Inleiding

De zomer van 2022 was zo heet en droog, dat iedereen wel nood had aan een plekje schaduw. Ook Valerie uit Nevele heeft vooral veel zon in de tuin tijdens dit warme seizoen. Gelukkig kan ze nu de verkoeling opzoeken onder haar nieuwe constructie uit spintvrije geschuurde palen. Ze liet zich inspireren op het model boven de toonbank in onze showroom. Hiermee wilde ze vooral een constructie die gezelligheid uitstraalt, waar ze bij zwoele zomeravonden kan genieten van een glaasje rosé. Valerie vertelde ons wat meer over haar verfrissend project.

Video

Vandaag stellen we jullie voor aan Valerie, een goedlachse mama van twee kindjes uit Nevele. Zij heeft een prachtig hoekje gecreëerd in haar tuin met spintvrije geschuurde robinia-palen. Na het zien van onze toonbank in de EXZO-showroom, wilde ze ook zo’n overkapping in haar eigen tuin. Ze droomde van een gezellig plekje waar ze de schaduw kan opzoeken tijdens hete zomerdagen of lekker te ontspannen met een glaasje rosé. Het is ook ideaal voor familiefeestjes of etentjes met vrienden. Wij zijn bijzonder trots op jouw project, Valerie!

Bekijk hier alle robinia spintvij geschuurde palen Bekijk hier alle tafelbladen

Wie is de doe-het-zelver?

Valerie is 32 jaar oud en woont samen met haar twee jonge kindjes en twee prachtige honden in Nevele. Haar kleine spruiten zijn nog maar een en twee jaar oud, dus dit kan soms vrij vermoeiend zijn voor haar. Daarom is de tuin een ideale plek om even te ontspannen en tijd te nemen voor haarzelf. In haar dagelijkse leven is ze leerkracht in het onderwijs, dus ze heeft tijdens de hele zomervakantie van het zonnetje kunnen genieten en van haar spiksplinternieuwe constructie.

Waarom een terrasoverkapping met robinia palen plaatsen?

Valerie wou een gezellig plekje in haar tuin om te ontspannen en te genieten van de verkoeling. Daarvoor was een terrasoverkapping met robinia palen ideaal! Maar het was eigenlijk niet Valerie die op het idee kwam, maar haar papa. Hij bezocht eens onze showroom en zag daar onze prachtige toonbank staan. Die is voorzien van een open overkapping met spintvrij geschuurde robinia-palen. Hij stond te poppelen om Valerie te vertellen over dit geweldig idee en hij zei dat dit echt iets zou zijn voor haar gezin. Dezelfde dag reed Valerie nog naar Aalter om deze toonbank te gaan bekijken. Ze trok veel foto’s en kreeg een hoop informatie van het personeel in de showroom.

De voorbije jaren focuste Valerie haar vooral op de bouw en afwerking van haar woning zelf. Toen al het werk in het huis echter af was, kon ze haar focus eindelijk leggen op de tuin. Op dat moment was die nog een beetje kaal. Op de plek waar de constructie nu staat, lag oorspronkelijk een grote hoop aarde met heel veel onkruid, dat nog hoger groeide dan Valerie zelf! Ze wist dat ze dit zeker moest aanpakken.

Maar wat zou Valerie daar plaatsen? Een buitenkeuken? Een poolhouse? Sfeervol, gezellig en leuk waren drie belangrijke criteria voor haar project. Ze wilde ook iets tijdloos, dat ze niet volgend jaar of binnen twee jaar spijt zouden hebben van het project. De open overkapping is de perfecte oplossing. Het is een erg veelzijdige constructie: ze kan het op verschillende manier aankleden met lampjes, tuinbanken en ligstoelen of met doeken in diverse kleuren. Dat maakt het ook allemaal heel leuk en spannend en zo kan ze nog meer dan tien jaar genieten van haar prachtige project.

Een van de redenen waarom ze twijfelde aan een buitenkeuken (of een andere overkapping of tuinhuis) was het dure prijskaartje. De constructie die ze nu hebben gebouwd was niet alleen veel goedkoper dan hun vorige ideeën, maar ze vinden het ook veel mooier dan ze ooit gedacht hadden. Het was bovendien veel sneller klaar dan gepland.


Hoe hebben ze het project uitgedacht?

Op basis van hun getrokken foto’s en de inlichtingen van onze experts, hebben ze thuis de website eens bekeken en het project uitgedacht. Zo tekende Valerie de constructie even uit op de achterkant van een enveloppe of een ander kladpapiertje. Met een aantal potloodlijntjes konden ze schetsen wat ze graag wouden. Het personeel in de showroom heeft ook wat geholpen met de keuze van de nodige lengtes en diktes van de balken. Zo moesten de balken op de hoeken dik genoeg zijn om de constructie te dragen, maar de balken in het midden mochten iets dunner zijn. Via de website konden ze alle materialen netjes terugvinden met de exacte prijzen. Dat vindt Valerie in het bijzonder handig. In samenwerking met onze uitleg en de website hebben ze het project goed kunnen plannen, tot ze hadden beslist wat ze wouden en hoe ze het zouden aanpakken.

Hoe begin je aan zo’n constructie?

Van zodra ze al het materiaal hadden gekregen, konden ze van start gaan met hun project. Valerie wist wel dat ze deze constructie niet helemaal alleen aankon, dus nodigde ze wat vrienden en familie uit om het klusje te klaren. Ze zijn begonnen door de vier palen op de hoeken te plaatsen. Omdat die gemaakt zijn van duurzame robinia, mochten die gewoon in de aarde of de chape staan. Ze groef putten waar de palen zouden moeten komen en hield elke paal eerst manueel vast, om dan met een klein balkje tijdelijk stabiel te zetten. Zo konden ze verzekeren dan de palen mooi loodrecht staan. Vervolgens goten ze een zakje snelbeton in de put met per paal. Op die manier stonden ze stevig in de grond. Daarna hebben ze een ondervloer gegoten, voor een mooie en effen basis. En daarmee was de beginconstructie af.

Daarna was het tijd voor de horizontale liggers. “Die dwarsbalken zien er misschien heel licht uit, maar ze zijn gigantisch zwaar.” vertelt Valerie. Maar ze zijn wel draagbaar om met twee of drie in de lucht te houden. Met de hulp van een aantal ladders, konden ze de balken omhoog duwen en zo kon iemand anders op een derde ladder de balken bevestigen met schroeven. Voor het bevestigingsmateriaal zijn ze wel nog even naar een doe-het-zelfzaak geweest om zeker te zijn dat hun schroeven stevig genoeg waren om de zware constructie te dragen. Vooraleer ze de balken omhoog tilden, moesten ze deze schroeven ook eerst een stukje in de paal schroeven. Anders zou de boor tilt slaan door de hardheid van robinia als houtsoort.

Volgens Valerie heeft het eigenlijk niet zo lang geduurd om het project te realiseren. Als al het nodige materiaal en gereedschap klaarligt en als je goed weet welk doel je voor ogen hebt, duurt het hele proces niet zo lang.

Ze droomde eigenlijk van een volledig overdekt terras, maar ze geeft zelf toe dat het nog niet volledig overdekt is. Nu heeft ze al wat lampjes opgehangen aan het dak en een massieve houten tafel en tuinstoelen onder het afdak. Ook de klimplanten rond de constructie zullen over de jaren heen nog mooi bloeien, wat een fleurige en prachtige toets zal geven aan de hele zithoek. In de toekomst wilt ze zelf nog een zeil toevoegen of de constructie verder aankleden met meer tierlantijntjes.


Wat is haar ervaring met EXZO?

Valerie passeerde al regelmatig voorbij EXZO in het industriepark van Aalter. Toen zag ze buiten verschillende producten liggen die haar wel stijlvol leken. Jaren geleden had ze al eens gekeken op de website en al een omheining met paaltjes uit kastanje met een bijpassend hekje gekocht. Ze kende ons dus toch al een tijdje.

Ze benadrukt dat EXZO prijs-kwaliteitsgewijs toch een van de goedkopere is, zeker in vergelijking met andere doe-het-zelfzaken en houthandelaren. En ze vond het dus bijzonder handig dat ze de correcte prijzen online kon raadplegen. Een ander voordeel voor Valerie, is dat het bedrijf heel dicht in de buurt is gelokaliseerd. Zo konden ze gewoon om hun materiaal rijden en moesten ze zich niet druk maken om een levering of bijkomende transportkosten.

Toen Valerie op een zaterdagvoormiddag langs kwamen in de showroom om de overkapping boven de toonbank te bekijken, was het vrij druk. Ze was echter blij om te zien dat er echt tijd werd gemaakt om voldoende uitleg te geven, alles op te schrijven wat ze nodig hadden, wat inbegrepen was en zo verder. Dan konden ze thuis nog op hun gemak naar de website gaan en het project zelf eens uittekenen. Natuurlijk waren ze ook daarna nog altijd welkom in onze showroom om verder advies en inlichtingen te vragen. Valerie vindt dus dat ze zeker persoonlijk en goed zijn geholpen, ook al was het op een heel druk moment dat ze er waren.


Een terugblik en wat wordt het volgende project?

Valerie is heel trots op het project dat ze heeft gerealiseerd. Het is een erg gezellig hoekje waar zij en haar twee kinderen nog vele zomers van zullen genieten. Het heeft wel nog een beetje verdere aankleding nodig en de klimplanten en klimop moeten nog groeien en bloemetjes krijgen. Dan zal het zeker een zalig hoekje zijn! De bouw van het hele project was een ongelooflijke prestatie waar zij trots op is en ook wij blij zijn dat we er deel van mochten uitmaken.

Voorlopig heeft Valerie geen klusjes meer op de planning staan. “Ik denk gewoon ervan genieten, als dat ook een project mag zijn?” Lacht Valerie. Dan is dat zeker haar volgend project.

Valérie
Ik geef EXZO een dikke 10 op 10. Ik heb er alleen maar positieve ervaringen mee, dus dan is een hoge score wel op zijn plaats.
10.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving