Inleiding

Veel mensen kennen waarschijnlijk wel een Japanse tuin: een piekfijn aangelegd hof, waar rust prioritair is. Vandaag kijken we even naar een Japanse tuinarchitect in het bijzonder: Ogawa Jihei. Hij was de voorvader van de Japanse tuin, met verrassende realisaties voor zijn tijd. Laten we even kijken naar Jihei zijn filosofie en hoe ook jij deze Japanse stijl kan verwerken in jouw tuin.

Wie is Ogawa Jihei?

Ogawa Jihei leefde van 1860 tot 1933 in Kyoto, waar hij tuinen van belangrijke Japanse politici en tempels in Kyoto heeft vormgegeven. Hij was een van de meest gerenommeerde tuinarchitecten en de voorvader van wat wij vandaag zien als ‘een Japanse tuin’. Een van zijn bekendste projecten is de Murin-an, wat in het bezit was van politiek leider en militair Yamagata Aritomo. Dit is een magnifiek aangelegde tuin in Kyoto, met zicht op de Higashimaya bergen. Vandaag de dag worden zijn tuinen en ideeën over tuinarchitectuur nog vaak gebruikt voor het aanleggen van Japanse parken. Jihei had vernieuwende ideeën over tuinaanleg en wat voor een plek een tuin zou moeten zijn. Lessen die we in de eenentwintigste eeuw nog kunnen leren!


Creatief met water

Water is een belangrijk element in de Japanse tuininrichting en Ogawa Jihei speelde hier ook graag mee. Soms kan dit een vijvertje zijn, al dan niet met vissen, of een beek, een fontein, en zo voorts. Een ander aspect waar veel Japanse tuinarchitecten ook rekening mee houden is geluid. Door middel van een fonteintje of stromend water krijgen we een continue ruis die voor veel mensen als rustgevend aanvoelt. Je kan een beekje stromend water zetten, een fonteintje, een waterval, noem maar op! De stenen in een stromend beekje worden dan op zo’n manier geschikt waardoor het water een specifiek geluid maakt. Het zit hem dus in de details!




Laat het gras maar groeien!

Het zal je misschien verbazen, maar Japanse tuinen hebben frequent ook een gazon. Dit is eigenlijk de invloed van Westerse bezoekers. Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen veel buitenlandse bezoekers naar Japan, onder andere voor feesten van het hof of speciale evenementen. Japanse gouverneurs zagen dat Engelsen officiële aangelegenheden vaak op een gazon organiseerden. Om die reden werden ook graslanden populair bij Japanse tuinen. Yamagata Aritomo, de opdrachtgever van de bovengenoemde Murin-an, verzocht specifiek een gazon waar hij tuinfeesten kon organiseren en gasten kon ontvangen.

Zorg er dus voor dat in jouw Japanse tuin ook een stuk gras aanwezig is, om met de vrienden en familie lekker te genieten.

Het landschap als inspiratie

Willen we niet allemaal een grote tuin, waar we praktisch geen onderhoud aan hebben? Ogawa Jihei had dit heel slim gezien. Hij nam het omliggende landschap op in zijn tuinen en gebruikte het als inspiratiebron. Hij gebruikte lokale planten en als de tuin bijvoorbeeld uitkeek op een aantal bergen dan hield hij daar ook rekening mee in zijn design. Zo lijkt het alsof de tuin eindeloos doorloopt, zonder dat je dat deel van de tuin ook nog moet onderhouden.


Ogawa Jihei wou zoveel mogelijk vermijden dat zijn werk als artificieel werd gezien. Het moest lijken alsof de tuin niet doelbewust was aangelegd, maar spontaan in zijn schoonheid zo was gegroeid. Streef dus naar een natuurlijke uitstraling voor jouw Japanse tuin.

Recycleer naar harte lust

Ogawa Jihei was een zakenman als geen ander. Hij kon goed de wensen van zijn opdrachtgever inschatten en zijn projecten aanpassen naar hun budget. Dit vergde soms aardig wat creativiteit, want hij moest soms werken met een wel erg beperkt budget. Voor de Heian Tempel wou hij stapstenen aanleggen over de vijver. In de buurt van de tempel gingen werkmannen juist een oude brug afbreken om te vernieuwen. Jihei zag hier een unieke kans en gebruikte die oude stenen van een brug voor de stapstenen. Deze brug over het water gaf hij de titel ‘Garyu-kyo’, ofwel ‘de liggende draak’.


Ook bepaalde elementen die al in jouw tuin staan, gebruik je best als inspiratie om de rest vorm te geven. Staan er bijvoorbeeld al een aantal bomen? Of misschien een oude vijver? Ga deze elementen niet in de weg, maar gebruik ze om jouw unieke tuin vorm te geven.

In een (Japanse) notendop

Zoals je kan zien is Ogawa Jihei een heel inspirerende tuinarchitect die ons meer kan leren over hoe Japanse tuinen zo mooi zijn aangelegd. Het moet een plek zijn waar je niet alleen kan genieten met vrienden, maar ook waar je volledig tot rust kan komen en elke dag nieuwe plekjes kan ontdekken. Laat jouw tuin een persoonlijke plek zijn, die jouw leven reflecteert en tegelijk rekening houdt met de omliggende natuur.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving