Blauwe hardsteen tegels

Tegels in blauwe hardsteen vind ik een prachtig een natuurproduct. Het wordt gehouwen in gespecialiseerde steengroeves en vervolgens gepolijst en afgewerkt door ervaren tegelmakers. Daarom is het voor ons belangrijk om blauwe hardsteen tegels aan de man te brengen met eerbied voor de ambacht en rijke historie van de steensoort.

Meer weten?

Meer weten?

Is blauwe hardsteen een kalksteen?

Blauwe hardsteen, ook wel arduin genoemd, is zeker en vast een kalksteen. De steensoort bevat heel wat restjes van diertjes met een kalkskelet. In de loop van miljoenen jaren vormden die dierlijke kalkskeletten mee de basis van de blauwe hardsteenlaag in onze aardkorst. Blauwe hardsteen is een een vergaring van kalkskeletten, ook wel crinoïden genoemd, en calciet, een mineraal. Het ontstond ca. 345 miljoen jaar geleden voor het eerst.

Waar komen blauwe hardsteen tegels vandaan?

Blauwe hardsteen tegels worden in verschillende landen en continenten vervaardigd. De steensoort kan echter maar op een aantal plaatsen in de wereld worden ontgonnen. In België hebben we het geluk dat er een geologische afzetting ons land doorkruist van oost naar west. In de provincie Henegouwen wordt 80% van de Belgische blauwsteen ontgonnen. De overige 20% wordt gehouwen in de vallei van de Bocq en de vallei van de Molignée aan de oevers van de Ourthe en de Amblève.

Naast België vinden we in Europa ook nog steengroeves terug in Ierland en Spanje waar blauwe hardsteen wordt ontgonnen. Die varianten zijn zeer zeldzaam op de Belgische en Nederlandse markt. Wat vaker als alternatief voor de duurdere Belgische blauwsteen tegels wordt aangeboden, zijn de Oosterse blauwe hardsteen tegels. Die tegels worden gemaakt in voornamelijk China en Vietnam. Uit chauvinisme zouden we Chinese hardsteen tegels of Vietnamese blauwsteen tegels minderwaardig schatten aan onze Belgische blauwsteen tegels. Toch zijn de kwalitatieve eigenschappen heel gelijkaardig. Er is wel een verschil in uitstraling omdat de samenstelling van de steen verschilt.

Hoe kan je de uitstraling van blauwe hardsteen tegels het best omschrijven?

Tegels in blauwsteen zijn niet écht blauw. De benaming komt eerder van de blauwgrijze tot antracietachtige kleur die de steensoort zo uniek maakt. Blauwsteen tegels, van elke origine, hebben een zeer natuurlijke uitstraling. Al de terrastegels zijn gemaakt uit steen die in de loop van een hele lange tijd natuurlijk is ontstaan. Toch zijn er enkele verschillen tussen de verschillende soorten blauwe hardsteen buitentegels. Zo zijn bij de Belgische blauwe hardsteen terrastegel heel duidelijk de sporen van de kalkskeletjes, waaruit de steen is ontstaan, zichtbaar. In Oosterse blauwteen terrastegels zie je eerder witte aders lopen dan spikkels. Dat komt omdat bijvoorbeeld Chinese hardsteen terrastegels niet alleen bestaan uit kalk, maar ook magnesium.

Afspraak maken

Woon je net iets te ver om onze toonzaal in Aalter te bezoeken? Wil je toch persoonlijke advies van één van onze productexperts? Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een online afspraak te maken!

Als je graag langs wilt komen bij ons in Aalter, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Bij ons, in de toonzaal".

Kom je graag eens tot in onze toonzaal in Aalter om jouw project te bespreken? * Kies dan hieronder een datum en tijdstip om een afspraak te maken!

Als je liever een afspraak voor een online videocall wilt maken, pas dan zeker de bovenstaande knop aan naar "Online videocall".

* Je kan onze toonzaal ook bezoeken zonder afspraak, ofwel hier een afspraak maken met één van onze adviseurs.

 

Kies een datum

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Kies een tijdstip

Jouw gegevensAanvraag offerte

Wil je graag een offerte voor onze blauwe hardsteen tegels? Vul hieronder dan even je gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk.

 

Jouw gegevensMijn vraag

Telefonisch

Bel ons op +32 9 292 73 03 tijdens de openingsuren.
Wij helpen je graag meteen verder!

 

Een mailtjeBancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving