Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Bij EXZO zetten we graag onze doe-het-zelvers in de spotlights. Vandaag gingen we even kijken naar het doe-het-zelfproject van Thomas. Hij bouwde zijn eigen mobiele miniwoning, een échte Tiny House, en geeft ons een rondleiding.
Thomas is van beroep schrijnwerker. Hout en timmeren zijn het lang leven van Thomas. Toch vertelt hij dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om zelf een Tiny House te bouwen. Elke handige doe-het-zelver kan dat volgens hem zeker zelf. "Het vraagt enkel een paar handen en zelfvertrouwen.", besluit hij.
De bedoeling van een tiny house of uiterst klein huis is om te leven op een zo compact mogelijk oppervlak, zonder daarbij in te boeten aan comfort. In heel de wereld kwam de ‘Tiny House Movement’ op in de jaren ’90, nadat de Engelse architecte Sarah Susanka het boek The Not So Big House publiceerde. Aanvankelijk wilden mensen vooral kleiner wonen om kosten te besparen, maar al snel kwam daar ook het aspect van duurzaamheid bij, omdat dat bijdroeg aan het wereldwijd toegenomen milieubewustzijn. In sommige regio’s, bijvoorbeeld in Tokio, was het ook een oplossing voor het probleem van schaarse ruimte en te dichte bebouwing.
Door de wereldwijde banken- en kredietcrisis in 2007 won de tiny house-beweging dan opnieuw aan belangstelling, omdat de immobiliënprijzen soms torenhoog opliepen. De term ‘Tiny House’ komt dus oorspronkelijk uit Engeland en de Verenigde Staten, maar werd wereldwijd overgenomen en in het Engels gebruikt. In België en Nederland spreekt men ook soms van mini- of microhuizen, en in Spanje werd in de jaren ’90 de Casa en una maleta, oftewel het huis in een reiskoffer, voorgesteld.
Om een tiny house te bouwen worden het liefst ecologische of hernieuwbare bouwmaterialen gebruikt, zoals schapenwol of zeegras om te isoleren, houtsoorten met een hoge duurzaamheid om te bekleden, en regenwater om de wc door te spoelen of de tuin te onderhouden. Door klein te wonen en zo te besparen op verwarming en waterverbruik verkleint je ecologische voetafdruk dus aanzienlijk.
Bij Tiny House Belgium willen ze dat idee van ecologie en prijsvriendelijkheid ook nastreven. De huizen die ze bouwen zijn doorgaans niet meer dan 20 m² groot en niet zwaarder dan 3,5 ton. Ze staan ook altijd op wieltjes, zodat je je tiny house gewoon als een soort van aanhangwagen kan vervoeren en verplaatsen als je daar zin in hebt. Een Tiny House wordt naast woning soms ook gebruikt als vakantiehuis of verhuurd als Bed & Breakfast.
Het grondoppervlak van het huis van Thomas is 16 m². Hij woont er met zijn vrouw Anne en zijn twee dochtertjes Thule en Jutta. Hun tiny house is uiteraard niet groot, maar met wat architecturaal denkwerk hebben ze ervoor gezorgd dat er geen centimeter van de ruimte verloren gaat. Dat zie je meteen als je de leefruimte van het huis door de glazen deur binnenstapt. Onder de hoekzetel zitten bijvoorbeeld lades met hopen speelgoed erin. Aan het plafond hangt naast de lampen opmerkelijk genoeg ook een bed, dat voor het slapengaan met een katrolsysteem naar beneden komt. Overdag kunnen kleren drogen aan de wasdraden die onder het bed bevestigd zijn. Alle beschikbare ruimte wordt dus optimaal benut.
De living loopt direct door in de keuken, met aan de ene kant een fornuis en aan de andere kant een wasbak en een aankleedkussen voor de baby. De badkamer zit verborgen achter een schuifdeur aan het eind van de keuken.
Boven de keuken loopt een trap naar boven. De traptreden zijn extra groot, zodat die aan de zijkant als stockageruimte kunnen dienen. Zo zit de koelkast verscholen in een van de treden. Boven aan de trap is dan de slaapkamer, met een bed waarop je net rechtop kan zitten en kastdeurtjes aan het hoofd- en voeteneinde.
Ook de buitenkant van een Tiny House is vaak opgebouwd uit ecologische of duurzame materialen. Zo is het huis van de familie Van Riet bekleed met planchetten van thermowood, thermisch behandeld dennenhout. Dat is zeer duurzaam en gaat tot wel 25 jaar mee. Thomas gebruikte daarnaast schapenwol om te isoleren en multiplexplaten om de binnenmuren te bekleden.
Omdat de woon- en leefruimte klein is, maken bewoners van Tiny Houses veel meer gebruik van de buitenruimte dan de gemiddelde huisbewoner. Thomas en zijn familie zijn vaak te vinden in de grasvelden en bossen rondom hun mobiele woning, een ideale en gezonde opgroeiomgeving voor de kinderen.
Thomas legt ons uit dat Tiny House Belgium een volledig afgewerkt huis bouwt voor zo’n 60 000 euro. Als je een doe-het-zelver bent, kan je ook voor een lagere prijs een niet-bemeubeld of niet bekleed huis kopen en de afwerking of de inrichting zelf uitvoeren. De prijs van de thermowood bekleding varieert tussen de €40 à €75/m².
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2024 EXZO