Inleiding

Een plancha is een relatief nieuwe manier van barbecueën dat snel aan populariteit wint in Belgische en Nederlandse tuinen. Na het grillen moet je natuurlijk je grillplaat kunnen poetsen, maar hoe pak je dat het beste aan? In dit blogbericht ontdek je hoe je zorgt voor een plancha dat nog een leven lang heerlijk grilt!

Hoe onderhoud ik de bovenkant van een cortenstaal barbecue?

De bovenkant is natuurlijk wel het belangrijkste om te onderhouden, aangezien hier direct het eten op komt te liggen. Is je barbecue net nieuw? Dan kan je de plaat even afkuisen met een spons en weinig zeep om eventueel overtollige beschermolie weg te halen. Daarna mag je meteen beginnen met grillen en bakken.

Klaar met grillen? Dan raden we aan om de plaat af te schrapen met een spatel om overtollige etensresten en het meeste vuil alvast weg te halen. Doe dit terwijl de plaat nog warm is, maar niet gloeiend heet! Gooi de etensresten niet in de vuurschaal, maar probeer ze naar de rand van de grill te scheppen. Je kan eventueel ook wat warm water gieten op de plaat om echt hardnekkige etensresten gemakkelijker te verwijderen.

Als de schaal uiteindelijk voldoende is afgekoeld, kan je met een sopje en een spons de plaat verder opschonen. Als je grilplaat klein genoeg is, kan je hem er ook afhalen en afwassen in een pompsteen of in de vaatwasser.

Heb je bepaalde gerechten klaargemaakt met een sterke geur, zoals vis en schaaldieren? Dan kan je ook gebruik maken van witte azijn om de resten van de plaat te schrobben en vieze geurtjes meteen mee weg te werken.

Hoe onderhoud je de onderkant van een cortenstaal barbecue?

De schaal zelf (het onderste deel) van een cortenstaal barbecue is veel eenvoudiger om schoon te maken en moet eigenlijk geen onderhoud krijgen. Cortenstaal is namelijk van nature een bijzonder stevig metaal. Sterker nog, vele tuinliefhebbers kiezen voor de rustieke roestige uitstraling voor hun esthetische meerwaarde.

Deze roestige laag heeft daarom geen onderhoud nodig. Je kan wel met een borstel eventueel vuil wegpoetsen, maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Aangezien de onderkant niet in contact komt met voedsel, is het ook minder belangrijk om dit deel goed schoon te houden. 

Hoe maak je de accessoires van een cortenstaal plancha schoon?

Gelukkig zijn de accessoires van een plancha ook eenvoudig schoon te maken. Bestek, spatels en vleestangen kan je schoonmaken in een vaatwasser of bij de gewone afwas. Ook grotere stukken zoals een topgrill kan je na afkoelen met de hand of in de vaatwasser afwassen. Een topgrill komt niet direct in contact met eten en is dus minder moeilijk proper te houden.

Wat doe je met een cortenstalen barbecue wanneer je hem even niet gebruikt?

Een barbecue uit cortenstaal is in feite zo sterk dat je het gewoon buiten kan laten staan. We raden wel aan om gebruik te maken van een beschermhoes om de grillplaat af te dekken tegen de regen. Zo voorkom je dat de grilplaat roest en hou je de plaat proper voor het volgende barbecuefeestje.

Je kan ook kiezen voor een plancha beschermdeksel. Deze zijn gemaakt uit metaal en bieden dus een stevig deksel en dezelfde bescherming als een beschermhoes. Zo kan je jouw plancha ook gebruiken als een extra tafeltje of oppervlak waar je versiering of hapjes op kan plaatsen.

Wij raden ook aan om alle kolen en overgebleven verkoold hout uit de vuurschaal te verwijderen. Dan kan je ook bij de volgende beurt genieten van een verse, als nieuwe plancha.

Conclusie

Hoewel een barbecue uit cortenstaal nieuw is bij de meeste gezinnen, is het onderhoud toch bijzonder eenvoudig. Etensresten schraap je best weg wanneer de plaat nog warm is en wanneer die is afgekoeld, ga je er nog eens over met water en zeep. Of je kan de volledige plaat in de vaatwasser stoppen voor een proper resultaat. Als je de plaat en je plancha regelmatig schoonmaakt, kan je nog veel meer gerechten grillen met vrienden en familie. 

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving