Inleiding

Je ziet het regelmatig op het platteland in Vlaanderen: uitgestrekte weilanden waar fiere hengsten en merries gelukkig op kunnen galopperen. Maar is elk stuk grasland wel goed genoeg voor een paard? De grootte van die weide is namelijk ook erg belangrijk, wat wel afhangt van een aantal factoren. De belangrijkste vraag: wil je een weide met gras waar de dieren van kunnen eten, of een waar het gras niet de belangrijkste maaltijd is? Laten we samen de perfecte grootte voor je weide berekenen! 

Waarom is de grootte van een weide belangrijk voor je paard?

Niet alleen de toegang tot een weide, maar de grootte van die weide is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van je paarden. Deze dieren zijn van nature erg sportief: ze dartelen in het rond, steigeren, bokken, rollen in het gras en zo veel meer. Daar houden ze niet alleen heel veel van, maar het zorgt ook nog voor een goede conditie en zoeken zo de verbondenheid met elkaar op. Een weide is dus voor paarden veel belangrijker dan je denkt!

De grootte van je weide met gras

Wil je een weide waar je paarden ook kunnen grazen aan groen gras? Of zijn ze op een ruwvoer dieet? Dan beïnvloedt dit de grootte van je gewenste weide. Je moet niet alleen plaats voorzien voor de paarden om te lopen, maar ook voor voldoende gras om te eten. Kortom, in dat geval voorzie je best een halve tot maximum één hectare per paard. Op die manier heeft elk paard zeker genoeg voedsel om te eten en voldoende plek om veilig rond te draven.

De grootte van een weide zonder eetbaar gras

Soms krijgen de paarden ook ander voedsel dan enkel gras en wordt de weide enkel gebruikt voor het trainen van de paarden of om ze voldoende beweegruimte te geven. Dan moet je geen extra ruimte voorzien voor eetbaar gras. In dat geval mag de weide dus heel wat kleiner zijn: reken op vier paarden per hectare land. Dat is een groot verschil als je kijkt naar de weides met gras! En je zal ook nog kunnen besparen op het onderhoud van de weide en de lopende meters die je nodig hebt om alles te omheinen!

En de schuilstal?

Natuurlijk is het niet altijd zomer in de weide. Jouw paarden hebben ook een plekje nodig om te schuilen voor te fel zonlicht, de regen, sneeuw of hagel. Daarom hou je best ook wat ruimte over voor een schuilstal, maar ook die moet groot genoeg zijn zodat iedereen tegelijkertijd binnen kan staan. Wij raden aan om zeker 3,5 vierkante meter te voorzien per paard. Wat betreft de hoogte kan je zelf bepalen en op maat maken van jouw dier, maar reken op minimaal 270 centimeter nokhoogte

Een schuilstal plaats je bovendien op de droogste plek in de weide en met de afgesloten achterkant naar de meest winderige en regenachtige richting. En voor de bekleding aan de buitenkant kan je gerust gebruik maken van hardhouten steenschotten. Deze houten panelen houden het geheel stevig bij elkaar en beschermen je paarden tegen alle regenbuien.


Meerdere percelen?

Indien mogelijk kunnen meerdere percelen ook goed van pas komen. Dit betekent dus dat je meerdere weides hebt waar je de paarden in kan laten lopen. Dit is helemaal geen must, maar kan wel een groot voordeel zijn. Is op het ene perceel al het gras op? Dan kan je de paarden naar een ander veldje verhuizen en ondertussen het leeggegeten veld onderhouden en nieuw gras zaaien. Op die manier creëer je een circulerend systeem en hebben jouw paarden altijd gezond gras om op te kauwen. 

Conclusie

Zoals je kan zien, is een gepaste weide voor jouw paard uiterst belangrijk en raden we aan om te zorgen voor zo veel mogelijk comfort voor je paarden. Kies eerst of je weide ook voor ruwvoerproductie is of niet, en afhankelijk daarvan kies je de afmetingen van de weide. En vergeet geen schuilstal te bouwen waar de paarden met z’n allen beschermd zitten voor alle weersomstandigheden. Zo kan jij een weide voorzien waar je trouwe rossen al grinnikend kunnen rondspringen.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving