Inleiding

Daar komt het nieuws van de dokter, als een donderslag bij heldere hemel. Kanker. Waar kan je dan nog terecht? Is er een plek, weg van al het piekeren en de verplegers, waar patiënten even hun zorgen kunnen loslaten en de steun krijgen die ze verdienen? Dat kan bij inloophuis ‘Huyse Nestelt’ in Eeklo. Daar bevindt zich nu een tuin met een helende werking voor alle mensen met een kankerverhaal. In deze reportage stellen we jullie voor aan vier mensen: Kathleen (een van de oprichters), Norma en Peggy (twee gasten in de tuin) en Peter (de man die de tuin heeft helpen vormgeven). Zij vertellen welke grote invloed een tuin heeft op het genezings- en verwerkingsproces voor kankerpatiënten.

Video

Voor deze reportage gingen Jeff en Maarten langs bij Huyse Nestelt, uitgebaat door Joke en Kathleen. Zij hebben een inloophuis opgericht speciaal voor mensen die met kanker te maken hebben. Sinds kort kregen ze een prachtige tuin om ook gasten te kunnen ontvangen en dankzij doe-het-zelver Peter staat daar nu een schommel en een prachtige tribune. Wij spraken met Kathleen en Peter, alsook met Norma en Peggy, twee gasten in de tuin. Ontdek wat voor een helend effect een tuin kan hebben!

Bekijk alle robinia palen Bekijk alle robinia planken

Wat is Huyse Nestelt?

Huyse Nestelt is eigenlijk een speciaal inloophuis in Eeklo, opgericht door hartsvriendinnen Kathleen en Joke. Het huis is een plek waar mensen met een kankerverhaal terecht kunnen en psychosociale begeleiding kunnen krijgen. Dat zijn dus patiënten die net de diagnose van kanker hebben gekregen, mensen die ervan zijn genezen, of nabestaanden die een dierbare hebben verloren. Bij Huyse Nestelt spreken ze echter niet van patiënten, maar eerder van gasten. De naam ‘Huyse Nestelt’ heeft eigenlijk een dubbele betekenis: het is een veilig nestje voor mensen met kanker, maar ‘Nestelt’ staat voor ‘Nazorg En Steun TELT’.

Joke en Kathleen bieden creatieve workshops aan (met klei, verf of papier), maar ook kookworkshops of praatuurtjes tussen nabestaanden of mensen die met de ziekte leven. Ze bieden zelfs massages aan en een speelkamer waar de kinderen even spelen terwijl de ouders kunnen ontspannen.

Twee grote tuinliefhebbers: Norma en Peggy

Dartelend door de prachtige tuin, hebben we ook twee gasten ontmoet: Norma en Peggy. Meteen was duidelijk hoeveel liefde en steun ze bij elkaar kunnen vinden, wat ook wel de missie is van Huyse Nestelt. Norma is een gezellige, gepensioneerde dame en zij verloor haar man vier jaar geleden aan asbestkanker na een strijd van 2,5 jaar. Ook wij moesten een traantje wegpinken toen ze vertelde over hoe ze haar lieve man uiteindelijk moest afgeven. Maar ze bezoekt de tuin regelmatig, waar ze rust en genezing vindt voor haar verlies.

Peggy voert verschillende taken uit als vrijwilliger in Huyse Nestelt. Ze is er ook regelmatig, aangezien ze vlakbij het inloophuis en de tuin woont. Ze was op zoek naar een doel voor haarzelf, naar een plek waar ze kan groeien als individu. En dat gevoel krijgt ze dus van haar vrijwilligerswerk bij Huyse Nestelt. Er echt zijn voor de gasten van het huis, dat vindt ze een nobel initiatief! Toekomen in het inloophuis, dat is als thuiskomen, zowel voor Peggy als voor alle gasten.

De tuin van Huyse Nestelt

Sinds kort kreeg Huyse Nestelt een prachtige tuin om open te stellen aan alle gasten. Toen Kathleen en Joke het pand in gebruik mochten nemen voor hun onderneming, was er al een klein stukje achtertuin inbegrepen. Dat gebruikten ze dan als gezellig terras en voor een moestuintje. Kathleen zag echter een grote vlakte onbenutte grond naast hun achtertuin, wat ook eigendom was van de huisbaas. Misschien kon Huyse Nestelt die tuin wel in gebruik nemen, in ruil dat ze die tuin zouden onderhouden?

De huisbaas aanvaarde het voorstel en Kathleen en Joke begonnen met brainstormen. Zo groeide het idee om er een beleeftuin van te maken, waar gasten zalig kunnen ontspannen of aan activiteiten kunnen meedoen. En wat nog meer: dankzij Provincie Oost-Vlaanderen hebben ze voor dit heuse project zelfs subsidies gekregen!

De tuin kreeg meer en meer vorm: onder de treurwilg staan nu verschillende banken in een cirkel. Er hangen twee hangmatten waar gasten even kunnen luieren. Sinds bouwde klusser Peter zelfs een podium met een bijhorende tribune en zelfs een schommel! “We willen het gevoel geven dat iedereen hier welkom is. Mijn tuin is ook jouw tuin en wees er welkom,” vertelt Kathleen. “Doe alsof je thuis bent. Wil je in de hangmat, ga er maar even in liggen. Wil je op de schommel, ga dan maar gewoon op de schommel zitten.” 

Waar wordt de tuin voor gebruikt?

Hoewel de tuin nog niet zo lang klaar is, blijkt de tuin heel belangrijk te zijn voor verschillende groepen gasten. Norma is lid van een groepje nabestaanden en zij komen vaak samen op de bankjes onder de treurwilg. Alle zitbanken zijn naar elkaar gericht, waardoor iedereen altijd naar elkaar kijkt en niemand wordt uitgesloten. Een plekje van troost waar de gasten zich geborgen voelen. “De ronde vorm van de boom geeft mij echt een beschut gevoel,” legt Norma verder uit.

Dankzij de nieuwe tribune en het podium, hoopt Kathleen dat er ook tuinconcerten kunnen plaatsvinden. Hun droom is om samen te werken met iemand die werkt rond poëzie en toneel, waarbij de gasten ook worden betrokken in het spektakel. Het belangrijkste voor Kathleen, is dat er gelachen wordt, dus wie weet komt er binnenkort zelfs iemand langs om lachsessies te geven. Kortom, de tuin biedt veel mogelijkheden voor Huyse Nestelt en haar gasten.

En wat brengt de toekomst? De volgende stap is om een klein bijgebouwtje te plaatsen, waar ze verdere activiteiten binnen kunnen organiseren (zoals yoga-sessies en andere workshops).

Welk effect heeft deze beleeftuin op de gasten?

De tuin heeft een magisch en helend effect op de mensen. Kathleen en Joke merken dat de gesprekken in de tuin veel intenser zijn dan wanneer ze gewoon in huis rond de tafel zitten. Het hoofddoel van de tuin is dat mensen er terecht kunnen om even te vertragen en tot rust te komen. Huyse Nestelt wil zo mensen de kans te geven om ook meer ruimte te hebben voor zichzelf.

Norma en Peggy bevestigen het rustgevende gevoel zeker! Een tuin is belangrijk om tot jezelf te komen en de rust en stilte kunnen op te zoeken. De gasten voelen echt de verbinding met de natuur. “Dat gevoel was er in de kleine achtertuin niet, dus de uitbreiding brengt wel veel rust,” vertelt Norma. Het is volgens Norma een echte, mooie verruiming!  

Peggy haar favoriete plekje is toch wel de schommel. Het brengt haar wat terug naar het kind zijn, vooral als ze zweeft in de lucht. “Niet dat we nog kind zijn, maar het kind in ons mogen we toch niet verliezen,” legt Peggy verder uit.

Wie heeft de tuin gerealiseerd?

De man die de fantastische projecten in deze tuin heeft gerealiseerd, was Peter. Na een lange carrière in het onderwijs als directeur besloot hij op 50-jarige leeftijd een carrièreswitch te maken en als zelfstandige verder te gaan. Nu creëert hij fijn houtwerk en keramiek en verkoopt hij zijn creaties in zijn winkel in Destelbergen. Meestal focust hij zich op kleine, persoonlijke geschenkjes, maar af en toe voert hij wel eens een groot werk uit. De tribune en de schommel in Huyse Nestelt zijn daar een voorbeeld van.

Peter zet zich heel sociaal-maatschappelijk in en voor grote projecten werkt hij ook enkel samen met organisaties die op een positieve manier hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Huyse Nestelt is daar een van, maar hij heeft ook al samengewerkt met scholen of grote groepsverblijven in Cadzand.

“De tribune is wel mijn favoriete project!” vertelt Peter. Dat is al de tweede die hij heeft gemaakt, maar deze keer in twee verdiepingen. Toch is hij ook bijzonder trots op het podium, waar mensen eens kunnen komen optreden. En de schommel was iets volledig nieuw en duwde hem echt buiten zijn comfortzone. Wanneer Peter de tuin binnenwandelt, kan hij wel met een trots gevoel terugkijken op zijn realisaties.

Waarom is Peter zo dol op robiniahout?

Het is wel duidelijk dat Peter al regelmatig heeft gewerkt met robiniahout voor zijn projecten. We vroegen hem waarom hij daar zo fan van is. “Het is een Europese hardhoutsoort, dus het moet niet van een ver land komen,” verduidelijkt hij. Het heeft een duurzaamheid van meer dan dertig jaar en de palen moeten niet in beton worden verankerd. Peter wilt namelijk zo weinig mogelijk beton in de grond. De mooie uitstraling en de lichte natuurlijke vergrijzing neemt hij er graag gratis bij. Om al die redenen kiest hij bij buitenprojecten standaard voor robinia.

Peter en de samenwerking met EXZO

Peter zou EXZO een 9,5 op 10 geven, zeker en vast. Als je ook ziet wat er hier allemaal gerealiseerd is, is het wel verwonderlijk. En al het materiaal is zo kwaliteitsvol, dat die palen wel een aantal decennia in de grond zullen blijven zitten.

Niet lang na de opname van de reportage, deelde Peter wat slecht nieuws op zijn sociale media: ook hij heeft kanker gekregen. Dat raakte ons allemaal bij EXZO en het volledige team hoopt dan ook op een spoedig herstel. Peter, we hopen je binnenkort terug in de showroom te zien voor je fantastische projecten!

Conclusie

Amai, wat een tuin toch allemaal teweeg kan brengen! Het is een plek waar verschillende gasten de rust kunnen vinden en al hun zorgen kunnen vergeten. Eens een volledig ander uitzicht dan de witte muren van een ziekenhuis. Zowel vrijwilligers zoals Peggy, als gasten zoals Norma kunnen er terecht voor diepgaande gesprekken, dikke knuffels en vooral veel steun. En dat allemaal op het duurzame materiaal van EXZO! We voelen ons vereerd dat we op deze manier een steentje kunnen bijdragen aan een tuin vol genezing en warmte.

Huyse Nestelt
In onze tuin is er plaats van voor veel steun en troost. Ongelofelijk wat zo'n plek kan teweegbrengen!
9.5/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving