Inleiding

Jouw tuin is ook voor honden de perfecte plek om zich uit te leven. Verschillende geuren opzoeken? Op banken klimmen? Lekker rollen in het gras? Een hond kan zo veel plezier beleven in een grote, natuurlijke tuin. Lenie uit Aalter richtte daarom ‘Calphanis’ op, een grote speelweide met verschillende speeltoestellen speciaal voor honden. Lenie en haar man Francis vertellen alles over hun hondentuin en waarom een tuin zo belangrijk is voor jouw trouwe viervoeter. 

Video

Woef! Vandaag stellen we jullie voor aan Calpahnis, een grote hondentuin in Aalter. Dit is echt een plek waar iedere hond zich kan uitleven, met of zonder vriendjes. Van speeluurtjes, ontmoeting tussen twee honden en zelfs echte Pawty's!

In deze reportage geeft uitbaatster Lenie een aantal tips om jouw tuin om te toveren tot een snuffelparadijs! Haar man Francis legt uit hoe hij de vele speeltoestellen heeft gemaakt.

Bekijk alle robinia geschuurde palen Bekijk alle robinia constructieplanken Bekijk de pakketten zwarte tennisdraad

Wat is Calphanis?

Calphanis is een hondentuin in Aalter, uitgebaat door Lenie Martens. Na acht jaar dienst bij de politie besloot ze haar passie te volgen en richtte ze een grote, prachtige hondentuin op. Dit is niet alleen een privé hondentuin, maar Lenie laat ook honden van andere baasjes uit en is dierenoppas aan huis. Francis Verleyen is de man van Lenie en neemt alle klusjes voor zich. Hij probeert haar zo veel mogelijk te helpen waar hij kan, naast zijn job als directeur bij de Oost-Vlaamse brandweerschool.

Een van de grootste troeven van Calphanis is wel de enorme hondentuin. Het is een grote weide, afgebakend in verschillende oppervlakten met een zwarte metalen tennisdraad. In elke tuin staan er verschillende speeltoestellen uit hout of steen, zoals een schuilhok, loopbruggen, gangetjes uit wilgentakken en zelfs een leuk hondenzwembad. Baasjes van honden kunnen een stuk tuin reserveren via de website. Op dat moment is de gekozen tuin even volledig voor hun hond, zonder dat vreemde honden erbij kunnen, maar soms kunnen wel vriendjes komen meespelen.

Het doel is om de hond een plekje voor zichzelf te geven om te snuffelen, spelen en soms trainen. Lenie ziet vaak baasjes wekelijks terugkomen om hun honden te trainen op neutraal terrein. Er zijn ook mensen die een nieuw samengesteld gezin vormen en elk een hond hebben. Dan is het belangrijk om op neutraal terrein de twee honden te laten kennismaken met elkaar. 

Van fotoshoots tot Pawty’s

Soms worden er ook evenementen georganiseerd in de hondentuin. Recent vond er bijvoorbeeld een echte fotoshoot plaats. Een fotograaf nam contact op met Lenie die heel graag een fotoreportage wou maken in de hondentuin. Baasjes konden dan reserveren op de website van Calphanis om een tijdsslot te boeken, zodat hun hond even fotomodel werd. Die dag brachten ze dan de trouwe viervoeters mee en werden ze door de fotograaf op de gevoelige plaat vastgelegd.

Regelmatig worden er ook Pawty’s georganiseerd, ofwel feestjes voor honden. Een verjaardag, reünie, proclamatie van de hondenschool of enig ander belangrijk moment te vieren? Dan kan je een feestje bouwen in deze privé hondentuin. Er is zelfs speciale taart verkrijgbaar voor de honden met heerlijke (en veilige) ingrediënten. “Dat gebeurt wel dikwijls eens”, zegt Lenie trots. 

Wat is de beste tuin voor honden?

“Een hondentuin is simpelweg een tuin waar een hond aanwezig is”, legt Lenie uit. Eigenlijk moet er voor een hond niet veel aanwezig zijn om plezier te hebben, omdat er van nature al veel geuren aanwezig zijn. Je kan wel verschillende stappen ondernemen om je tuin een extra meerwaarde te geven voor je trouwe vriend. Lenie geeft even haar beste tips.

Zorg ten eerste voor toestellen waar de honden op kunnen klimmen of zitten. Bij Calphanis staan bijvoorbeeld een aantal platformen op hoogte en toestellen in de vorm van een driehoek waar de honden kunnen opklimmen. Dat is altijd een groot succes!

Veel snuffelmogelijkheden zijn ook belangrijk, waar de hond zijn neus naar hartenlust kan gebruiken. Denk maar aan boompjes, bloemen en ook kruiden met verschillende geuren. Zeker eetbare kruiden voor honden zijn erg leuk, zoals peterselie, munt, koriander, basilicum en zo veel meer.

Lenie stelde ook een zandbak voor als leuke extra. Een van de basisbehoeften van honden is om te graven en dat is ook exact waar die klauwen voor dienen. Als je teruggaat naar de natuur en de roede is een hond wel een dier dat dagelijks graaft. Daardoor treffen veel baasjes putten aan in de tuin en dat vinden ze niet aangenaam. Een oplossing daarvoor is om dus graafmogelijkheden aan te bieden in de tuin, zoals in de vorm van een zandbak.

Op zich heeft een basistuin dus niet veel nodig, zolang je een hond maar laat snuffelen en zijn ding kan laten doen.

Is een tuin belangrijk voor een hond?

Lenie geeft aan dat een tuin toch wel belangrijk is voor een hond. Hij kan zeker overleven op een appartement, maar af en toe een bezoek aan Calphanis is dan wel de beste oplossing. Een hond heeft een natuurlijke omgeving nodig, om te bewegen en om geuren op te sporen. Een hond kan namelijk veel verschillende geuren onderscheiden van elkaar en hij zet dat talent maar al te graag in.

Dus het is echt wel belangrijk dat een hond zijn neus mag volgen, ook tijdens wandelingen. Lenie ziet vaak baasjes op pad met hun hond en van zodra de hond stopt om even te snuffelen, trekken de baasjes al snel aan de leiband om verder te lopen. Ze waren slechts een kort wandelingetje van plan en hebben geen tijd om enkele minuten stil te staan bij elk bosje. Dan is de hond geïrriteerd bij thuiskomst, omdat die niet volwaardig kon snuffelen. De beste oplossing is om een bezoek te brengen aan de hondentuin en ze volledig los te laten om naar hartenlust hun neus te gebruiken.

Welk hout gebruik je voor hondenspeeltuigen?

In de hondentuin van Calphanis staan heel wat speeltuigen uit hout gemaakt door Francis, de man van Lenie. Francis koos voor spintvrij geschuurd robinia hout, een Europees hardhout. “We moesten een houtsoort hebben die zeer lang mee gaat en die eigenlijk wel robuust was”, legt hij verder uit. Deze houtsoort is zeker veilig voor honden, maar ook de kinderen die vaak komen meespelen met de hond, mochten zich geen pijn doen aan de speeltoestellen. Met de gladgeschuurde palen en planken creëerde Francis zo verschillende speeltoestellen verspreid over de hele tuin.

Maar hoe begin je aan zulke projecten? Lenie en Francis zochten even wat inspiratie en concepten voor speeltoestellen online, maar vonden vooral modellen uit metaal of plastic. Die ideeën hebben ze omgezet naar een houten uitvoering en een scherts gemaakt. Ten slotte bouwden ze alle toestellen zelf uit robinia hout. 

Een zwembad voor honden

Op de hondenweide staat ook een prachtig zwembad: een ronde, metalen ton met een houten terrasje rond. De basis bestaat uit een metalen ton: een zware metaalconstructie dat ze in het buitenland lieten maken. Daarrond bouwden ze een houten constructie met planken uit robinia. Francis koos opnieuw deze houtsoort voor een mooie samenhang met de andere houten speeltoestellen op de weide. Om het water af te dekken en te beschermen tegen vuil, heeft dit bad een deksel uit bijpassende planken dat over het geheel draait.

Het zwembad is voorzien van een ingebouwde filter. Dat is erg belangrijk, omdat er vaak haar en zand in het water terecht komt als de honden in en uit het bad springen. Dankzij de filter blijft het water proper en kan elke hond ervan genieten. Het zit onder de terrasplanken in de constructie vastgezet. Via een luik kunnen ze erbij om die gemakkelijk te verversen, wat ze toch zeker eens per week doen.

Francis maakt ook gebruik van enkel natuurlijke producten om het water klaar te houden, zoals gerstestro extract. Chloor wilt hij juist niet gebruiken, want honden kunnen wel eens negatief reageren op soortgelijke chemische middelen. 

Een plek om te schuilen of af te koelen

Op het terrein staat ook een houten schuilhok, bekleed met horizontale schaaldelen aan de gevel. “Een schuilhok is belangrijk voor honden, want niet iedereen houdt van de regen,” legt Lenie uit. Wanneer de hond op bezoek komt om te snuffelen en er valt een bui, dan kunnen zowel het baasje als de hond droog zitten. Maar ook op zonnige dagen biedt een schuilhokje voordelen, want het creëert een schaduwplek voor verkoeling. Op termijn is het wel de bedoeling dat de beplanting in de tuin voor heel wat schaduwplekken zal zorgen, maar voorlopig is die zodanig klein dat een schuilhok de beste oplossing is.

We waren erg onder de indruk toen Lenie en Francis met trots vertelden dat ze het schuilhok volledig zelf hadden bedacht en gebouwd. Ze zochten wel inspiratie bij reeds bestaande modellen voor paarden, maar met wat ervaring hebben ze alles zelf gepland, berekend en gebouwd. De basis bestaat uit rechte balken en kepers, waar ze vervolgens de ruwe, houten schaaldelen op hebben vastgetimmerd. Het schuine dak bestaat uit metalen golfplaten en er is een brede ingang zonder deur zodat iedereen vlot binnen en buiten kan.

Hoe heeft EXZO geholpen in deze hondentuin?

Lenie en Francis wonen eigenlijk in de buurt van EXZO en zijn zo al een aantal keer voorbij gereden. Uiteindelijk stopten ze even uit nieuwsgierigheid en hebben ze onze toonzaal bezocht. Niet veel later stapten ze buiten met een plan en alle materialen die ze zochten voor hun gewenste projecten in de hondentuin.

“Ik zou EXZO een 9 op 10 geven, omdat er altijd ruimte is voor verbetering”, zegt Francis. Hij vindt de combinatie van de toonzaal, waar hij gerichte en behulpzaam advies kreeg, en de mogelijkheid om alles thuis online te bekijken en nalezen, erg comfortabel werken. Na alle advies in de showroom, konden Francis en Lenie rustig alles nalezen op de webshop en de prijzen vergelijken, wat erg handig uitkwam. 

De toekomst voor de hondentuin

De hondentuin van Calphanis zal zeker nog groeien in de komende tijd, want Lenie heeft nog verschillende plannen. Zo willen ze bepaalde speeltoestellen verbeteren door ze te veranderen of uit te breiden en meer plantjes over de hele tuin. Daarnaast heeft ze het idee om een klein stukje tuin om te bouwen tot een soort speeltuin. Een Efteling voor honden, als het ware. Daar zal van alles te ontdekken zijn, zoals gezelschapspellen, een blotevoetenpad, een grote zoekmuur en zo veel meer. Ook die zullen allemaal worden gemaakt uit natuurlijke materialen, dus Francis heeft zeker nog wat werk! 

Conclusie

Lenie is zeker trots op haar onderneming en de hondentuin. Ze creëerde echt een plek waar iedereen zijn trouwe viervoeter veilig kan spelen en verschillende gelegenheden kan vieren. Het is voor een hond echt belangrijk dat ze zich kunnen uitleven in een natuurlijke omgeving, waar ze naar hartenlust geuren kunnen opsporen. Francis werkte graag met spintvrije geschuurde robinia voor de speeltoestellen, dus dit is zeker het perfecte materiaal voor speeltoestellen in je eigen tuin. Hoe dan ook heeft de ideale tuin voor honden niet veel nodig, maar het kan een groot verschil maken voor het welzijn van je huisdier.

Lenie en Francis
De combinatie tussen een toonzaal en de digitale webshop maakt het werken erg comfortabel!
9.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving