Inleiding

Onbewust linken we gezellig genieten in onze tuin al sneller met warme zomermaanden en zonnige lentedagen dan met de herfst. Toch is ook deze periode van het jaar bijzonder geschikt om tijd door te brengen in jouw gazon. Hoe je jouw tuin voor dit seizoen helemaal opwaardeert en knusjes inricht om de herfstperiode door te komen, lees je hieronder.

1 . Zorg voor een kleurenpalet

De herfst wordt getypeerd door het vallen van de bladeren en de grote verscheidenheid aan kleuren die in de natuur terug te vinden zijn. Om die reden is de herfst ook het ideale seizoen voor een aangename boswandeling. Hetzelfde schilderachtig uitzicht wil je uiteraard ook in jouw tuin en dat kan eenvoudig door enkele laatbloeiers mooi tot hun recht te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan de Wilde Wingerd als echte herfststruik. De bladeren van deze klimplant hebben in de herfst een prachtige verkleuring en zorgen dus zeker voor de gewenste afwisseling. Ook chrysanten, viooltjes, winterheide en vuurdoorn zijn prachtige najaarsbloeiers. Of wat gezegd van de herfstanemoon? Deze roze, wit en paars gekleurde bloemen geven je tuin zowel in de zomer als tot laat in de herfst een unieke uitstraling geven.

2. Bouw een dak boven je hoofd

Natte of druilerige herfstdagen, we kennen ze allemaal. Sommige mensen kennen de beste nachtrust wanneer de regen tokkelt op ramen en daken. Datzelfde fijn gevoel kan je ook beleven in jouw tuin. Een aanbouw met glazen ramen of een gezellig ingericht tuinhuis om in te schuilen wanneer het pijpenstelen giet, geven een gevoel van warmte en genegenheid bij miezerig buitenweer. Bestaat er een fijner gevoel? Een volledig gesloten buitenconstructie is ideaal om vrienden in uit te nodigen voor een gezellig diner, een glaasje wijn, sleepovers of het uitbouwen van een heuse mancave. De hoofdwoning hou je kraaknet en de tenten hoef je niet van zolder te halen.

3. Bestrijd groene aanslag en mos

In de herfst worden de dagen korter. Weinig licht is in combinatie met vocht dan ook de ideale context voor algen en mos. Het laatste wat je wil is een herfst en winter lang op groene terrastegels of oprit wandelen. Het ziet er niet alleen onverzorgd uit maar het is ook verraderlijk glad. Haal dus zeker tijdig enkele bestrijdingsproducten in huis of ga aan de slag met enkele natuurlijke middeltjes. Zo is een mengsel van 50% azijn en 50% water geschikt om een volledige bestrating, terras of oprijlaan te schrobben.

4. Herfstmoestuintje

Het is een misvatting die vaak voorkomt maar moestuinieren kan ook in herfst- en wintermaanden. Groenten zoals andijvie, winterpeen, spinazie, veldsla en bataat kunnen perfect gekweekt worden in de herfst. Zelfs tuinkers is geschikt om in het najaar te zaaien. Al snel verschijnen de eerste stengeltjes die je kan verwerken in allerlei gerechten. Hou zeker ook de slakken van jouw groensel af.

5. Lok de diertjes

Het is misschien nog wat vroeg, maar je kan alvast vogelkastjes en vetbollen ophangen. Wanneer je de vogelhokjes zelf zou maken, kan je aan de slag met planken van anderhalve centimeter dik. De kastjes mogen namelijk niet te warm of te koud zijn om de vogels aan te trekken. Ook bessenstruiken zorgen ervoor dat vogels makkelijker de weg naar jouw hof vinden. Daarnaast zorgen de reeds besproken bloemen zoals de herfstanemoon ervoor dat bijen en vlinders aangetrokken worden door een bron van nectar. Tot slot kan je naast deze gevleugelde diersoorten ook nog egels lokken. Deze diertjes zijn iets schuchterder en hebben het ook moeilijker om genoeg voedsel te vinden in bebouwde gebieden met individueel afgesloten tuinen. Door wat compost en snoeiafval te laten liggen in de tuin en gft-afval in kleine hoeveelheden rond te strooien, help je ze alvast wel een handje.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving