd met planten, wat loungezetels en de barbecue op hout. Soms durven ze er ook zelf eens in zwemmen. Ook de vijver zit vol leven: vooral veel zwarte vissen wat goudvissen. De zwarte vissen verstoppen zich wel nog goed, waardoor je ze vaak niet ziet. Sinds kort zit er ook zelfs een kikker in. Als de beek achter de tuin droog staat, dan komt die in de vijver leven en dat horen Ewoud en Jeff ’s avonds en ’s nachts soms wel. 

De projecten in de toekomst

Het achterste gedeelte van de tuin is nu wel klaar, dus willen ze meer naar de voorkant van de tuin werken. Daar moeten ze het gras nog bamboevrij maken, wat toch wel een moeilijke klus zal zijn. Bamboe is een erg hardnekkige plant en dus geen makkie om spoorloos weg te halen. Daarnaast willen ze ook een nieuw tuinhuis zetten en daarna is alles hopelijk klaar.

Hun ervaring met EXZO

Net zoals vele klussers, zijn ook Ewoud en Jeff op EXZO uitgekomen via het internet door wat op Google rond te surfen. Toen ze de website open deden, hadden ze al meteen wel een goed gevoel. Toen hebben ze vrij snel eens contact gelegd en gevraagd of ze de showroom eens mochten komen bezoeken. Vooral de showroom vinden ze heel positief, want veel online bedrijven hebben geen showroom. Als je dan iets koopt, weet je eigenlijk niet wat je exact bestelt. Ewoud en Jeff vinden het dan ook wel belangrijk om eens te gaan kijken in de showroom, waar ze uiteindelijk voor de huidige tuinwand hebben gekozen. Jeff vulde ook nog aan: “Ik denk dat we de dag zelf nog een beslissing hadden genomen van materiaal en stappenplan.”

De eerste keer dat ze hun materiaal bestelden, was net voor het kerstverlof, wanneer EXZO ook een weekje gesloten zou zijn. Hierdoor zou de levering ietsje later plaatsvinden. Daarom vroegen ze of EXZO de materialen toch iets vroeger kon leveren. Het koppel had namelijk ook net een weekje verlof en ze wouden zelf ook wat verder werken aan hun tuinafsluiting. En wonder boven wonder, twee dagen later al stond hun bestelling voor hun deur, een paar weken vroeger dan gepland! Daar waren ze heel gelukkig mee!

Ewoud en Jeff zouden EXZO toch wel een 9 op tien geven! Er zijn weinig minpunten, dus dan is een 9 wel op zijn plaats.

Ewoud en Jeff
We bestelden ons materiaal en na twee dagen was het al geleverd! Zo konden we weken vroeger beginnen aan onze tuinwand!
9.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving