Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Bij EXZO zijn we 'trots op ons werk', en op onze doe-het-zelvers. Vandaag gingen we langs in Roeselare bij Joachim en Delphine, twee trotse klussers die graag hun project aan ons lieten zien. Ze realiseerden samen een tuinhuis in landelijke stijl. In een interview vertelden ze ons hoe ze van idee naar constructie gingen.
Wat is er leuker dan in je eentje doe-het-zelven? Samen met jouw partner een tuinhuis bouwen, natuurlijk! Joachim en Delphine keken mekaar in de ogen en namen vervolgens hamer en inkortzaag in de hand. Ben je benieuwd hoe ze hun klusproject realiseerden? Klik dan zeker op de video!
Het idee om een tuinhuis te plaatsen kwam oorspronkelijk van Delphine. Zij houdt erg van een landelijke stijl in haar tuin, en het kleine, oude tuinhuis dat ze al hadden, paste daar niet bij. Ze hadden bovendien een groter exemplaar nodig. Daarin zouden ze meer kunnen bergen en zouden de kinderen leuk kunnen spelen. Na wat denken en overwegen besloten ze dat ze hun tuinhuisidee zelf zouden realiseren. Met kwalitatief materiaal en met wat advies zou dat heel wat minder kosten en bovendien zouden ze achteraf heel veel voldoening halen uit een doe-het-zelfproject.
Joachim en Delphine hebben het hele project als koppel uitgevoerd. Daarbij maakte Joachim bijvoorbeeld de bouwtekeningen, kon Delphine goed overweg met het spijkerpistool, en beslisten ze samen welke materialen en hoeveelheden nodig waren. Bovendien droegen de kinderen ook hun steentje bij met mooie tekeningen op het hout. In het verleden had het echtpaar al enkele kleine klusjes gedaan in huis en tuin, maar dit was hun eerste grote project samen. Ze hebben in ieder geval de smaak te pakken en denken eraan om nog meer te doe-het-zelven na dit project.
Het tuinhuis is gemaakt uit twee houtsoorten, douglas of Europese lariks en Siberische lariks. Daarnaast gebruikten Joachim en Delphine ook thermowood om de achterste, niet-zichtbare wanden af te werken. Voor de basisconstructie of het gebinte gebruikten ze douglas. Dat hout is namelijk licht om mee te werken, en is toch stevig voor een kwalitatieve constructie. Voor de bekleding van de gevel gebruikten ze planken in Siberische lariks met geborstelde afwerking. Dankzij het borstelen komen de natuurlijke goudgele kleur van het hout, de mooie houttekening en de nerven echt tot hun recht. Na verloop van tijd vergrijst Siberische lariks ook op een prachtige manier. De kleur, de tekening en de vergrijzing benadrukken samen ook het landelijke karakter dat het koppel met hun tuinhuis wilde benaderen.
De gevel die aan de achterkant van het gebouw, tegen de tuinafsluiting zit, hebben Delphine en Joachim bekleed met planchetten van thermowood. Dat is een duurzaam, maar tegelijk lichter en betaalbaar alternatief voor de douglas en Siberische lariks. Het leek hen ideaal om de niet-zichtzijde mee te bekleden, omdat thermowood tevens ook weersbestendig is.
Joachim en Delphine hebben hun bestaande tuinhuis volledig afgebroken en zijn van nul begonnen voor hun nieuwe project. Het tuinhuis rust op een betonnen fundering die omkaderd is met hardhouden onderbalken van merbau, bestand tegen het opstijgend vocht van de bodem. Op die hardhouten onderbalken rusten vier opstaande balken of kepers in douglas. De kepers staan tussen de vier wanden als versteviging. De wanden zelf bestaan uit douglas kaders, en zijn opgebouwd uit 50 cm uit elkaar staande verticale kepers. Daartussen zitten dan weer enkele horizontale, korte kepers ter versteviging. In de fundering voorzag Joachim ook buizen om later een elektriciteits- en watertoevoer aan te sluiten.
Het tuinhuis van het koppel moest in de hoek van de tuin komen te staan, waardoor ze niet veel plaats hadden om de wanden op te bouwen. Dat hebben ze handig opgelost door de vier kaders van de wanden eerst volledig op de grond te bouwen. Om daarna de wanden in een stuk rechtop te hijsen, kregen ze wat hulp van enkele vrienden. Zo zie je maar, doe-het-zelvers vinden voor alles een oplossing!
Op de kaders werd vervolgens een dampscherm geplaatst, een water- en luchtdichte folie om te voorkomen dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Joachim plaatste vervolgens ook gedrenkte panlatten op het dampscherm om de constructie goed te laten 'ademen'. Daarna pas heeft hij de wanden afgewerkt met de gevelbekleding. Zo is er altijd een beetje ruimte, en dus luchtcirculatie, tussen de kaders en de gevel.
Na het installeren van de wanden moesten die vervolgens bekleed worden. Dat deden Joachim en Delphine met planken van Siberische lariks aan de voorzijde en met planchetten van thermowood aan de achterzijde. In de Siberische lariks kozen ze voor sidings, ook wel rabat genoemd. Dat zijn planken die schuin aflopen en telkens deels over elkaar heen worden geplaatst, wat goed bij hun landelijke tuinstijl past. De rabatplanken hebben bovendien ook een geborstelde afwerking. Dat zorgt ervoor dat de natuurlijke houttekening, de nerven en de kleur van de Siberische lariks prachtig worden benadrukt. Dat paste opnieuw mooi bij het landelijke karakter dat het koppel wilde nastreven. Ze begonnen met de onderste siding, die ze perfect waterpas aan de wand bevestigden. Daarna werkten ze naar boven toe met korter gezaagde planken en plaatsten die in wildverband. Boven aan de wanden plaatsten ze nog afwerkingslatten in dezelfde Siberische lariks.
Het koppel zal de binnenkant van het tuinhuis nog isoleren en houten planken bevestigen. De elektrische installatie die later in het tuinhuis komt, wordt dan zeker niet vochtig. Onder de wanden aan de buitenkant zal Joachim nog een gaas plaatsen om te voorkomen dat er ongedierte tussen het dampscherm en de gevel komt.
Het koppel koos voor een plat dak om twee redenen. Ten eerste zou de plaatsing eenvoudiger zijn dan bij een zadeldak, en ten tweede zou het tuinhuis dan niet te groot lijken ten opzichte van de rest van de tuin. Het dak heeft een douglas basisconstructie die is vastgemaakt aan de wanden. Daarop schroefde Joachim vier geïsoleerde stalen dakpanelen vast in de constructiebalken. Bij een plat dak is de afwatering ook belangrijk. Per meter dat je tuinhuis breed is, is het noodzakelijk om minimaal 1 cm afhelling te rekenen. Het tuinhuis van Joachim en Delphine is 3 meter breed, waardoor de schuining van hun dak 3 cm is. Om de afwatering compleet te maken, komt er ook een dakgoot aan een zijde van het tuinhuisje.
De drie ramen van het tuinhuis zijn vervaardigd in staal. De grote vlakken van het bijgebouwtje kunnen de constructie erg zwaar doen lijken, en dat 'gewicht' wordt door de stalen ramen een beetje lichter gemaakt. Bij het bouwen van de kaders werden de boven- en onderlat van de ramen al op voorhand geplaatst. Achteraf, bij het plaatsen van de ramen, konden ze die echter nog wat verhogen of verlagen om het raam te doen passen. Gelukkig is douglashout vrij flexibel, en was een beetje speling mogelijk. Ook de twee kleine stalen raampjes zorgen voor een esthetisch mooi en licht ogend resultaat. Als laatste afwerking zullen Joachim en Delphine nog zwarte stalen lampjes plaatsen aan beide zijden van de deur.
De belangrijkste dingen die Joachim en Delphine nodig hadden, waren een meter, een waterpas en een verstekzaag. Dat laatste gereedschap hebben ze zelf aangeschaft, want het leek hen een goede investering voor toekomstige klusjes. Als doe-het-zelver heb je natuurlijk niet alles van gereedschap zomaar in je bezit. Daarom hebben ze bijvoorbeeld een hogedruk-spijkertoestel uitgeleend van vrienden en kennissen. Zelfs als je als doe-het-zelver beslist om sommige materialen aan te kopen, dan is dat nog steeds goedkoper dan je project laten plaatsen door een aannemer of vakman!
Door ons tuinhuis zelf te maken konden we de kosten heel wat drukken en kregen we de landelijke uitstraling die we wouden. Allemaal dankzij EXZO!
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO