Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Een gevel of tuinwand bekleden met je favoriete planchetten, latten of parallellogrammen; dat is kinderspel. Zeker met onze overzichtelijke handleidingen van Timmeren met Timo is die klus zo geklaard. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, waar misschien niet elke beginner (of gevorderde) rekening mee houdt. Hier geven we alvast vijf verschillende tips zodat ook jouw werk vlot zal verlopen.
Er zijn vele manieren waarop je jouw bekleding aan de gevel of tuinwand kunt bevestigen. Zo kan je gebruik maken van kleine nagels, clips of RVS schroeven. Jouw keuze van bevestigingsmateriaal hangt af van welke houtsoort je kiest en hoe dik de planken zijn.
Als jouw bekleding te dik of zwaar blijk te zijn voor nagels of lijm, dan kan je kiezen voor een bevestiging met schroeven. Je kan hier nog steeds gebruik maken van lijm als extra beveiliging, maar vooraleer je de schroeven door de planken boort, dan boor je best even voor door het latje en de paal waar je bekleding op hangt. Dit voorgeboorde gat is altijd iets kleiner dan de diameter van de schroef die je uiteindelijk zal gebruiken. Zo verzeker je ook een betere verzinking van de uiteindelijke schroef in het materiaal. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het latje splijt of scheurt en het dus niet meer kunt gebruiken voor jouw project.
En nog een extra tip: gebruik bevestigingsmateriaal uit inox of RVS. Jouw project zal in regen en wind buiten staan, waar de metalen schroeven vaak ik contact komen met regenwater. Normale schroeven zullen snel beginnen roesten door het vocht, waardoor er zwarte vlekken komen op het hout. De inox of RVS schroeven hebben echter een speciale coating waardoor ze niet zullen roesten. Met RVS of inox schroeven zul je dus langer kunnen genieten van die mooie houtkleur en van jouw prachtig project!
Wil je jouw project echt professioneel afwerken? Dan letten we natuurlijk op alle details. Zo let je best ook op waar je de schroeven plaatst. Vooraleer je de planken aan je project vastnagelt, of begint voor te boren in de latjes, meet je de exacte positie uit waar je de schroef zal plaatsen.
Meet bijvoorbeeld drie centimeter van de kopse kant, anderhalve centimeter van de bovenrand en anderhalve centimeter van de onderrand af. Op deze twee kruispunten positioneer je dan je bevestigingsmateriaal. Zo zullen al jouw schroeven en nagels op een rechte lijn liggen, wat voor een netter en professioneler resultaat zorgt.
Wil je niet elke plank afmeten? Dan kan je ook een klein sjabloontje (of een ‘jig’) maken. Zo kan je telkens dit sjabloontje op de plank leggen en met potlood de exacte positie van elke schroef of nagel aanduiden.
Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je bevestigingsmateriaal niet op een rechte lijn ligt en je optisch een golvende lijn in je project hebt. Dit doet niets af aan de stevigheid van je tuinwand of gevel, maar het oogt allemaal net iets mooier als alle schroeven netjes op een rijtje liggen.
Wanneer je jouw planken, latten of balken aan de gevel wilt bevestigen met schroeven is het belangrijk dat dit bevestigingsmateriaal lang genoeg is om door de plank en in de gevel te schroeven. Zo ben je verzekerd van een stevige bevestiging van jouw hardhouten planchetten. Maar let op dat deze schroeven niet te lang zijn. Ze moeten net lang genoeg zijn om door de bekleding en in de lattenstructuur te komen.
Als je schroeven toch te lang zijn, dan loop je het risico dat de schroefpunt door de lattenstructuur gaat en je het onderdoek beschadigt. Hierdoor kan er wel vocht binnendringen tussen de onderstructuur en jouw gevelbekleding, waardoor er kans is op schimmelvorming. Conclusie: size does matter, en zorg dat jouw schroeven of nagels lang genoeg zijn om door de plank en in de onderbalk te dringen, maar zeker niet langer dan nodig!
Heb je gekozen om jouw gevel of tuinwand te bekleden met planchetten of sidings? Dan koos je voor een profiel die de plaatsing enorm vergemakkelijkt! Bij deze twee profielen passen twee planken vaak als puzzelstukjes in elkaar. Hierdoor kom je misschien in de verleiding om ook elke plank dicht op elkaar aan je tuinwand te bevestigen.
Wij raden echter aan om je planchetten en sidings met een kleine tussenvoeg te installeren. Dit hoeft niet meer te zijn dan enkele millimeters. Deze kleine opening zie je niet in het eindresultaat, maar heeft een grote invloed op de duurzaamheid van je bekleding. Hout is een natuurlijk product, dat onder invloed van temperatuurverschillen en verschillende weersomstandigheden nog kan uitzetten of inkrimpen. Door deze kleine voeg nog te voorzien, krijgen je planken voldoende ruimte en trekken ze niet krom onder druk.
Een voeg tussen ieder latje van jouw bekleding creëert niet alleen een erg moderne uitstraling, maar je kan ook nog eens mooi spelen met de schaduwvoeg. Je wilt natuurlijk dat elke voeg gelijk is, maar hoe doe je dat? Natuurlijk kan je, voor je elke lat vastnagelt, even de meetlat erbij nemen.
Hier hebben we een gemakkelijk truckje voor. Neem een oud plankje (dat kan elk dun plankje zijn dat je wilt) en zaag die in kleinere blokjes. Dit is wat men noemt ‘kaleerblokjes’. Je legt ze op de vorige lat die al bevestigd is aan de tuinwand. Op deze blokjes leg je dan de nieuwe plank en nagel of schroef je hem vast. Verwijder de kaleerblokjes van tussen de planken en je bent klaar.
Deze methode zal ook garanderen dat alle planken waterpas geplaatst zijn. Dit op voorwaarde natuurlijk dat de eerste plank die je onderaan het project hebt bevestigd volledig waterpas is.
Met deze vijf tips ben je al goed op weg om jouw project tot in de puntjes af te werken. Om het allemaal nog even samen te vatten, zullen we Piet Huysentruyt citeren.
Wat hebben we vandaag geleerd?
Puntje een: Boor voor de zekerheid altijd voor om splijten te voorkomen.
Puntje twee: Positioneer je bevestigingsmateriaal op een rechte lijn om een netter effect te krijgen.
Puntje drie: Zorg dat je schroeven of nagels niet te lang zijn om beschadiging aan het onderdoek te vermijden.
Puntje vier: Laat enkele millimeters ruimte tussen elke planchet of siding plank zodat het hout nog kan werken.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO