Inleiding

Een patio of een binnentuin komt heel vaak voor bij woningen in of kortbij de stad. Meestal is de oppervlakte van een patio beperkt en wil je er het maximale uithalen. Wil je weten hoe je jouw stadstuin optimaal benut? Ontdek dan zeker de tips hieronder.

Ga voor grote tegels

Een grote tegel zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt. Hoe groter de tegel hoe minder voegen en des te minder lijnen. Lijnen en kleine vakjes geven een compacter uitzicht. Om die reden is een tegel van minimaal het formaat 60 x 60 cm bijna een must. Wil je ook een ecologische meerwaarde koppelen aan jouw tegelkeuze? Dan is Belgische blauwe hardsteen voor de hand liggend. Het volledig ontginnings- en verwerkingsproces vindt plaats in eigen land en je bent verzekerd van een hoge kwaliteit en lange levensduur. Perfect voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Speel met patroon en vorm

Naast de grootte van een tegels speelt ook de vorm een belangrijke rol. Een smalle patio kan je bijvoorbeeld breder doen ogen door rechthoekige tegels in de breedte te plaatsen. Omgekeerd werkt dit ook om de ruimte juist langer te laten lijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afmeting 60 x 40 cm. Ook een ingewikkeld legpatroon geeft vaak een benauwder gevoel. Hou het simpel is dus zeker en vast de boodschap wanneer je een legpatroon uitstippelt. Afwisseling zorgt wel voor een minder eentonig beeld en dat breekt vaak de toon in een kleinere oppervlakte. Zo kan je tegels bijvoorbeeld afwisselen met grind of split, al dan niet in een wandelpad.

Kies lichte kleuren

De meeste stadstuinen zijn ommuurd. Hierdoor is een patio vaak een besloten plek en is schaduwval een vaak voorkomende maar ongenodigde gast. Door lichte kleuren te gebruiken, kan je er toch voor zorgen dat jouw binnenkoer niet te donker oogt. Een houten wandbekleding die mooi vergrijst, kan hierbij een visueel mooie oplossing zijn. De koraalrode houtsoort padouk verkleurt namelijk naar een zilvergrijze tint met een lichte glans. Bovendien bevat padoek net zoals de goudbruinkleurige houtsoort afromosia een uitgesproken houttekening. Deze modieuze belijning zorgt op zijn beurt ook voor een extra dimensie en ruimer gevoel. Ook in composiet bestaan er crèmekleurige schuttingsplanken en terrassen die hetzelfde effect kunnen benadrukken.

Onthoud: less is more

Een paar fijne sfeermakers zijn in zowel een grote als kleine tuin zeker welkom. Hierin overdrijven is echter wel nefast voor een rustige atmosfeer. De meeste stadsmensen houden van de drukte van de ‘big city’ maar streven naar een oase van rust in de eigen tuin. Tenzij je voorliefde hebt voor tuinkabouters en kitsch, raden we aan om deze te vermijden. Een plantenbak in eik of een moestuinbak in gevlochten hazelaar zijn wel een toffe toevoeging aan een strak geheel. Wat groen doet in elke hof wonderen. Overweeg dus zeker ook klimplanten, struiken of een boompje. Een vuurschaal in cortenstaal is tot slot ook een populair idee om een warmte-element te integreren.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving